Mutatjuk, hogyan emelkednek a fizetések 2024-ben

2023. december 19. 05:18

Az elmúlt évekhez képest szerényebb béremelésre számíthatnak jövőre a versenyszféra munkavállalói. A fizetések értéke ugyanakkor az idei csökkenést követően ismét emelkedik 2024-ben, a minimálbérek pedig értékállók maradtak.

2023. december 19. 05:18
Nagy Kristóf

A legtöbb vállalkozásnál ezekben a hetekben dől el, mekkora béremelésre számíthatnak a munkavállalók 2024-ben. Egyes állami vállalatoknál és a piaci szereplők meghatározó részénél januárban is tárgyalnak még a keresetek emeléséről.

Nincsenek könnyű helyzetben idén a munkáltatók, mivel 

  • a gyártásban a magas termelési költségek, 
  • a szolgáltatásokban pedig a csökkenő kereslet miatt nehéz évet zárnak a vállalkozások. 

A nagyvállalatok egy részének ugyanakkor profitnövekedést hozott az idei rekord magas éves infláció, ezért ezeknél a cégeknél lesznek 2024-ben is a nagyobb emelések.

Ezt is ajánljuk a témában

Mekkora béremelésre számíthatnak a munkavállalók?

„A bértárgyalások már sok helyen lezárultak, de januárban is várhatók egyeztetések a vállalatvezetők a munkavállalók között. Átlagosan 8-10 százalékos keresetemelésekről születnek döntések” – mondta a Mandiner megkeresésére Mészáros Melinda.

A Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte: a munkáltatók idén jellemzően bérfejlesztési csomagokban gondolkoznak. Ez azt jelenti, hogy az alapbérek elmúlt éveknél szerényebb emelése mellett a juttatásokat is emelik, így összességében elérhető a két számjegyű keresetnövekedés. Mészáros Melinda emlékeztetett: a november végén aláírt minimálbér-megállapodás bérajánlást is tartalmaz. Ebben a munkavállalói és a munkáltatói oldal arra kéri a vállalatokat, hogy jövőre is emeljék a béreket, megőrizve azok reálértékét.

Ezt is ajánljuk a témában

A Liga elnöke kérdésünkre felidézte: 2023-ban azoknál a munkáltatóknál, ahol működik munkavállalói érdekképviselet, nagyrészt inflációkövető, vagy azt meghaladó béremelés volt a jellemző.

Előtérbe kerültek a munkahelyvédelmi megállapodások

Mészáros Melinda emlékeztetett: „Továbbra is a bizonytalanság tapasztalható a gazdasági élet szereplőinél, akik ebben a helyzetben még középtávon sem tudnak előre tekinteni. Ez a bizonytalanság a bértárgyalásokon is megmutatkozik, ezért hosszú távú, több éves bérmegállapodásokra idén csak kevés helyen számítunk” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Az elnök azt is elmondta, hogy az autóipar átmenet előtt áll, ezért a tárgyalások során több gyártónál és a beszállítóknál is előkerülnek olyan megállapodások, amelyek a munkaerő megtartását garantálják. Mészáros Melinda szerint az érintett ágazati szereplőknél a következő években kevesebb lesz a munka, ugyanakkor a munkaerő megtartásában érdekeltek a vállalkozások.

Előre hozzák a vállalatok a béremelést?

Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően most a munkáltatók jelentős része januári béremelésre készül azok közül a vállalkozások közül is, amelyek a bérrendezést az új üzleti évtől, májustól hajtják vére.

Az országos konföderáció tapasztalatai szerint több munkáltató is decembertől emeli a fizetéseket, összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum előrehozott emelésével. 

Mészáros Melinda hozzátette: nem mindenhol sikerül megegyezni még idén a 2024-es évről, de a tárgyalások nincsenek késésben, ugyanis egy januári bérmegállapodás esetén is az emelt összeget kapják február 10-ig az érintett munkavállalók.

A kormány célja bérek értékének növelése

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban többször hangsúlyozta, jövőre már az idei 17 százalék feletti inflációnál jóval mérsékeltebb, 4-6 százalék közötti fogyasztói-áremelkedés várható. Ezért a keresetek vásárlóerejének átmeneti visszaesését követően a kormány azt szeretné, ha visszatérne az elmúlt évekre jellemző, legalább 5 százalék körüli reálbér-emelkedés.

Ehhez a munkáltatóknak 10-11 százalékos béremelést kellene végrehajtaniuk. Ez egyébként nekik is érdekük, mivel

  • továbbra is gondot okoz a munkaerőhiány, egyes területeken lehetetlen a toborzás,
  • a belső fogyasztás élénkítésére is szükség van a növekedéshez.

Ezt is ajánljuk a témában

Januárban érkezik a megemelt minimálbér

A szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány idén a megszokottnál egy hónappal hamarabb, november végén már aláírta a minimálbér-megállapodást. Az idei magas infláció miatt a legkisebb keresetek emelését egy hónappal hamarabb, már decemberben végre kell hajtaniuk a foglalkoztatóknak. Az előrehozott béremeléssel idén a legkisebb keresetűeket nem éri reálkereset-visszaesés. Ettől a hónaptól

  • a minimálbér 15 százalékkal emelkedett, bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra,
  • míg a garantált bérminimum 10 százalékkal nőtt, bruttó 296 400 forintról 326 000 forintra.

Az érintett munkavállalók január elején érkező fizetésükkel már a megemelt összeget kapják.

Januárban lesz megállapodás a MÁV-nál és aVolánbusznál

A munkáltatói bérajánlat kialakítását célzó egyeztetési folyamatot megakasztotta az advent második vasárnapjára, illetve az azt követő hétfőre időzített Volánbusz figyelmeztető sztrájk. A SZAKSZ által megfogalmazott 25 százalékos bérkövetelés nem összeilleszthető a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak vitatott jogszerűsége és időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez – ismertette közleményében a munkáltatói és a tulajdonosi oldal álláspontját Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója. A MÁV-Volán csoportnál működő reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőit tömörítő Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén korábban a szakszervezetek 15 százalékos béremelésre tettek javaslatot. Magyarország legnagyobb állami közszolgáltató vállalatánál január közepén várható a bérmegállapodás.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 19. 16:05
Reálértéken sehogyan. Az infláció nem béremelés.
zakar zoltán béla
2023. december 19. 09:05
Heiio Proxy Recipe!
llnnhegyi
2023. december 19. 08:09
Igazak a hírek. Jövőre nagy pénzek várhatók,minden szinten. A NER hasít.
2023. december 19. 06:14 Szerkesztve
Országon belül is változó a helyzet , persze állami alkalmazottaknak egyforma de a magánszféra ... mi itt északon csak pislogunk milyen pénzek vannak Bpesten vagy dunántúlon , az autóipar annyira nem megy, sók cég raktárra dolgozik,azok meg már tele.... megjelent a konkurencia munkaerőben szóval aggódonak az emberek mert eléggé ki vagyunk szolgáltatva az eseményeknek mondom ezt pártatlanul ha netán valamelyik fán nem fogná fel ..... Látjuk a jó szándékot de hatásait kevésbé érezzük....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!