Enyhébb büntetést kaptak a Vermeert rongáló klímaaktivisták, mert a bíró „nem akart senkit sem eltántorítani”

2022. november 02. 22:30

Ezek a klímaaktivisták különösen megfontoltak voltak: egyikük a kezét a falhoz ragasztotta, egy másik pedig a homlokát a festményt védő üveglaphoz. A harmadik pedig sűrített paradicsomlevest öntött a második nyakába, és videófelvételt készített.

2022. november 02. 22:30
null

Két hónap szabadságvesztésre ítélt szerdán egy holland bíróság két belga klímaaktivistát, aki Jan Vermeer van Delft holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című világhírű festményénél követelte a kőolajfelhasználás azonnali leállítását a múlt héten a hágai Mauritshuis Múzeumban. Az ügyészség szerint akciójuk „túllépett az elfogadhatóság határán”.

Az ügyészség négy hónap börtönbüntetést – ebből két hónap felfüggesztettet – kért az aktivistákra,

a bíró azonban enyhébb büntetést szabott, mert úgymond nem akart eltántorítani másokat a tiltakozásuk kifejezésétől.

Az elítélteknek a két hónapból csak egyet kell börtönben letölteniük.

Két olyan meg nem nevezett aktivista ügyében született ítélet, aki beleegyezett a gyorsított eljárásba. A Just Stop Oil Belgium környezetvédő csoport harmadik tagjának ügyét később tárgyalják. Az aktivisták ellen „rombolás és festmény elleni nyílt erőszak címén emeltek vádat”.

Az aktivisták egy hágai klímavédelmi tüntetés után mentek a Mauritshuis Múzeumba, ahol átlépték a flamand festő felbecsülhetetlen értékű alkotását védő korlátot. Egyikük a kezét a kép melletti falfelülethez ragasztotta, egy másik pedig – Just Stop Oil feliratú pólóban – a homlokát ragasztotta a festményt védő üveglaphoz. A harmadik sűrített paradicsomlevest öntött a nyakába, majd videófelvételt készített. A felvételen látható aktivisták azt hangoztatták, hogy az olajfestményt erős üveg védi, a gyermekek jövőjét azonban nem védelmezi senki sem.

Az akcióban a 17. századi remekmű nem sérült meg, a védőüveget azonban ki kellett cserélni, és a vádirat szerint más kisebb károk is keletkeztek. A festmény másnap már visszakerült a helyére.

Az ügyészség szerint az aktivisták célja, bármilyen fontosnak is tartják ők azt, nem igazolja az ilyen eszközöket. „A múzeumok falán lógó festmények mindannyiunk örömét szolgálják, nem arra valók, hogy aktivisták céljaikra használják ki azokat” – hangoztatta az ügyészség.

 

Vermeer világhírű festményét akarták tönkretenni klímaaktivisták (videó)

Egy csütörtöki hágai klímavédelmi tüntetés után több aktivista bement a Mauritshuis múzeumba. Két aktivista átlépte a flamand festő felbecsülhetetlen értékű alkotását védő korlátot. Egyikük a kezét a kép melletti falfelülethez ragasztotta, egy másik pedig a homlokát ragasztotta a festményt védő üveglaphoz. A harmadik piros folyadékot öntött a nyakába, majd videófelvételt készített.

 

(MTI)

Nyitókép: Képernyőkép

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mag Ányos
2022. november 03. 17:13
Nem tudom, ha a bíró pont olyan büntetést szabott volna ki, mint amit az ügyész indítványozott, akkor mindenki elégedett lenne? Egyáltalán: ha az ügyész mindig jobban tudja, mi a helyes büntetés, akkor miért nem nyergel át bírónak? Vinné a pulpitusra az ügyészi mentalitását, és jól odasózna a sok bűnelkövetőnek.
Petykabá
2022. november 03. 14:29
egy "független" sorosbíró volt...
triacus
2022. november 03. 13:06
"Két olyan meg nem nevezett aktivista ügyében született ítélet" A 45 éves Wouter M. Bruges-ből ragasztotta a fejét a festményhez, a 43 éves brüsszeli Pieter G. pedig filmezte azt. Az eljáró bírót Marianne Rootringnak hívják (és a tárgyaláson gyöngyszerű fülbevalót viselt). Bővebben a holland sajtóban: https://bit.ly/3U7KCBx
Mag Ányos
2022. november 03. 12:59
Nem tudom, miért, de amikor bírósággal kapcsolatos poszt kerül a Mandinerre, pillanatok alatt kialakul egy össznépi tobzódás, és egymás sarkára hágva vetekszik mindenki, hogy ki tud jobban fröcsögni. Nyilván Magyarországról a legkisebb gond nélkül állást lehet foglalni abban, hogy egy holland bírónak egy Hollandiában elkövetett bűncselekményre milyen büntetést kell alkalmaznia. Hiszen mindenki ismeri a holland büntetőjogot, büntető eljárásjogot, egyáltalán a bírói gyakorlatot, a konkrét tényállást. A vád indítványát ismerjük, a védelem álláspontját nem. A legtöbb ember úgy viselkedik, mintha minden bíró valamiféle pária lenne, akivel szemben a leggyalázatosabb mondatok is aggálytalanul leírhatók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!