Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Brüsszel óriási kihívás előtt áll: vissza kell szereznie a gazdák bizalmát

2024. július 01. 17:59

Nehéz dolga lesz az új uniós testületeknek, mivel a gazdák bizalmának visszaszerzése érdekében Brüsszelnek egy teljesen új programot kell hamarosan az asztalra tennie. Ráadásul a Green Deal bukása nem járt együtt Ursula von der Leyen bukásával.

2024. július 01. 17:59
Nagy Kristóf

Nyitókép: Getty Images

A június 9-ei európai parlamenti választások megerősítették, hogy Brüsszel korábbi, erőltetett zöldpolitikája helyett a gazdák mellett áll az európai társadalom jelentős része. Ezt a jobboldal megerősödése támasztja alá nem csak az uniós választásokon, hanem az egyes tagállamok választási eredményein, például a holland választások eredménye is igazolja.

A Green Deal Frans Timmermans holland politikussal együtt végleg megbukott 2024 elején, amikor a gazdák Európa-szerte azért demonstráltak, hogy vegyék őket emberszámba.

Az újraalakuló Európai Parlament és az Európai Bizottság ugyanakkor még tartozik az uniós gazdáknak azzal a programmal, ami az elvárásaikat figyelembe véve megfelel az európai emberek környezeti, fenntarthatósági igényeinek is.

A gazdák megmutatták, miből nem kérnek többé

A termelők a legtöbb tagállamban elsősorban az uniós agrárpolitika és zöldpolitika miatt vonultak az utcára. Brüsszel a több hónapon át kitartó gazdatüntetésekre válaszul a legtöbbet bírált intézkedéseket visszavonta, Ursula von der Leyen régi-új bizottsági elnök pedig stratégiai párbeszédet hirdetett a mezőgazdaság és az állattartás szereplőivel, valamint az európai érdekképviseletekkel. Ezeknek az egyeztetéseknek egyelőre még nincs kézzelfogható eredményük, ám a felek bizakodók.

A gazdák és az őket támogató – elsősorban vidéki – állampolgárok nemet mondtak

  • az erőltetett környezeti intézkedésekre,
  • arra, hogy a gazdákat kiáltotta ki Brüsszel az egyik legfőbb szennyezőknek,
  • az uniós agrárpolitika (KAP) adminisztratív elvárásaira,
  • a harmadik országok termelőinek versenyelőnyére,
  • az EU több harmadik országgal formálódó, a mezőgazdaságot csereáruként kezelő szabadkereskedelmi megállapodásaira,
  • Ukrajna mindenek felett álló támogatására,
  • az alacsony felvásárlási árakra,
  • az ezzel szemben aránytalanul gyorsan növekvő önköltségre,
  • valamint az ehető rovarokra, húspótlókra és a laboratóriumi húsra.

Az agrárium szereplői emellett nagyobb részvételt kérnek a saját jövőjükkel kapcsolatos döntésekben.

Nagyobb beleszólást várnak az érintettek

A legnagyobb uniós agrárszövetkezetek, a Copa-Cogeca választási kiáltványában hét pontban határozta meg azokat a stratégiai területeket, amelyek fejlesztésével garantálható az Európai Unió mezőgazdaságának és élelmiszer-előállításának átalakulása, fenntarthatóvá tétele. A gazdák emellett komoly vállalást is tettek: főszerepet vállalnak az EU klímasemlegességi törekvéseiben. A legfontosabb feladatok a következő években:

  1. ALKALMAZKODÁS A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ
  2. A FENNTARTHATÓ ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÁS MEGTEREMTÉSE A VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÖVEDELMEZŐSÉG ERŐSÍTÉSE MELLETT
  3. AZ AGRÁR-GENERÁCIÓVÁLTÁS ELŐSEGÍTÉSE
  4. A NÖVÉNYEGÉSZSÉGÜGY ÉS AZ ÁLLATJÓLÉT NÖVELÉSE AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁKKAL
  5. A MEZŐGAZDASÁG ÉS AZ ERDŐGAZDÁLKODÁS HOZZÁFÉRHETŐSÉGE A MEGÚJULÓ ENERGIÁHOZ
  6. A SZÖVETKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE, VERSENYKÉPESSÉGÜK NÖVELÉSE
  7. A VIDÉKI TERÜLETEK FEJLESZTÉSE, AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁKBA VALÓ BERUHÁZÁSOKKAL
    A termelők emellett – tanulva Brüsszel 2019 és 2024 közötti káros, romboló agrárpolitikájából – kijelölték azt a négy szakpolitikai irányt is, amellyel a fenntarthatósági- és klímacélok teljesítése mellett a vidéki területek fejlődése és a gazdák versenyképessége is garantálható.

