Fontos bejelentést tett a Fidesz az önkormányzati választással kapcsolatban

2024. február 16. 10:53

Nagy visszatérők is vannak a nagyobbik kormánypárt polgármesterjelöltjei között.

2024. február 16. 10:53

A Fidesz február közepétől tartja az önkormányzati jelölőüléseket, 

márciusra a főváros összes kerületében lesz polgármesterjelölt. 

Érdekesség, hogy több helyütt nagy visszatérők küzdenek meg a polgármesteri székekért – írta összeállításában a Magyar Nemzet.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a napokban két év közélettől visszavonulás után Bús Balázs jelentette be a visszatérését Óbudán, majd Böröcz László korábbi országgyűlési képviselő és Borbély Ádám korábbi budapesti Fidelitas-elnök is közölte, hogy megméreti magát polgármesterjelöltként.

Bús Balázs közösségi oldalán ismertette, hogy azért kezdeményezte a felmentését az NKA alelnöki és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói tisztségből Csák János tárcavezetőnél, mert újrázik Óbudán.

Bús kijelentette:

Adjuk vissza Óbudát az óbudaiaknak!”

Ezt is ajánljuk a témában

Böröcz László, korábbi Fidelitas-elnök, országgyűlési képviselő ugyancsak a Facebookon tudatta követőivel, hogy az I. kerületben megméretetti magát a regnáló V. Naszályi Mártával szemben. Sőt, már a csapatát is bemutatta.

A lap azt írja, az I. kerületi Fidesz-elnök helyben népszerű, és 

nagy esélye van leváltani a párbeszédes polgármestert,

 akinek munkáját sorozatos botrányok övezték, fegyelmi eljárás indult ellene, és elvesztette a többségét a képviselő-testületben, mert ketten kiváltak az őt támogató koalícióból. 

Ezt is ajánljuk a témában

Zuglóban is új jelölt indul: az időközben fővárosi képviselői pozíciót betöltő Rozgonyi Zoltán helyett Borbély Ádám „száll ringbe”, aki először a zuglói Fidelitast, majd a budapesti Fidelitast vezette, és mindvégig Zuglóban politizált. Borbély szintén jelölt volt a 2022-es országgyűlési választáson – emlékeztetett a Magyar Nemzet.

Folyamatosan zajlanak jelöltállító ülések

Sok helyen még nem tartottak jelöltállító csoportülést, ám tudni lehet, hogy a sikeres fideszes polgármesterek újra megmérkőznének – írta a lap.

  • A XVI. kerületben Kovács Péter,
  • az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter, 
  • a XVII. kerületben Horváth Tamás, 
  • a X. kerületben D. Kovács Róbert, 
  • a XXII. kerületben Karsay Ferenc kéri majd a helyi szervezet jóváhagyását. 

Helyben ugyanis népszerű politikusok, az esetükben semmi sem indokolja a cserét. 

A Magyar Nemzet továbbá úgy tudja, hogy a független, „rekordernek” számító Szabados Ákos is újra elindul Pesterzsébeten. Szabados korábban MSZP-s polgármesterként sorra nyerte a választásokat, ám kilépett a pártból, legutóbb ugyan függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult. 

De van olyan korábbi fideszes polgármester is, aki nem újrázik, ilyen például Józsefvárosban Sára Botond, aki jelenleg a budapesti kormányhivatalt vezeti és a ferencvárosi Bácskai János. Helyettük jövő héten döntenek az új jelöltekről. 

A VIII. kerületben Szilágyi Demeter alkalmas arra, hogy elnyerje a helyi csoport bizalmát, 

Ferencvárosban pedig nagy az esély arra, hogy Baranyi Krisztina női kihívót kapjon 

– ismertették a cikkben.

Az összeállításban kitértek a VI. és VII. kerületi jelölt személyére is. Kiderült, hogy a VII. kerületben nem indul újra Vattamány Zsolt, helyette a Fidesz frakcióvezetője, Benedek Zsolt kaphat lehetőséget. A szomszédos Terézvárosban pedig Hassay Zsófia helyett Kovács Balázs Norbert indulhat, akinek a neve az országgyűlési választásról is ismert lehet.

Ezt is ajánljuk a témában

Márciusban hullhat le a lepel a főpolgármester-jelölt személyéről

A II. kerületben viszont nem indul a választókerületi elnök Gór Csaba, aki szintén jelölt volt a két évvel ezelőtti parlamenti választáson. 

Kispesten újra felveszi a harcot Dódity Gabriella, aki immár harmadszorra indul Gajda Péter szocialista polgármester ellen. A XIX. kerületben eddig szocialista előny volt, 

ám mostanra a polgármester népszerűsége is csökkent a mérések szerint 

– hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Egyes hírek szerint Újpesten is ismerős arc „veszi majd fel a harcot” az ellenzéki polgármesterrel Wintermantel Zsolt, fővárosi Fidesz frakcióvezetőjének személyében.

De a XVIII. kerületben sem kizárt, hogy egy nagy visszatérés szemtanúi lehetünk: elképzelhető, hogy a korábbi polgármestert, Ughy Attilát indul újra a Fidesz színeiben. Ughy jelenleg fővárosi képviselő.

A főpolgármester-jelölt személyének bejelentését a Fidesz márciusra ígérte.

 Számos név forgott eddig a köztudatban, például Wintermantel Zsolt, Sára Botond, Fürjes Balázs vagy éppen Kubatov Gábor is felmerült Karácsony Gergely kihívójaként – idézte fel a lap.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Mandiner-grafika

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. február 16. 17:04
Budapest a magyaroké, nem csak a budapestieké! Minden magyar lakosnak biztosítani kell a főpolgármester választási lehetőségét! A külföldiek érnek több szavazatot vagy az ország?
files32
2024. február 16. 13:31
#neféljetek „Ne kérdezd meg a harmadiknál is, mert ugyanazé” – miről beszél Magyar Péter, amikor Tiborcz szállodáiról beszél? Orbán államfőinek kétharmada megbukott.
Conduct
2024. február 16. 11:36
Ha mègsem sülne el jól a dolog Orbàn màr tudja a vègeredmènyt.
antal-2
2024. február 16. 11:36
Csak B betűs van? Melyiket választaná? A: Örök élet a feleségével? B, B, B !!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!