Brüsszel már vizsgálja, forgalomba kerülhet-e az első laboratóriumi hús Európában, Magyarország teljes tilalmat szeretne
A francia Gourmey célja, hogy a sejttenyésztett húspiac első globális szereplőjévé váljon.
Ursula von der Leyen az elmúlt bő fél évben sem igazán találta meg a közös hangot a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőivel.
Nyitókép: Simon Wohlfahrt/AFP
Várhatóan augusztus utolsó hetében zárul az a stratégiai párbeszéd, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezdeményezett még januárban, a gazdatüntetések közepette az európai mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplővel. Az Euractiv információi szerint a hét második felében az EU-s élelmiszerpiac 29 meghatározó szereplőjével összegzi a brüsszeli testület az eddigi tárgyalási fordulók eredményeit.
Sok összegezni való ugyanakkor nincs, mivel kevés konkrétum született a korábbi egyeztetéseken, ráadásul a júniusi választások is félbeszakították a párbeszédet.
Brüsszel egyelőre nem terítette ki a lapjait, a bizottságnak gyakorlatilag még nincs agrárprogramja. Ursula von der Leyen megválasztása után azt közölte, új mandátumának első száz napja még a tervezéssel és az egyeztetéssel telik, ezt követően mutatja be az Európai Bizottság az új agrárprogramját.
Brüsszel késlekedése komoly lehetőség Magyarország számára, mivel hazánk tölti be az unió soros elnökségét, bizottsági program híján pedig a tagállamok agrárminisztereit tömörítő Mezőgazdasági és Halászati Tanácsnál van a kezdeményezés
– hangsúlyozta korábban a Mandinernek adott interjújában Nagy István. A magyar agrárminiszter kifejtette: a magyar program öt kiemelt területre összpontosít:
Nagy István szerint hatalmas eredmény, hogy ezekkel a prioritásokkal kivétel nélkül minden tagállam egyetértett. Már az első, júliusi tanácsülésen szó volt egyebek mellett a vidéki életmód védelméről, a generációváltás kihívásáról és a demográfiai kérdésekről és a laboratóriumi húsról is.
Ezt is ajánljuk a témában
A francia Gourmey célja, hogy a sejttenyésztett húspiac első globális szereplőjévé váljon.
Ezt is ajánljuk a témában
Interjú a magyar célokról, az ukrán csatlakozás jelentette kihívásokról és a laboratóriumi húsról.