Előrelépés nélkül zárulhat a párbeszéd Brüsszel és a gazdák között, közben Magyarország vezetésével a tagállamok vették kezükbe az ügyüket

2024. augusztus 25. 22:38

Ursula von der Leyen az elmúlt bő fél évben sem igazán találta meg a közös hangot a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőivel.

2024. augusztus 25. 22:38
Több szabadság, kevesebb Brüsszel gazda tüntetés
Nagy Kristóf

Nyitókép: Simon Wohlfahrt/AFP

Várhatóan augusztus utolsó hetében zárul az a stratégiai párbeszéd, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezett még januárban, a gazdatüntetések közepette az európai mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplővel. Az Euractiv információi szerint a hét második felében az EU-s élelmiszerpiac 29 meghatározó szereplőjével összegzi a brüsszeli testület az eddigi tárgyalási fordulók eredményeit.

Sok összegezni való ugyanakkor nincs, mivel kevés konkrétum született a korábbi egyeztetéseken, ráadásul a júniusi választások is félbeszakították a párbeszédet.

Brüsszel egyelőre nem terítette ki a lapjait, a bizottságnak gyakorlatilag még nincs agrárprogramja. Ursula von der Leyen megválasztása után azt közölte, új mandátumának első száz napja még a tervezéssel és az egyeztetéssel telik, ezt követően mutatja be az Európai Bizottság az új agrárprogramját.

Brüsszel késlekedése komoly lehetőség Magyarország számára, mivel hazánk tölti be az unió soros elnökségét, bizottsági program híján pedig a tagállamok agrárminisztereit tömörítő Mezőgazdasági és Halászati Tanácsnál van a kezdeményezés 

– hangsúlyozta korábban a Mandinernek adott interjújában Nagy István. A magyar agrárminiszter kifejtette: a magyar program öt kiemelt területre összpontosít: 

  1. az európai agrárium válságállóságára, 
  2. a versenyképességre, 
  3. a gazdaközpontú és a hagyományokat tisztelő szemléletre, 
  4. a fenntarthatóságra, 
  5. valamint a tudásalapú agráriumra. 

Nagy István szerint hatalmas eredmény, hogy ezekkel a prioritásokkal kivétel nélkül minden tagállam egyetértett. Már az első, júliusi tanácsülésen szó volt egyebek mellett a vidéki életmód védelméről, a generációváltás kihívásáról és a demográfiai kérdésekről és a laboratóriumi húsról is.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. augusztus 26. 09:18
Itt csakis a gazdák tudnak keresztbe tenni a parazita multiknak .. El kell felejteni hogy a politikum az a nemzeti érdeket védi - sokkal inkább a nemzetet alázza meg a multik érdekeiért .
Ergit
2024. augusztus 26. 07:43
A parasztokat sose nézték jó szemmel a szocialisták, mert azok megtermelhetnek mindent, így nem függenek senkitől. Ezért találták ki a műhúst is, és majd jön a többi műkaja...
chief Bromden
2024. augusztus 26. 07:15 Szerkesztve
Az ígérgetések, halogatások árnyékában teljesen kiszolgáltatják az európai népeket. Tönkreteszik szuverenitásukat, társadalmukat, gazdaságukat, pénzügyi stabilitásukat, honvédelmüket.
nemecsekerno_007
2024. augusztus 26. 06:59
Hogy találta volna meg a közös hangot?!?! Egy szimpla USA helytartó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!