A németek magyarul tanulnak, Hajdu Steve öngyűlölő, miközben Erdogan betett Zelenszkijnek

2024. január 07. 08:40

Durván megrágalmaztak egy már halott embert, és nekimentek Ursula von der Leyennek a magyar diákok védelmében. Íme, 2024 első hetének legolvasottabb Mandiner-cikkei.

2024. január 07. 08:40
null

Ma zárul az év első hete, amely ráadásul teljes hét napból állt, hiszen január elseje hétfőre esett idén. Összeállításunkban az elmúlt hét nap legolvasottabb mandineres cikkei közül öttel idézzük fel, hogyan is is indult a 2024-es esztendő.

1. Ez is eljött: magyarul tanulnak a németek

Január 4-én számoltunk be a Die Welt Bakondi György-interjújáról, amelyben a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt: az illegális migráció miatt megnövekedett a terrorfenyegetettség, ezt pedig elsősorban a 2015-ben elhibázott német migrációs politika tette lehetővé.

A cikk alatt záporoztak a hozzászólások: „Hiszem, hogy a magyar nyelv megtanulásának lesz értelme azok számára, akik szabadon és félelem nélkül akarnak élni Európában", „Magyarország ellentmondásos migrációs politikájában az ellentmondásos jelzőnek pozitívnak kell lennie. Magyarország mindent jól csinált”.

A kommentelők jelentős többsége egyetértett Bakondi Györggyel abban is, hogy a migráció kezelése Németországban kudarcot vallott, és örömmel vették tudomásul, hogy „nem mindenki annyira elvakult", mint a német politikusok. Szerintük minden épeszű ember tudta, hogy ez lesz a nyitott határok következménye, és Németország a felismerhetetlenségig átalakul, mára pedig szinte a teljes kontinens felébredt, csak a „német bal-zöld kormány van mély álomban".

Ezt is ajánljuk a témában

2.  Nekimentek von der Leyennek a magyar diákok miatt

Egy szlovén politikus vette a bátorságot, hogy szóvá tegye az Európai Bizottság elnökének: az Unió a lassan egy éve húzódó Erasmus-üggyel, a magyar diákok és kutatók kizárásával visszaél a jogállamisággal kapcsolatos szabályokkal, miközben figyelmen kívül hagyta a baloldali kormányok által elkövetett mulasztásokat, elsősorban Máltán és Szlovákiában.

Ezt is ajánljuk a témában

Milan Zver, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) képviselője szerint abszolút elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány megbüntetésével a magyar fiatalokat károsítja meg az Ursula Von der Leyen által vezetett EB. A politikus állítja, a magyar diákok Erasmus-programból való kizárása az Európai Unió látványos hibáinak egyike, és ő mindent megtett a döntés ellen.

3. Ukrajna: Erdogan betartott Zelenszkijnek

Bár csak februárban lesz két éve, január elsejével harmadik naptári évébe lépett az orosz-ukrán háború, amely immár 682 napja pusztít keleti szomszédunkban. A konfliktusban kulcsszereplő a NATO. második legerősebb hatalma, a mindkét féllel jó viszonyt fenntartani igyekvő Törökország, amely kedden azzal borzolta a kedélyeket, hogy bejelentette: nem engedi át a felségvizein az Ukrajnának szánt brit aknaszedő hajókat, mivel ez sértene egy, a tengerszorosokon háborús időben való átvonulásról rendelkező tengerjogi egyezményt.

Nagy-Britannia decemberben jelentette be, hogy átadja a Királyi Haditengerészet két aknaszedő hajóját az ukrán haditengerészetnek, hogy erősítse az Oroszországgal vívott háborúban az ukrán tengeri hadműveleteket. A NATO-tagállam Törökország tájékoztatta a szövetségeseket, hogy addig nem engedélyezi a hajók áthaladását a Boszporuszon és a Dardanellákon, amíg tart az ukrajnai háború – közölte a török elnöki hivatal.

