Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Csák János könyvét dicséri egy amerikai portál

2024. május 29. 15:26

Méltató könyvrecenziót írt a First Things Csák János Amerikai géniusz című kötetének angol kiadásáról.

2024. május 29. 15:26
Csák János az Amerikai géniusz angol  kiadásának bemutatóján

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Csák János kulturális és innovációs miniszter Amerikai géniusz című kötetének angol nyelvű kiadásáról közölt méltató recenziót a First Things magazin.

A kötetet olyan republikánus politikusok és konzervatív aktivisták, gondolkodók ajánlják, mint Larry Arnn, Rick Santorum, Christopher Rufo, Rod Dreher és Patrick Deneen – utóbbi, a Notre Dame Egyetem többször Budapesten járt, többkötetes politikatudósa írta hozzá az előszót. Deneennel a Mandiner többször is készített interjút, az utolsót 2024 áprilisában.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A recenzió megjegyzi, hogy miközben a kötet egy Amerikának írt „szerelmes levél”, az ország hibáit sem feledi, rögtön a nyitó fejezet a feketék és indiánok elleni diszkriminációval kezdődik.

Csák a kötetben – mint írják – arra a következtetésre jut, hogy a határtalanság „az amerikai élet egzisztenciális lényege”: végtelen a tér, és magad mögött hagyhatod múltadat, múlt nélküli emberként viselkedhetsz, és utat választhatsz magadnak.

„Amerika intézményeinek és jellemének ereje a legnagyobb gonoszságokk forrása is egyben. Az agresszív terjeszkedés kulcsfontosságú összetevője az amerikai zsenialitásnak, de elkerülhetetlenül lábbal tiporja a többieket. Nem oldottuk meg ezt a dilemmát. Ahhoz, hogy olyan energikus emberek legyünk, akik vagyunk, szükségünk van ’haszonra, tulajdonra, hatalomra és kalandra éhségre, olyan szellemi és fizikai képességek alkalmazására, amelyek az emberiség születési joga’” – írja a recenzió.

Bár „Szent Ágostont nem említi, Csák az egyik legaugusztiniánusabb elemzést nyújtja Amerikáról, amivel találkoztam. Nem démonizálja nemzetünket; igazán csodálja. Mégsem hajlandó figyelmen kívül hagyni, kimagyarázni vagy elmosni bűneinket, kudarcainkat és belső ellentmondásainkat, és felismeri, hogyan származik civilizációnk pompája és gonoszsága ugyanabból a gyökérből. Olyan ügyesen leplezi le képmutatásainkat és homályosságainkat, mint Ágoston az ő Rómájáét” – írja a recenzens, Peter J. Leithart, aki maga is jelentős teológus szerző.

Leithart azzal zárja könyvismertetőjét: miközben Csák János „tudja, hogy az egész világon tétje van annak, ami itt történik, és miközben határozottan állást foglal jelenlegi kulturális és politikai csatározásainkban, kívülálló státusza megszabadítja őt a pártérdekek torzulásaitól. Az Amerikai géniusz ritka ajándék.”

A kötetet magyarul az MCC Press adta ki.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. május 29. 17:21
Olvassátok sokan…😂😂😂😂😂😂😂😂
2024. május 29. 15:47 Szerkesztve
Remek műremek múvi mű mű. Tokos paraszt is van hozzá. Könnyú lesz őket együtt beszántani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!