Brüsszel már vizsgálja, forgalomba kerülhet-e az első laboratóriumi hús Európában, Magyarország teljes tilalmat szeretne

2024. július 31. 13:17

Benyújtotta egy francia startup az első, laboratóriumi hús engedélyeztetéséről szóló kérelmet az Európai Bizottsághoz. Ez mérföldkő, mivel ha Brüsszel zöld utat ad, így forgalomba kerülhet a laboratóriumi libamáj az Európai Unió területén, rövidesen a többi sejttenyésztett hús előállításával foglalkozó cég is engedélyt kaphat,

2024. július 31. 13:17
libamáj
Nagy Kristóf

Nyitókép: Dave G. Kelly/Getty Images

A párizsi székhelyű, 2019-ben alapított Gourmey startup vállalkozás a napokban bejelentette, a laboratóriumi hús piacának első globális szereplőjeként több országban is elindította az engedélyeztetési eljárást a saját fejlesztésű, sejttenyésztéssel előállított libamáj forgalomba kerülése érdekében.

A francia cég az első, amely hivatalosan kezdeményezte, hogy új élelmiszerként engedélyt kapjon a laboratóriumi hús az Európai Unió területén.

A 60 fős startup az EU mellett Nagy-Britanniában, Szingapúrban, az Egyesült Államokban és Svájcban is elindította a hivatalos engedélyeztetési eljárást. Ez szintén példátlan, mivel mindeddig azok a laboratóriumi húsos cégek, amelyek engedélyt kaptak, csak egy-egy országban akarták piacra dobni terméküket. 

Az első laboratóriumi hús Szingapúrban, 2020 végén kapta meg az engedélyt a kereskedelmi forgalmazáshoz, 2022 óta pedig az Egyesült Államokban is kapható a sejttenyésztett csirke, Izraelben pedig 2023 óta a laboratóriumi marhahús, ami ráadásul kóser minősítést is kapott.

Magyarország időben lép

Július elején zárult a társadalmi egyeztetése annak a törvénytervezetnek, amely Magyarország területén megtiltja a laboratóriumi hús előállítását és forgalmazását is. Ilyen tilalmat elsőként Olaszország vezetett be az EU tagállamai közül, ám ezt Brüsszel kifogásolta, mivel az új élelmiszerek engedélyeztetése uniós hatáskör, a döntés pedig minden tagállamra nézve kötelező.

Nagy István agrárminiszter ugyanakkor a Mandinernek kifejtette: Magyarország tanult Olaszország hibájából, ezért a szöveget kiküldtük Brüsszelbe. 

A szöveget kiküldtük Brüsszelbe, és ha várhatóan az ősszel visszakapjuk, akkor lehet belőle jogszabály. Szándékaink szerint ez a szabályozási javaslat arra szolgál, hogy egyaránt betilthassuk a laboratóriu­mi körülmények között előállított húsoknak a forgalmazását és az előállítását Magyarországon. Küzdöttünk azért is, hogy egy engedélyeztetési eljárás esetén akkor is kimaradhassunk ebből, ha a termék megkapja az uniós engedélyt.

Ez azt jelenti, hogy a magyar Országgyűlés már ősszel betilthatja a laboratóriumi húst, vagyis jóval azt megelőzően, hogy a Gourmey termesztett libamájáról dönthetne az Európai Unió intézményrendszere.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi alapján dönthet az EU a laboratóriumi libamájról?

Az élelmiszer-innovációnak tekintett, első sejtszaporítással létrehozott húst egy holland startup mutatta be 2013-ban. Emiatt az új élelmiszerek engedélyeztetésére vonatkozó szabályozás szerint kell eljárnia az EU-nak, mivel 1997 előtt nem volt hasonló élelmiszer Európában. A kérelmet egy-egy termékre lehet benyújtani, vagyis ha a laboratóriumi libamáj engedélyt kap, az nem jelenti azt, hogy automatikusan kapható lesz az összes hasonló eljárással gyártott húsféle. A részletes dokumentációt megvizsgálja az Európai Bizottság, a leendő új élelmiszert pedig az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) részletes laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, amely akár kilenc hónapig is eltarthat. 

Ha a hatóság megállapítja, hogy az egészségre nem ártalmas az új élelmiszer és címkén szereplő jelölések rendben vannak, akkor az uniós döntéshozatal, vagyis a parlament és a tanács támogatása után kerülhet forgalomba a termék. Az engedély az összes uniós tagállamra kötelező.

Az uniós engedélyeztetés ugyanakkor legalább másfél-két évig tart. Magyarország pedig már ősszel dönthet a teljes laboratóriumi hústilalomról, ezzel elkerülve, hogy a hazai piacon is megjelenjenek ezek a termékek.

A Gourmey ugyanakkor egyelőre az iparág korlátait is figyelembe véve a prémium kategóriában kíván megjelenni sejtalapú ételeivel – emelte ki a startup közleményében Nicolas Morin-Forest vezérigazgató. 

