Kiakadt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a Transparency Lánchíd-felújítási megbízásán, szerinte visszaadhatnák a díjazást

2024. január 31. 05:58

Megkérdeztük Wintermantel Zsoltot, de a szervezetet is. Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a botrányról, s pontosan milyen szerepük volt a beruházás kapcsán.

2024. január 31. 05:58
Karácsony Gergely a felújított Lánchíd avatásán. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Egyedüliként elleneztem a BKK igazgatóságában annak idején a szerződést, mondván, az nem szól másról, mint hogy fővárosi pénzből támogassunk egy elfogult szervezetet. Mostanra ráadásul bebizonyosodott, hogy a Transparency által elvégzett munka finoman szólva is hiányosságokkal küzd, például a folyamat során az A-Híd Zrt., s így a Fővárosi Önkormányzat érintettségét a számlagyáras ügyben nem sikerült feltárni” – fogalmazott lapunknak a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt annak kapcsán, hogy a minap Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is megerősítette: az NGO-t kérték fel a beruházás közbeszerzésének ellenőrzésére, s a szervezet mindent rendben talált.

Ezt is ajánljuk a témában

Annak idején a Mandiner tárta fel, hogy a közbeszerzést a Transparency akkreditált közbeszerzési tanácsadó nélkül végezte el a munkát, igaz, erre akadt magyarázatuk. Csakhogy mára

egyre dagad a botrány a Lánchíd-felújítás körül, ami a Tarlós-érában előkészített közbeszerzéshez képest csökkentett műszaki tartalommal és drágábban valósult meg. És jókora csúszással.

Ezt is ajánljuk a témában

Közbeszerzési tanácsadó híján vizsgálhatta a Lánchíd-tendert a Transparency International

A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency International hazai szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. Úgy monitorozták a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt képesített emberük. A szervezet ezenfelül az ellenzéki önkormányzatoktól is milliókat kap. Az ügyben először a BKK reagált kérdéseinkre, majd hétfőn a Transparency is.

Ráadásul nemrég  a számlagyáras exügyvéd, Vig Mór ügyében folytatott nyomozás is eljutott a projektig, a kivitelező A-Híd-nél házkutatást tartottak, azóta sem cáfolt sajtóinformációk szerint pedig a cég Vig ügyvédi számlájára mintegy 1,4 milliárd forintot utalt, aminek egy részét készpénz formájában vette fel a rovott múltú, balos kapcsolatokkal bíró jogász.

Sőt, most már nem csak a NAV, hanem a Kehi is nyomoz az ügyben. További adalék:

Szaniszló Sándor DK-s polgármester szerint az egész összefügghet a baloldal kampányfinanszírozási botrányával. Ezt azóta sem volt hajlandó bővebben kifejteni.

Ezt is ajánljuk a témában

A Főváros, illetve Karácsony Gergely szerint azonban nincs is ügy, minden a legnagyobb rendben.

„Lehetséges, hogy külső nyomásra történt a megbízás? Aligha tudjuk meg. Mindenesetre most az lenne a tisztességes, pláne egy nevében is az átláthatóságot hirdető szervezettől, ha egy ilyen helyzetben visszaadná a tevékenységért felvett pénzt” – mondta a Transparency-megbízás kapcsán Wintermantel.

Megkerestük a Transparency International Magyarországot is!

A szervezet részéről egyebek mellett közölték,

összesen 5 millió forintot kaptak ezért a munkáért, ami 200 munkaórát jelent.

A megbízatás pontos tartalmát firtató felvetésünkre kifejtették: a monitorozás során a BKK ajánlatkérői dokumentumait és az ajánlattevők ajánlatait ellenőrizték abból a szempontból, hogy azok műszakilag megfelelőek-e, igazodnak-e a piaci és szakmai standardokhoz és jogilag érvényesek-e. „Továbbá és elsőrendűen azt vizsgáltuk, hogy a közbeszerzési eljárásban a dokumentumok, az ajánlatkérő és az ajánlattevők egymás közötti kommunikációja és a bírálati, kiválasztási eljárás a törvény rendelkezéseknek és az átláthatóság követelményeinek megfelelően zajlott-e” – írták.

Megkérdeztük azt is, az adóhatósági nyomozás, a súlyos visszaélésekre utaló, napvilágra került információk nyomán utólag mennyire elégedettek ezzel a munkával?

Közölték: „A TI-Magyarország által végzett monitorozás az A-Híd egyébként szabályos kiválasztását eredményező közbeszerzési eljárásra irányult, ezért sem a BKK és az A-Híd közötti vállalkozási szerződés teljesítésére, sem az A-Híd bármely egyéb kifizetéseire nem volt rálátásunk, azok ellenőrzése nem is volt a feladatunk. A TI-Magyarország nem az A-Híd céges auditját végezte el, semmiféle felelősségünk azért nincsen, hogy az A-Híd kinek és milyen jogcímen teljesített kifizetéseket.”

Arra nem tértek ki, hogy bármi kifogásuk lett volna, amiért jócskán megdrágult, csökkentett műszaki tartalommal valósult meg a beruházás.

Ugyanakkor az időrendiség kapcsán leszögezték:

a szerződést 2021. február 2-án írták alá a felek, és „itt véget is ért a mi feladatunk, az aláírt vállalkozási szerződés teljesítését nem vizsgáltuk”.

Az azóta kirobbant botrány kapcsán csupán annyit közöltek, amennyiben kiderül, hogy a „kifizetések bármilyen szempontból szabálytalannak bizonyulnak, úgy a reményünket fejezzük ki, hogy a hatóságok kiderítik a történteket és elszámoltatják a felelősöket”.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 31. 20:44
Naszóval. Korrupció definíciója: bevett balos szófordulat, a nem balos kormányok közbeszerzési gyakorlatára. Állítani elég, bizonyítani nem szükséges a méréshez pedig elég az érzékelés. Mivel elkövetni csak nem balosok tudják, ezért ha balosokkal történne is ilyen, az nem minősülhet korrupciónak. A konkrét esetben annyi történt, hogy megkérdeztek egy NGO-t pénzért, hogy az NGO magánvéleménye szerint jó-e az a kiválasztás, amit a saját szakértőjük hagyott jóvá. Amikor pedig a disznóságok történtek a kifizetések során és tényleg lehetett volna értelme egy külső auditnak, arra már nem terjed ki a megbízás, hisz mint látjuk magukat kellett volna megtalálni. Az egész egy jó példa arra, hogy a lipsik hogyan építik le a saját adminisztrációjukat és szerveznek ki funkciókat átláthatatlan, sose meg nem választott, ismeretlen finanszírozású szervezeteknek.
vapepe
2024. január 31. 13:57
Bocs, frajdi a vége.
vapepe
2024. január 31. 13:56
Lazio154-2, sajnos kihagyott egy apró láncszemet. Miután ön megalkudott az áccsal, jön a felesége, aki ki tudja milyen indokból (ne firtassuk mi köti össze őket), újratárgyalja a megbízást az áccsal: a nyári konyhát meg a fedett teraszt nem kell átfedni, de többet kap az egészért. Utána meg az asszony, hogy-hogy nem, vesz magának egy nerbundát.
Bp1964
2024. január 31. 10:05
A sorosbérenc transzparenszi ugyanannak a mafiahálózatnak a része mint a karigeri, az amneszti meg a számlagyáros. Együtt lopnak meg költik a kancsal pedofil buzi dollárjait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!