Zelenszkij most van bajban: Erdogan alaposan keresztülhúzta a számításait

2024. január 02. 18:50

Törökország kedden közölte, hogy nem engedi át a felségvizein az Ukrajnának szánt brit aknaszedő hajókat, mivel ez sértene egy, a tengerszorosokon háborús időben való átvonulásról rendelkező tengerjogi egyezményt.

2024. január 02. 18:50
null

Nagy-Britannia decemberben jelentette be, hogy átadja a Királyi Haditengerészet két aknaszedő hajóját az ukrán haditengerészetnek, hogy erősítse az Oroszországgal vívott háborúban az ukrán tengeri hadműveleteket. A NATO-tagállam Törökország tájékoztatta a szövetségeseket, hogy addig nem engedélyezi a hajók áthaladását a Boszporuszon és a Dardanellákon, amíg tart az ukrajnai háború – közölte a török elnöki hivatal. 

Amikor Oroszország 2022-ben elindította az Ukrajna elleni inváziót, Ankara alkalmazta az 1936-ben megkötött, Törökország számára a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosokon áthaladó hadihajók és ellátóhajók feletti ellenőrzési jogok kizárólagosságát biztosító Montreux-i Egyezményt, ténylegesen lezárva az utat a harcoló felek hadihajói előtt. 

Az egyezmény csak a hazai bázisukra visszatérő hajók esetében tesz kivételt. Törökország pártatlanul és pontosan alkalmazta a Montreux-i Egyezményt, hogy megakadályozzon egy fekete-tengeri eszkalációt”

– hangsúlyozta a török elnökség.

(MTI)

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. január 03. 12:54
Hogyne, aknát szedni mennének.. Nem ám fegyverekkel megrakodva, ááá, dehogy..
öcsicipő
2024. január 03. 12:51
Szűz Mária édesanyánk, ne haggy el soha ! Most komolyan, de tényleg, két darab AKNA SZEDŐ HAJÓ hiánya most Ukrajna legnagyobb gondja ? Máshol olvastam ezzel a címmel, de könyörgöm szerkesztő úr- gondolkodni? észlel, elemez és értékel, majd cselekszik. Na de egyik sem ?
mazsola-977
2024. január 03. 12:45
Erdogan tudja hogy az angolok 200 éve álmodnak a Krimről és azt is hogy a háttérben ők a legaktívabb résztvevői a háborúnak. Ő békét akar, ezért lépett most is.
formaegy-2
2024. január 03. 11:53
Nagyon helyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!