„Mindenkiben felment a pumpa” – Nagy Zsolt az angol szurkolók fütyüléséről a Mandinernek

2023. június 14. 15:35

Egy éve már az angolok elleni győzelemnek. A mérkőzés egyik kulcsszereplője mesél arról lapunknak, milyen volt belülről átélni a történelmi mérkőzést.

2023. június 14. 15:35
null

Írta: Báles István, Nagy Gábor

Napra pontosan egy évvel ezelőtt történelmi sikert aratott a magyar válogatott: a wolverhaptoni Molineux stadionban 0-4 arányban győzte le az angol nemzeti tizenegyet. Tíz napon belül játszottunk az olaszokkal, a németekkel és kétszer az angolokkal, ráadásul ezután a négy meccs után 7 pont szerepelt a magyar válogatott neve mellett a tabellán.

Több szempontból is emlékezetes maradt az angolok elleni idegenbeli találkozó, részletes riportunkat IDE KATTINTVA olvashatják.

Kifütyülték a magyar himnuszt, jött is a válaszcsapás - egyéves a történelmi angol-magyar 0-4 (VIDEÓ, STATISZTIKA)

Térdelés, pfujolás, rasszistázás. Volt itt minden. Marco Rossi mégis úgy értékelt a mérkőzést követően: „Pályafutásom topmeccse ez".

Óriási elánnal mentek neki a mérkőzésnek

„Az angolok elleni budapesti győzelem után éreztem azt, hogy az egész csapat elhitte: van keresni valónk a csoportban” – mondja a Mandinernek Nagy Zsolt, aki a németek után az angoloknak is betalált a Nemzetek Ligája csoportkörében. A válogatott játékos hozzáteszi: nyilvánvalóvá vált, ha csapatként működünk együtt, akkor meg tudunk verni bárkit. „Ezzel az elánnal mentünk neki a wolverhamptoni mérkőzésnek is.

A szövetségi kapitány – mint mindig – most is kiválóan felkészítette az egész csapatot” – emlékezik vissza Nagy Zsolt.

Arra a kérdésre, hogy milyen utasításokkal küldte ki a csapatot Rossi a pályára, a balhátvéd úgy válaszol: a kapitány olyan ember, aki minden meccs előtt megtalálja azokat a szavakat, ami után a játékos „maximális hőfokon” fut ki a gyepre. „Annyit még mindenképpen hozzáfűznék: minden mérkőzés előtt úgy fel vagyunk készítve, hogy 99 százalékban tudjuk, mit fog csinálni az ellenfél” – húzza alá a Puskás Akadémia játékosa.

Így élték át a himnusz kifütyülését Nagy Zsolték

„Dühösek voltunk, egyben óriási erőt adott nekünk, hogy kifütyülték a himnuszunkat. Arra gondoltunk, ezt csak úgy tudjuk visszaadni nekik, ha győzelmet aratunk” – hangsúlyozza, azt is megjegyezve: a mellette álló csapattársát se hallotta, úgy fütyültek az angol szurkolók a himnusz közben.

„Annyit azért még el kell mondanom, hogy a meccs előtt beraktak minket egy akkora öltözőbe, ahol még a masszőrpadot is alig tudtuk kinyitni.

– mesélte a válogatott labdarúgó.

„Hidegrázós érzés fog el, hogy így tudtunk játszani az angolok ellen”

Nem is kellett sokat várni az első magyar gólra, a 16. percben Sallai Roland az angol kapuba bombázta a labdát. A félidőben ezzel az eredménnyel vonultak az öltözőkbe a csapatok.

Nagy Zsolt elárulta: „azt kérte tőlünk Rossi, hogy ugyanazzal az elánnal álljunk bele a második félidőbe is, mint az első játékrészbe: védekezzünk egységesen, vigyük végig a kontrákat. Aztán ami ott történt, már történelem” – mondjaugyanis Sallai a 70. percben újra bevette az Arsenal hálóőrjének kapuját. A 80. percben Nagy Zsolt egy kíméletlen bombával folytatta a gólgyártást, majd jött Gazdag Dániel, aki remek egyéni megoldással állította be a 0-4-es végeredményt.

„A második félidő végén pedig már úgy éreztük magunkat, mintha edzésen lettünk volna.

Mai napig egy hidegrázós érzés fog el, hogy az angol válogatott ellen így tudtunk játszani” – fogalmaz a Puskás játékosa.

Nagy Zsolt életre szóló pillanata: a németek vagy az angolok elleni gól?

„Percekkel a gólom előtt Rossiék kérdezték, hogy bírom-e még – meséli kicsit később. – Erre természetesen azt feleltem, ha leszakad a lábam, akkor is bírom. Amikor megláttam a labdát a hálóban, az volt az első gondolatom, milyen jó, hogy nem cseréltek le” – mondja a válogatott labdarúgó, aki mégis inkább a németek ellen szerzett gólját tartja emlékezetesebbnek:

Azt az unokáimnak is mesélni fogom. Azóta akármerre megyek, mindenhol megkapom, hogy mennyire hálásak a szurkolók azért az estéért”.

