Újból rongáltak a klímaaktivisták, ezúttal egy Klimt festmény került célkeresztbe (Videó!)

2022. november 16. 07:30

A Leopold Múzeum igazgatója elismerte a klímaaktivisták aggodalmainak jogosságát, de a műalkotások elleni támadást kifejezetten rossz módszernek tartja.

2022. november 16. 07:30
null

Fekete, olajos folyadékkal támadtak Gustav Klimt festőművész egyik híres festményére klímaaktivisták a bécsi Leopold Múzeumban kedden – számolt be a Telex.  A Last Generation Austria nevű csoport tagjai az 1915-ös Halál és élet című festményt vették célba, hogy

így tiltakozzanak az osztrák kormány fosszilisenergia-felhasználása ellen.

A múzeum bejáratánál végzett alapos ellenőrzést úgy játszották ki, hogy a folyadékot egy thermopalackban a ruhájuk alá rejtették.

Az igazgató „rossz módszernek” tartja a tiltakozást

A lögybölés után az egyik aktivistát egy múzeumi őrnek sikerült ellöknie, másikuk viszont sikeresen az üveghez ragasztotta a kezét. A festmény a védőüvegnek hála nem sérült meg a folyadéktól, amit sikeresen le is mostak azóta. A múzeum restaurátora szerint viszont a keret, valamint

Hans-Peter Wipplinger, a Leopold Múzeum igazgatója elismerte a klímaaktivisták aggodalmainak jogosságát, de a műalkotások elleni támadást kifejezetten rossz módszernek tartja. 

Nyitókép: YouTube

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2022. november 16. 11:29
A börtönben ledolgoztatnám vele a restaurálás költségeit.
Tanács bácsi
2022. november 16. 10:05
A restaurálás, kép-keret-fal-padló-vegyszermentesítés-munkadíj-eszköz-anyag-melegvíz-az őr lelki sérülése....stb. költségeit ráterhelni erre a két-három majomra. Csak szépen jogszerűen, de úgy, hogy nagyon fájjon.
Gèbi
2022. november 16. 10:03
Azért én kíváncsi lennék hogy Iránban vagy Szaud-Arábiában, oda mernék-e ragasztani a kezüket egy múzeumi Koránhoz.
Istók3
2022. november 16. 09:23
Mondjuk egy Klimtért nem kár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!