Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Azt hittem, valami száraz szociológiai elemzést fogok olvasni, de már az első belelapozáskor beszartam a röhögéstől

2024. június 26. 10:53

Akit nem érdekel a baloldal groteszk haldoklása, mely nem más, mint egy értelmiségi szubkultúra önszeparációja és küzdelme a valósággal, annak is vicces és érdekes olvasmány.

2024. június 26. 10:53
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

„A létező baloldalról mindig kiugrott balosok írtak ütőset. Erőlködhettek régebben konzervatívok, manapság altrightosok vagy faskók, jobbára bénázás, amit művelnek, nem elemzés, kritika, vagy akár «leleplezés». 

Forrás: bajuszorsolya.com

Ennek a könyvnek a szerzője megjárta a neo-neobaloldalt, a negyedgenerációs feminizmus, a neomarxizmus, a woke, az általa  poszthumánnak nevezett progresszív liberalizmus útvesztőit, s szellemi kalandjait ebben a behatárolhatatlan műfajú, saját szavai alapján teóriafikciónak nevezett szürreális pamfletben írta le.

Amikor a könyv a kezembe került, azt hittem, valami száraz szociológiai elemzést fogok olvasni. Ehelyett már az első belelapozáskor beszartam a röhögéstől. 

Főleg, hogy eredeti valóban elhangzott és leírt ideológiai és tudományosnak szánt újbalos szövegeket (melyekről az avatatlan leginkább azt hinné, hogy a képzelet szüleményei!) implikált bele a valószerűtlennek tűnő párbeszédekbe és az Übü papára emlékeztető jelenetekbe.

Ebben a közegben, melyet a szerző egyszerűen csak túlvilágként aposztrofál, végsősoron démonokkal és mitikus lényekkel találkozunk, és a mágia uralkodik. Az ideológiai szövegek ráolvasások, a politikai gyűlések rítusok, a cancelezés fekete mágia. A szerző az antik védekezéshez nyúl, melyet úgy értelmez, hogy  «a fekete mágia ellen két módon lehet védekezni: az egyik a nyitott tenyér, vagyis add oda, amid van. A másik a fascium és a fallosz, vagyis lófszt a pofájukba».

Olvasom, nagyjából ismerem a közeget, röhögök, és arra gondolok, milyen szarokat adnak ki a jobberek a témáról, gondolván, hogy tudnak erről bármit is.

Ugyanakkor van itt más is. 

Akit nem érdekel a baloldal groteszk haldoklása, mely nem más, mint egy értelmiségi szubkultúra önszeparációja és küzdelme a valósággal (vö. mágia), annak is vicces, tanulságos és érdekes olvasmány, sőt egyfajta mentális vért lehet. 

Ugyanis a világ összes szektája így működik, erről a közegüket kinövő szélsőjobberek éppúgy mesélhetnének, mint valamely keményebb-zártabb vallási vagy ezoterikus irányzat gyógyult tagja. Sőt, végső soron a társadalmunk maga is ez. Lehet, hogy a konkrét tárgy és nyelvezet mindenhol más, de az emberi viszonylatok, az önáltatás és élethazugság fizikája mindenhol vészesen ugyanaz.

Bajusz Orsolya: Patkánykirály, Szeged, Tiszatáj könyvek, 2024, 3850 ft”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAPOINTE
2024. június 28. 11:29
Látom, itt fogalma sincs senkinek, ki a könyv írója és miért írta. Egy egyetemi tanárról van szó, aki fiatalon, vidékről Budapestre jőve ( ez azért fontos, mert nem volt ugye a brancsban és a felmenői se...) jóhiszeműen belekeveredett a baloldali érdekvédő-feminista mozgalomba. Néhány dolog nem nem tetszett neki, mert jogtalanok, kihasználósak, élősködő természetűek, stb. voltak. Ezeket szelíden szóvá tette, mire elkezdte kicsinálni a horda. Elképesztő gyűlölködéssel, sunyin, amolyan belpesti módra a közzösségi médián. Élén pl. az itt is népszerű Mérő Verával. Ha ezt csinálják a saját oldalukon állóval, akkor mi várható még tőlük? Ennek a "lincselés"' nek, ill. a szektaszerű közösségnek az ismérveiről már sokat írt a blogján, sokunkt szemét felnyitva, mi is megy itthon a un. civil szervezetekben, alapítványokban, "női" közösségekben... Szerintem erről szól a könyv is nagyjából, én biztos elolvasom.
Intruder
2024. június 28. 09:07
Szar ember vagy fam, ide ütsz meg oda, de kiállni valami mellett, pofáddal vállalni (XD), azt nem. Te gyáva szar.
Intruder
2024. június 28. 09:05
"és arra gondolok, milyen szarokat adnak ki a jobberek a témáról, gondolván, hogy tudnak erről bármit is" Tényleg nem kell erőlködni, csak kötelet kell tenni a balos gecik nyakába és meghúzni. Vitákon, elemzéseken, feltáró beszélgetéseken rég túl vagyunk már.
Kormánypárti2
2024. június 27. 22:06
Ez az emberszerűség vajon tart otthon tükröt, vagy már mind összetörte a röhögéstől amikor belenézett? Szélsőjobb? Szélsőbal? És magát vajon hová helyezi? Hányok ezektől a mindenen kívül, mindenek felett álló megmondóktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!