Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A szakértő szerint az atomháború veszélye továbbra is valós probléma

2024. június 13. 09:51

Orbán Viktor rendkívüli találkozón jutott megegyezésre Jens Stoltenberg NATO- főtitkárral, a részletekről pedig Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük.

2024. június 13. 09:51

Nyitókép: Getty Images

 

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy speciális NATO megállapodás alapján Magyarország a továbbiakban nem blokkolja a szervezet többségi döntéseit, ugyanakkor minden, NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet, aminek hála hazánk ténylegesen kimaradhat az orosz–ukrán konfliktusból.

Magyarország sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A megállapodás kapcsán először Kiszelly Zoltán politológust kerestük meg, aki úgy fogalmazott, hogy „ha a többiek a kútba ugranak, nekünk nem kell utánuk ugranunk”. Majd Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt is felhívtuk azzal kapcsolatban, hogy miként kell értékelnünk ezt a megegyezést, amire azt a választ kaptuk, hogy „igazából az a megállapodás került valamilyen szinten formalizálásra, amiről Orbán Viktor miniszterelnök úr már beszélt, hogy mindenképpen azt akarja, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, és se anyagilag, se élő erővel, se fegyverrel ne keveredjen bele ebbe a konfliktusba”.

Ezt is ajánljuk a témában

Szerinte nagyon fontos, hogy „a NATO megkapta, amiről az Európai Unió nem volt hajlandó tárgyalni, hogy tesz az irányunkba egy gesztust, amiért cserébe nem akadályozzuk azokat a folyamatokat, amelyeket a tagállamok többsége szeretne végrehajtani”. Sőt,

a miniszterelnök úr is arról beszélt a sajtótájékoztató után, hogy Magyarország nem gátolja a NATO-tagállamok többségét, ha úgy dönt, hogy bármilyen szempontból támogatja Ukrajnát a NATO képében.”

Arra a kérdésre, hogy ebből az következik-e, hogy a nyugat részéről enyhül a nyomás hazánkon a háborúba való belépés érdekében, a szakértő válasza az volt, hogy „nem lehet megmondani, hogy a NATO szándékai mik a konfliktus szempontjából”. Szerinte „azt a stratégiai kétértelműséget akarják fönntartani, amivel igyekeznek Oroszországot visszatartani attól, hogy olyan lépéseket megtegyen, ami a NATO-nak súlyos érdekeit sértené”

Mint azonban kitért rá, „az alapvető gondot az jelenti, hogy egy ilyen NATO-beavatkozás egy atomháborúnak a veszélyével riogat, és Oroszország többször hangsúlyozta, hogy nem tűri el, ha külső szervezetek aktívan beavatkoznak”.

Nyilván a passzív beavatkozás, ami már most is zajlik, egy másik történet, úgyhogy ebben az esetben a NATO-nak az ilyen irányú lépései egy atomháború veszélyét hordozzák magukban.” 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. június 13. 13:21
Somkuti egyébként ért hozzá :))) Oroszország 2023-ban felőrli Ukrajnát a háborúban :)))))) mandiner.hu/hirek/2023/01/oroszorszag-2023-ban-felorli-ukrajnat-a-haboruban-itt-a-vilagrend-uj-adasa-video
lauderstenonis-2
2024. június 13. 13:13
Somkutinak nem szóltak le a pártközpontból, hogy már nem kell atomháborúval riogatni? A ruszkik már sokminden miatt rinyáltak. És mi lett a 73. vörös vonal átlépése után? Medvegyev bevodkázva baromságokat irkált a telegramra. Pontosan ugyanúgy, mint az előző 72 vörös vonal átlépése esetében. És már csak az olyan idióta propagandisták veszik komolyan a totál üres ruszki fenyegetőzéseket, mint Somkuti.
Akitlosz
2024. június 13. 12:25
Azért fontos az atomháború minden nap, hogy a Mandiner meg tudjon élni. A valós probléma, hogy nagyobb bevételt akar az újság és ezt atomháborúzással szándékozik elérni.
Zolotarjov
2024. június 13. 12:19
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!