Így nyilatkozott a Puskás Akadémia játékosa a németeknek lőtt gólja után:

A balbekk Rossiról: „Minden játékosára odafigyel”

A válogatott játékos februárban az Újpest FC elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntőben szenvedett térdsérülést és majdnem pontosan két hónappal ezelőtt esett át a műtéten. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen a kapcsolata Marco Rossival, beszélt-e vele a sérülése óta. „Nagyon jószívű embernek tartom a kapitányt. Minden játékosára odafigyel. Hívott a sérülés után, mondta, hogy minél hamarabb vár vissza a válogatottba. Nemrég volt a 30. születésnapom, akkor is felhívott Rossi. Ebből is látszik, hogy milyen karakter ő igazán – nem felejtett el a sérülésem után sem” – emlékezik vissza Nagy Zsolt.

Az Eb-selejtezőkkel és a kijutással kapcsolatban megjegyzi: mindenki azért dolgozik, hogy ez az álmunk is teljesüljön. „Mindig a következő meccsre kell koncentrálni, nem szabad előre szaladni. Jó esélyünk van arra, hogy kijussunk. Azonban nem szabad lebecsülnünk senkit” – véli a futballista. Szerinte a Nemzetek Ligája-meccsek jó példák arra, hogy bármelyik csapat tud meglepetést okozni.

Úgy gondolom, a szerbek elleni lesz a legnehezebb mérkőzésünk, s ott dől majd el, hogy ki jut oda az élre” – összegez a válogatott labdarúgó.

 

Nyitókép: ADRIAN DENNIS / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2023. június 15. 11:57
Ha ismernéd a témát, lenne rálátásod, nálam sokkal keményebb lennél, huppancs.
tartarossz.blog
2023. június 14. 22:24
Ha valamire, erre nagyon erősen vissza tudok emlékezni. Valóban egy éve volt ez a történelmi győzelem az angolok ellen. Kimentem pár új cselkombinációt felvenni a legközelebbi focipályára, aztná beálltam a kölykök és pár felnőtt közé egy kicsit focizni, aztán hamar a Merkely Béla vezette szívkórházbban találtam magam, ahol magamhoztértemben már első nap megléptem az infarktusom után, először a hátsó falon keresztül mászva akartam kijutni a kórház labirintusból, határozottan hányingerem volt az infúziótól, de amint lenyomtam két coca colát itthon a 12-es cukromra, 19-es cukornál helyreállt a szervezetem egyensúlya, így aztán bár a rendőrséggel vitettek vissza a kórházba, azért annyi hogy a további kezelésekhez már hozzájárultam. Nem volt teljesen stabil az állapotom, de végül a szomszéd betegtárs tabletjén néztem végig az intenzív osztályon a mérkőzést, azért nyilván a gólörömök itt visszafogottak voltak az elektródák és branülök miatt is és még az is kiderült, hogy a Nemzeti Sport egyik volt szerkesztő-újságírója is az egyik betegtársunk volt - így sportszakértő is votl a csapatban. Szóval jó emlékeim vannak így utólag arról a pár napról, és szívesen visszamennék az időben, ha oda lehetne még. Persze az akkor nyáron kihagyott cselkombinációkat bepótoltam később a kardiológiai rehabilitációs osztály három hete után - az látszik azért, hogy a gyorsaságomból sokat veszítettem: https://cselponthu.blogspot.com/2022/09/edzesnaplo-4-rabona-cselek.html
az ember
2023. június 14. 18:34
Erdélyben voltam aznap és utána. Azt a boldogságot nem lehet leírni, amit ez a győzelem szerzett erdélyi magyar testvéreinknek.
DrPepper
2023. június 14. 18:02
2008 körül már volt egy jó válogatottunk, tele akkoriban topligákban játszó játékosokkal, (Fülöp, Gera, Dzsudzsák, Juhász, Huszti, Dárdai, Torghelle,Priskin, stb.) akikből össze lehetett volna rakni egy eredményes csapatot, de pár részsikertől eltekintve (pl. az olaszok elleni 3-1 v. az Ibrahimoviccsal felálló Svédország legyőzése, mindig elszúrták valahol. A sors furcsa fintora, hogy ebből a leszálló ágban levő társaságból rakta össze az utóbbi idők első sikeres, EB-re kijutó válogatottját Dárdai és Storck. Rossi végül is az ő munkájukat folytatta, és örömteli hogy az utóbbi időben egyre több topligás, 10m euró feletti játékosra építhet, akik jó eséllyel több NBI-es játékos iránt is felkelthetik a nagyobb ligák érdeklődését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!