Sebastian Kurz Budapesten: Az európai migrációs politika egyre több halált okoz

2023. november 08. 19:43

Telt ház előtt rendezték meg a Sebastian Kurz karrierjéről készült legújabb dokumentumfilm magyarországi premierjét, az azt követő pódiumbeszélgetésen pedig a korábbi osztrák kancellár az egykori és a legújabb európai migrációs politikát, valamint az izraeli háború kontinensre gyakorolt hatását is elemezte.

2023. november 08. 19:43
Klein Ron

„Minél nyitottabb az Európai Unió, annál többen indulnak útra, és annál többen fulladnak a Földközi-tengerbe. Összességében tehát ez a migrációt támogató politika egyre több halált okoz” – jelentette ki az Uránia Nemzeti Filmszínházban Sebastian Kurz. A korábbi osztrák kancellár karrierjéről készült legújabb dokumentumfilm magyarországi premierjét telt ház előtt rendezték meg, majd Sebastian Kurz pódiumbeszélgetésen vett részt Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója, Bauer Bence, az eseményt szervező Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, valamint a Bécsben öt évig nagykövetként dolgozó Nagy Andor társaságában.

Az osztrák – immár – vállalkozó szerint minden megváltozott az európai politikában,

hiszen amikor a magyar kormányhoz hasonló véleménnyel volt a migrációról, nácinak és szívtelennek állították be, ma viszont már ugyanazok a mondatok hangoznak el baloldali pártoktól is.

„De fontos, hogy a szavakat tettek kövessék” – szögezte le Sebastian Kurz, aki azt is elmondta, nagy kihívást jelent, ha rosszul képzett, a helyi nyelvet nem beszélő férfiak jelennek meg egy országban, sok helyen Nyugat-Európában pedig arra jöttek rá az elmúlt hetekben, hogy antiszemitizmust is „importáltak” a kontinensre.

Ezt is ajánljuk a témában

Hátborzongató: így ünneplik Izrael megtámadását a muszlim közösségek szerte a világon (VIDEÓK)

Még a tengerentúlon is szerveztek szimpátiatüntetéseket.

Az egykori kancellárt IT-szektorban működő vállalkozása Tel-Avivhoz köti, gyakran fordul meg az Öböl-menti országokban is, így határozott véleménye van az október 7-én történtekről: szerinte a terrorizmus sohasem indokolható, a Hamász pedig pontosan úgy járt el, ahogyan az Iszlám Állam tette korábban.

A közönségre nézve Szalai Zoltán elmondta, Magyarországon egyébként is nagy a kíváncsiság az osztrák közélet iránt, ráadásul Kurz politikai tehetsége sokakat meggyőzött. Felidézte,

a nyári MCC Feszten is hatalmas volt az érdeklődés az osztrák ex-kancellár szavai iránt, még a szervezőket is meglepte, hogy felismerték az esztergomi utcákon és sokan akartak vele közös képet készíteni.

Ezt is ajánljuk a témában

A világ 2023-ban: Váratlan dolgokra számítva – Sebastian Kurz az MCC Feszten

„Tisztelnünk kell az EU-ban, hogy a különböző országok eltérőek.” A volt osztrák kancellár az MCC Feszten beszélt politikai pályafutásáról és a világrend alakulásáról vallott nézeteiről.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország egy nagyszerű ország, rengeteg lehetőséggel - exkluzív interjú Sebastian Kurzcal

A volt osztrák kancellár háborúról, migrációról, Magyarországról és Európa jövőjéről. Mandiner Podcast az MCC Fesztről! Videó!

 

Forrás: MCC/Gyurkovits Tamas

A főigazgató elárulta, a Mandinert is kiemelkedő számban vásárolták meg azon a héten, amikor Kurz volt a címlapon. Hozzátette, a magyar-német intézet esetében a német azt jelenti, hogy minél jobban megismerjék és megértsék Magyarországon a német nyelvű országok kultúráját, mert szerinte túl keveset tudunk a szomszédos államokról, így Ausztriáról is.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindig is jól tudtam együttműködni Orbán Viktorral – Sebastian Kurz a Mandinernek

Hogyan emlékszik a 2015-ös migrációs vitákra, és milyennek látja most a helyzetet? Végződhet-e Európa szempontjából pozitívan az orosz–ukrán konfliktus? Ausztria korábbi kancellárjával beszélgettünk.

Az európai politikával kapcsolatban Kurz rámutatott, a véleményszabadságnak és a vélemény sokszínűségének kellene az alapnak lennie a demokratikus vitákban, de az a benyomása, hogy napjainkban ez a vita eltolódott.

Van egy spektrum, amely meghatározza, mit szabad mondani, gondolni és mit nem. Úgy véli, óvatosnak kell lenni, mert ez veszélyes a demokráciára és a demokratikus vitákra.

A filmre és az „Ibiza-ügyre” utalva Szalai Zoltán megjegyezte, neki úgy tűnt, mintha túl sokan és nagy számban akartak volna beavatkozni az osztrák állam életébe. Nagy Andor is arról beszélt a pódiumon, fontosnak tartja azt, hogy ebben a filmben a korábbi kancellár saját szemszögéből reagált a kemény kritikákra.

„Ami imponált ebben a filmben, az maga az ember. Ha egy politikust támadnak, annak három oldala van: politikai, jogi és emberi. Az elsőt lehet kezelni, ha megvan a kellő rutin, jó ügyvéd mindig akad, ám az már nem könnyű, hogy az ember apaként, férjként, barátként és gyermekként miként viseli el a támadásokat” – fogalmazott a diplomata.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC/Gyurkovits Tamás

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik