Greta Thunbergtől az amputált kezekig – így radikalizálódott a klímaaktivizmus

2023. július 18. 12:37

A híres festmények sorozatos megrongálása vagy a végtagok leamputálásával végződő akciók láttán az ember szinte visszasírja azokat az időket, amikor a klímaaktivizmus még Greta Thunberg repülő helyett hajóval való utazását jelentette.

2023. július 18. 12:37
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy mi is megírtuk a Mandineren, német öko-extremisták ipari ragasztóval ragasztották hozzá kezüket a reptéri kifutópálya aszfaltjára Hamburgban és Düsseldorfban, amivel hatalmas fennakadást értek el a légi közlekedésben. Állításuk szerint azért tették, mert nem nézhették tovább, hogy a Föld fosszilis őrületben ég. Ezután kezdett terjedni egy videó a Twitteren, ahol német tűzoltók próbálják kiszabadítani az „Utolsó Generáció” csoport kétségbeesetten üvöltő aktivistáit.

Nem volt jó ötlet az ipari ragasztó és a beton keverése

Azóta kiderült, az aktivisták tiltakozása nem is annyira csak szimbolikus volt, hiszen mivel kiderült,

az építőiparban használt ragasztótól lehetséges, hogy csak az amputáció tudja megszabadítani az aktivistákat.

Az ellentmondásos tevékenységű „Utolsó Generáció” nevű aktivista szervezet követelései között szerepel egy átfogó cselekvési terv a kibocsátási célok elérésére, valamint egy társadalmi tanács létrehozása is, amelynek feladata a fosszilis tüzelőanyagok 2030-ig történő kivezetése lenne. Mint állítják: a kormányok közömbösek a követeléseik iránt, és nem hajtottak végre hatékony intézkedéseket az éghajlati válság kezelésére. De a csoportnak az is szúrja a szemét, hogy egyre többen választják a légi közlekedést és az ezzel járó szén-dioxid kibocsátást. 

Ezt is ajánljuk a témában

Radikalizálódó klímaaktivizmus

Az utóbbi évek tendenciája az lett, hogy a klímaaktivisták egyre veszélyesebb és provokatívabb akciókkal próbálják felhívni a figyelmet magukra és az általuk fontosnak tartott követelésekre. Összeszedtünk néhányat az elmúlt időszak emlékezetes akcióiból!

Éppen egy hónapja számoltunk be róla, hogy – szintén klímaaktivisták – másztak fel a Deutsche Bank épületére Frankfurtban, amellyel állításuk szerint a bank vagyonkezelő társasága, a DWS klímavédelmi befektetéspolitikája ellen tiltakoztak. A „Kényszerítsük a DWS-t, védjük meg az éghajlatot” feliratú sárga Greenpeace-plakátot az épület ikertornyainak alsó részén lévő üveghomlokzatra feszítették ki a demonstrálók. 

Ez előtt az eset előtt pár héttel pedig a holland hatóságok vettek őrizetbe több száz klímaaktivistát, akik egy autópályát zártak le a holland kormány és parlament épületétől nem messze. A tüntetés szervezői az Extinction Rebellion nevű aktivista csoport tagjai voltak, akik a klíma- és energiapolitikája elleni tiltakoztak. A 12-es autópályát arra hivatkozva zárták le, hogy a kormány fosszilis energiahordozókkal foglalkozó vállalatokat támogat. 

Ezt is ajánljuk a témában

De emlékezetes lehet olvasóink számára az az akció is, amelynek során Olaszországban klímaaktivisták feketére festették a Trevi-kút vizét.

Hét, az éghajlatváltozás ellen tiltakozó aktivista bemászott a római Trevi-kútba, és hígított szenet öntöttek a vízbe, hogy az feketére színeződjön.

Az akciót szintén az „Utolsó generáció” csoport tüntetői szervezték, akik „Nem fogunk fizetni a fosszilis üzemanyagokért” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, és azt kiabálták: „Országunk haldoklik!” Ezt követően egyenruhás rendőrök gázoltak a vízbe, hogy elfogják az aktivistákat, miközben rengeteg turista fényképezte az eseményeket.

Elég volt ezekből a művészeti örökségeink elleni abszurd támadásokból

– nyilatkozta akkor Róma polgármestere.

Napokkal ezelőtt szintén botrány tört ki, amikor nyugdíjas klímatüntetők szórták tele arany konfettivel Wimbledon füvét. A Just Stop Oil nevű szervezet tagjai több teniszmérkőzést is félbeszakítottak.

A bolgár Grigor Dimitrov és a japán Simabukur So meccsén két tüntető, egy ősz hajú férfi és egy nő jelent meg, és a pálya füvéből rendkívül nehezen eltávolítható aranyszínű konfettit szórtak szét. 

Szintén nagy port kavart eset volt, amikor a berlini Természettudományi Múzeumban a tiltakozók egy dinoszaurusz csontváza alatti tartórudakhoz ragasztották magukat. „Ha nem akarjuk, hogy a kihalás fenyegessen minket, akkor azonnal cselekednünk kell” – nyilatkozták. A tiltakozást felvállaló „Utolsó Generáció” csoport az akcióról így nyilatkozott: „Ahogy annak idején a dinoszauruszokat, most minket is olyan éghajlati változások fenyegetnek, amelyeket nem tudunk elhárítani. Ha nem akarjuk, hogy a kihalás fenyegessen minket, akkor azonnal cselekednünk kell.

Ezt is ajánljuk a témában

A festményrongálásoknak napjainkban már se szeri, se száma

Szintén bevett tiltakozási trend lett a múzeumokban kiállított híres festmények és képzőművészeti alkotások megrongálása, leöntése. Tavaly októberben például paradicsomlevessel rongálták meg Van Gogh egyik festményét környezetvédő aktivisták Londonban. Az elkövetők ebben az esetben is a Just Stop Oil aktivistái voltak. „Mi ér többet? Művészet vagy élet?” – kiabálták.

Ezzel közel egyidőben újabb klímaaktivista-performanszra került sor: akkor burgonyapürével öntötték le Monet legdrágább festményét a Berlin melletti Potsdamban egy magánmúzeumban.

Nem okoztak kárt, „ellentétben az árvizekkel, viharokkal és aszályokkal, amelyek a közelgő klímakatasztrófa előhírnökeiként már most is mérhetetlen szenvedést okoznak” – állt az akcióról készített videóról szóló közleményben. 

Egy hónappal később – ezúttal Bécsben – történt rongálásos eset. Ezúttal fekete, olajos folyadékkal támadtak Gustav Klimt festőművész egyik híres festményére klímaaktivisták a Leopold Múzeumban. A tettesek szintén a fen már többször emlegetett Utolsó Generáció csoport ausztriai tagjai  voltak, akik a művész az 1915-ös Halál és élet című festményt vették célba, hogy így tiltakozzanak az osztrák kormány fosszilisenergia-felhasználása ellen.

De arra is emlékezhetnek olvasóink, amikor két hónap szabadságvesztésre ítélt a holland bíróság két belga klímaaktivistát, aki Jan Vermeer van Delft holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című világhírű festményénél követelte a kőolajfelhasználás azonnali leállítását a hágai Mauritshuis Múzeumban. 

Az ügyészség szerint akciójuk „túllépett az elfogadhatóság határán”.

Az akció abból állt, hogy egyikük a kezét a falhoz ragasztotta, egy másik pedig a homlokát a festményt védő üveglaphoz. A harmadik pedig sűrített paradicsomlevest öntött a második nyakába, és videófelvételt készített.

A híres festmények sorozatos megrongálása vagy a végtagok leamputálásával végződő akciók láttán az ember szinte visszasírja azokat az időket, amikor a klímaaktivizmus még Greta Thunberg repülő helyett hajóval való utazását jelentette. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JONATHAN NACKSTRAND / AFP és képernyőkép 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. július 18. 16:36
Ergo a deviancia és a gonosz vette át a hatalmat!
lhotx
2023. július 18. 16:29
Máig nem tudunk olyan követelésükről, amely a fizikai, kémiai, biológiai alapfokú ismeretek németországi oktatásának javítására vonatkozna. Tudással egyáltalán nem foglalkoznak.
masikhozzaszolo
2023. július 18. 15:46
Javasolnám: Ha már híres festményre kell ragaszkodni, akkor ott van akár Herszonban, vagy hol a Banksky. Oda fel a falra. Rakétázás előtt. Csak bátor kiállás kell!
Reszelő Aladár
2023. július 18. 14:12
Snooker VB-n is jártak. Ott is összekoszolták az asztalt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!