Ezt is ajánljuk a témában

Amikor Oroszország 2022-ben elindította az Ukrajna elleni inváziót, Ankara alkalmazta az 1936-ben megkötött, Törökország számára a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosokon áthaladó hadihajók és ellátóhajók feletti ellenőrzési jogok kizárólagosságát biztosító Montreux-i Egyezményt, ténylegesen lezárva az utat a harcoló felek hadihajói előtt.

4. Öngyűlölő, Gyurcsány-korszakbeli médiasztárok ha visszatérnek: a Hajdu Steve-ügy

2024 első hetének kétségtelenül az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó hazai témája a Heti Hetes egykori színész-szereplőjének, Hajdu Steve-nek a megszólalása volt, aki az RTL Reggeli című műsorában „megfejtette” Szoboszlai Dominik és Azahriah titkát: „Azt azért figyelembe kell venni, hogy

Ezt is ajánljuk a témában

Azahriah és Szoboszlai már nem magyarok.

Tehát nem magyar mentalitással dolgoznak és gondolkodnak. Nekik nem elég az, amit a közeg itthon rájuk süt” – fogalmazott a színész. Hozzátette azt is, hogy ezek a fiatalok istenáldotta tehetségek, akik nemzetközi szinten dolgoznak. „Mi nem akarunk dolgozni” – zárta rövid monológját Hajdu.

A kilencvenes évek és a Gyurcsány-korszak gúnyolódó, lenézős, öngyűlölős mentalitását idéző megszólalás mellett egy szintén olvasott cikkben lapunk főszerkesztő-helyettese sem ment el szó nélkül.

Ezt is ajánljuk a témában

5. Halála után rágalmazták meg Bujtor Istvánt, a színész fia nem hagyta annyiban

A Partizán You Tube-csatorna interjút készített a Szomszédok szereplőivel és készítőivel, a műsorban pedig elhangzott: az 1980-as évek indult sorozat 1999-es befejezése az akkori TV-elnöknek illetve a producer Bujtor Istvánnak köszönhető. 

A 2009-ben meghalt színész helyett a fia kérte ki a rágalmakat: „A Magyar Televízióval folyamatos csaták voltak, éveken át küzdött Apám egy újabb évadért, sokáig sikeresen” – fogalmazott Bujtor Balázs. Mint írja, az akkori elnök világosan megmondta 1999 nyarán: nem lesz újabb, a Szomszédokat mindenképpen lezárják.

Ezt is ajánljuk a témában

Az anyagi dolgokról: Apám cége gyártotta a Szomszédokat, ilyen minőségben volt producer. Még egyszer: Apám a gyártásért felelt, a pénzt a sorozatra a Magyar Televízió adta, a vége felé már nem annyit és szinte sosem időben, ezért volt a fizetéscsökkentés az utolsó évadok idején” – olvasható a bejegyzésben.

Nyitókép: You Tube-képernyőkép

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2024. január 07. 20:12
Felmondtad a fideszes propaganda szöveget , úgy hogy le ülhetsz egyes!!!
bsztcs
2024. január 07. 17:11
Ne engedjük ide a németeket. Ők sem bánnak velem jól.ossze vissza hazudnak rolam.mocskolnak, mert megtehető az orszagukba. És nekem el kell turnom.
Nemkellnév
2024. január 07. 13:21
Helyzetéből adódóan a magyar jobbra is balra is egyformán jól lát. Ez számára jó, ami a tudását illeti, viszont rossz, mert a két oldal ezt nem szereti.
valaki-954
2024. január 07. 13:19
Hiába keresem a magyar utónevek között, sehol nem találom a Steve nevet. Találtam teve nevet, de az egy afrikai barom. Találtam evet nevet, az meg egy lompos farkú erdőlakó. De olyan magyar nevet, hogy Steve, olyat nem. Akkor most ki a magyar? Csak nem ez a teve izé?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!