A piacra kerülés nem olcsó, de a vállalkozás 65 millió euró, azaz mintegy 25 milliárd forint állami- és magántámogatást kapott a Gourmey.

A vállalatvezető azt is leszögezte ugyanakkor, hogy a sejtalapú élelmiszer-gyártás első globális szereplőjeként terveznek megjelenni a legnagyobb piacokon a következő években, folyamatosan bővülő kínálattal.

A világ pénzemberei óriási üzletet látnak a műhúsbizniszben

A magyar kormány előrelátása nem alaptalan. A Good Food Institute (GFI) nemzetközi alternatív fehérjékkel foglalkozó ernyőszervezet tavalyi évre vonatkozó jelentéséről kiderül:

A laboratóriumi hússal összefüggő kutatásokat, a fejlesztéseket és a technológia folyamatos fejlődését 2013 óta 3,2 milliárd dollárral támogatták a befektetők. A több mint 1100 milliárd forintnak megfelelő tőkebefektetés több mint 80 százalékát ráadásul 2021 és 2023 között öntötték a formálódó termesztetthús-piacba.

Az infláció tavaly visszavetette a kockázati-tőkebefektetéseket, de így is több mint 200 millió dollár érkezett a laboratóriumi húsüzlet fejlesztésére.

Komoly változás, hogy a világ legfejlettebb gazdaságai – élén az Egyesült Államokkal, Kínával és Nagy-Britanniával – már komoly állami támogatást is nyújtanak a startup vállalkozásoknak. Sőt, az Egyesült Államokban már elindult az első, sejtmezőgazdasági egyetemi szak. Nagy-Britannia pedig közel 20 millió dollárt fektet a következő években az alternatív fehérjepiac fellendítésébe.

Bill Gates műhúsa már engedélyt kapott

Szingapúr engedélyezte elsőként 2021-ben a laboratóriumi hús forgalomba hozatalát új élelmiszerként, az egyik helyi étteremben kapható a méregdrága csirkefalatka. A következő mérföldkő a tavalyi év volt, amikor Washington szakhatóságai engedélyezték a Bill Gates érdekeltségébe tartozó Upside Foods és a Good Meat laboratóriumi csirkehúsait. 

laboratóriumi hús
 

Ezeket San Franciscóban és Washingtonban lehet egy-egy helyen beszerezni, de a terjeszkedés soha nem látott mértékű befektetéssel néhány év alatt megvalósulhat. Idén év elején pedig Izraelben – a kutatások egyik globális központjában – kapott engedélyt a világ első laboratóriumi marhahúsa, ami ráadásul a kóser minősítést is megkapta.

Szintén komoly szándékot jelez, hogy a világ legnagyobb élelmiszeripari szereplői valamilyen formában már megvetették a lábukat az éledező laboratóriumi húspiacon. 

A világ legnagyobb gyártója, a JBS várhatóan az idei év közepén nyitja meg a 10 ezer műhúspogácsa éves előállítására képes óriásüzemét. A francia Danone pedig a laboratóriumi anyatej-előállításba fektetett jelentős összeget, együttműködve Izraellel.

A Danone és a JBS mellett szintén beszállt már a kutatásokba a Nestlé, a Coca-Cola, a Tyson és a Cargil is, de egyelőre a multik többsége csak befektetőként támogatja az élelmiszeripari innovációk fejlesztését. A szándék ugyanakkor világos, a laboratóriumi húsnak komoly jövőt szánnak.

A G7 országok és a legnagyobb vállalatok mellett az ENSZ is fontos alternatívának tartja a laboratóriumi húst, a WHO és a FAO pedig kifejezetten előnyösnek mind a világélelmezés, mind az éghajlat szempontjából.

Technológiai áttörés jöhet pár éven belül, de ennek nagy ára lesz

A laboratóriumi hús előállítása jelenleg nem lehetséges nagyüzemi keretek között. Ennek oka, hogy a sejtszaporítás és a hús megnövesztése nagyon lassú és költséges folyamat, ráadásul a termék íze sem képes versenyezni az eredetivel. Ebben némi áttörést hozott az idei év, mivel a kutatók rájöttek, hogy az állati fehérjéket növényi melléktermékekkel és az azokból nyert fehérjékkel kiegészítve jóval hatékonyabbá tehető a gyártás. Az előállítás költségei sem teszik lehetővé ma még, hogy versenyképes, megfizethető áron lehessen forgalomba hozni egy laboratóriumi húst.

Közben egyre több tanulmány támasztja alá azokat az aggodalmakat, hogy a laboratóriumi hús semmivel sem környezetkímélőbb, mint az állattartás, sőt, energiaigénye jóval nagyobb.

Ráadásul a sejtnövekedést lehetővé tévő bioreaktorokban használt táptalaj összetevői sokszor élőállatok embrióiból kivont anyagok, amelyek ökológiai lábnyoma jelentős lehet, emellett etikai kérdéseket is felvetnek.