Ezt is ajánljuk a témában

Brüsszel a lobbisták kereszttüzében

Egyelőre kevés információ van arról, hogy az uniós intézmények miként próbálják a gazdák érdekeit előtérbe helyezni. Noha az előző ciklushoz képest a baloldal, a szélsőbaloldal és a zöldek jelentősen visszaszorultak, ám hálózatuk befolyása továbbra is jelentősnek mondható.

Komoly kihívást jelent az általuk és az NGO-hálózatuk által az emberekre és a politikusokra erőltetett „zöldterror”, vagyis azok a vádak, amelyek szerint a gazdák érdekeit képviselők gyakorlatilag nem foglalkoznak a környezet állapotával és a klímaváltozással. Ez egyfajta zsarolási potenciál marad a továbbiakban is, és a politikusok népszerűsége, megítélése a tét, ezért sok uniós tisztségviselő inkább a hangzatos, ám megvalósíthatatlan fenntarthatósági célok mellé áll.

Nem csak a baloldali politikusok és a hozzájuk köthető civil szervezetek lobbiereje jelentős, de a nagy nemzetközi agrárvállalatoknak is szabad bejárása van az Európai Unió testületeibe. Az agrárlobbi befolyása jelentős, a multik pedig elsősorban a kistermelők érdekeire jelentenek veszélyt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A leginkább elutasított, ám az agráróriások által várt lépések közül kiemelendő a nagybirtokrendszer uniós kiépítése, a GMO és NGT (új típusú géntechnológiákkal előállított növények) termesztés engedélyezése és támogatása, valamit a KAP jelenlegi rendszerének fenntartása.

Ezt is ajánljuk a témában

A nemzetközi érdekek is komoly befolyással bírnak a brüsszeli döntéshozatalra. Itt elsősorban az Egyesült Államok nyomásgyakorlása jelent veszélyt az európai gazdákra. 

Washingtonnak kiemelt érdeke az ukrán mezőgazdaság feltétel nélküli támogatása és ezt el is várja az uniótól. 

Látható is az eredmény: az Ukrajnából érkező élelmiszerek és mezőgazdasági alapanyagok importja először a kelet-európai termelőknek okozott jelentős veszteségeket, majd amikor már a nyugat-európai gazdák is megérezték a szolidaritás káros hatását, mintegy két év időhúzás után Brüsszel meghozott néhány piacvédelmi intézkedést. Ám ezek koránt sem nyújtanak valós védelmet, az uniós gazdák továbbra is versenyhátrányban vannak a világ legszigorúbb előírásai miatt, amelyeket csak az EU-ban tartat be Brüsszel.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:06
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­z­­e­­­x­­i­­­ ­p­u­­n­­­c­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Házam Hazája
2024. július 02. 00:06
Így gazdálkodnak a "Blackrock" tulajdonosai. cdn.origo.hu/2024/07/u0yBe1M6DNYuo0vdDXToMglXGSBA6whRsaDKcY0OSAI/fit/1080/607/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY0OTlmYzUzZGVmNzQ3NDVhZWVlOTg0NmM2YTE2M2Fm.jpg
szemlelo-2
2024. július 01. 22:09
Az EU vezetését nem érdekli a gazdák sorsa és véleménye. Kevesen vannak már, gazdasági erejük kicsi és folyamatosan csökken. A tüntetéseket kibekkelik, hiszen egyszer haza kell menniük dolgozni. A közvéleményt pedig ügyesen ellenük lehet fordítani, ez már részben meg is történt. Ehhez is a tüntetések szolgáltatnak municiót (a városi prolit jobban zavarja az, hogy a tüntetések miatt nem tud közlekedni, mint az, hogy moslékot eszik).
Sztrovacsek
2024. július 01. 21:32
Brüsszelnek választania kell a gazdák érdeke, és 450 millió EU-s állampolgár megélhetése között. És aki azt hiszi hogy a kettő egymástól elválaszthatatlan, az súlyos tévedésben van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!