Az emberek inkább a húst választják, mint a fenntarthatóságot

Nem utolsó sorban a fogyasztók világszerte undorodnak a laboratóriumban termesztett hústól. Az elmúlt években ráadásul a kezdeti lelkesedés után meredeken visszaesett az egyéb alternatív fehérjék, például a növényi alapú húshelyettesítők iránti kereslet is. A drága alternatívák íze és állaga meg sem közelíti a valódi húsét, ráadásul az új technológiákkal készült, sok esetben ismeretlen adalékokkal ellátott, ultrafeldolgozott élelmiszerek sok rendszeres fogyasztónál váltottak ki allergiás reakciókat, valamint gyomor- és emésztőrendszeri panaszokat.

 

Globálisan ráadásul a várható éves átlagjövedelem-emelkedés – főként a fejlődő országokban –  húsfogyasztást ösztönzi, miközben a jelentős népességnövekedés jelentősen növeli az állati termékek iránti keresletet. Az állattartásnak ráadásul a világ nagy részén vallási és kulturális hagyományai vannak, ezekről pedig esze ágában sincs lemondani a világ jelentős részének.

Európa sem egységes: az országok nagyjából fele-fele arányban utasítják el, vagy tartják a jövő potenciális élelmiszerének a laboratóriumi húst.

Berlin tavaly év végén – a gazdák támogatásainak megvonásával szinte egy időben – 38 millió euró, azaz 14,5 milliárd forint elkülönítéséről döntött a szövetségi költségvetésből az alternatív fehérjék, kiemelten a laboratóriumi hús kutatásaira és népszerűsítésére. Nem csak Európában de 

világszerte a baloldali, szélsőbaloldali és zöldpolitikusok, valamint a globalista politikai irányt támogató NGO-k és a tőkeerős befektetők erőltetik az alternatív fehérjék elterjedését, mivel szerintük a több ezer éve életünk elválaszthatatlan gyakorlatát jelentő hagyományos állattartás az egyik legfőbb felelőse a klímaváltozásnak és a környezet pusztításának. 

Jelenleg 12 uniós tagállamban működik alternatív-fehérjét előállító üzem, vagy ilyen termékek előállítását kutató laboratórium.

A jövő fehérjeforrása vagy a gyógyszeripar terméke?

A laboratóriumi hús az alternatív fehérjeforrások közül a leginkább megosztó és egyben a társadalom részéről a leginkább elutasított találmány. A folyamat során az élő állatból fájdalmas eljárással izomszövetet nyernek. Az ötforintos érme méretével megegyező szövetdarabot olyan táptalajon, úgynevezett bioreaktorban növesztik, amelynek összetevői elősegítik a sejtek osztódását és növekedését. A táptalaj pontos összetevői nem ismeretesek, de tartalmaznak magzati szérumot, vagyis az élő állatból kinyert magzat vére táplálja a sejteket. Tartalmaznak emellett gyógyszeripari vegyületeket, aminosavakat és más olyan anyagokat, amelyekkel reprodukálják a természetes közeget a sejtek fejlődéséhez. Az eljárás két-három hétig tart, ekkor nő meg az állatból kinyert szövet nagyjából hússzelet méretűre. Ez a sejtszaporulat még nem hasonlít a kívánt húsra, például egy csirkemellfilére. Ahhoz, hogy elnyerje végső formáját, a laboratórium munkatársai még úgynevezett textúrát készítenek a húsnak, vagyis formázzák.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. július 31. 18:54
Az aki ezt támogatja, az öt éven keresztül egye ezeket a műhúsokat mindennap. Aztán nézzük meg milyen állapotban lesznek addigra.
lacika-985
2024. július 31. 16:34
Azoknak akik ebben nagy üzletet látnak , kizárólag az általuk támogatott géntrutymót kellene adni , naponta háromszor és desszertként lisztkukaccal és tücsök / bogárral és mit tudom és milyen gusztustalan kényeztetni . A kaják között meg 380-al kedveskedni a bőrüknek ...
Majdmegmondom
2024. július 31. 16:24
Nem is tudjuk, hogy egy olyan világban élünk, ahol jelen pillanatban hatalmas változások mennek végbe. A migránsok elfoglalták Európát, a nők nem akarnak szülni, átalakított műemberek lepik el a világot, mindenhol háború, a húsokat hamarosan betiltják (de alaposan megdrágítják), egyenlőre a zöldséget marketingelik, de ha beindul a műhús, beindul a műzöldség is. Szóval lassan kialakul egy olyan emberi faj, amelyik talán sokáig fog élni, de képtelen lesz a szaporodásra. Ha ez mégsem teljesül, az csak azért lehet, mert még mindig többen vagyunk a világot jelenleg uraló hülyéknél és talán a vég előtt feltámadunk... Már csak az oroszokban, vagy a kínaiakban bízhatunk...
Unknown
2024. július 31. 16:22
LIBERNYÁKOK! Vegyétek és egyétek!🤣😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!