Kifütyülték a magyar himnuszt, jött is a válaszcsapás – egyéves a történelmi angol-magyar 0–4 (VIDEÓ, STATISZTIKA)

2023. június 14. 06:00

Térdelés, pfujolás, rasszistázás. Volt itt minden. Marco Rossi mégis úgy értékelt a mérkőzést követően: „Pályafutásom topmeccse ez”.

2023. június 14. 06:00
null

Írta: Báles István, Nagy Gábor

„Easy”, „nem nagy ügy” – így reagált Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azt követően, hogy kiderült: a lehető legnehezebb csoportba került nemzeti tizenegyünk a Nemzetek Ligája 2022/2023-as idényében.

Bármilyen furcsa is még mindig leírni, de már ekkor magasan volt a léc (és mint látni fogjuk, ez egyre feljebb került) – főleg, hogy 2021-ben a Kylian Mbappével felálló franciákkal, valamint a négyszeres vébé-győztes Nationalelffel játszottak bravúros döntetlent Rossiék a részben hazai rendezésű kontinensviadalon.

Térdelés, huhogás, fütyülés. Miért?

2022-ben viszont az újdonsült Európa-bajnok Olaszország várt válogatottunkra, nem beszélve az Eb-ezüstérmes, világbajnoki álmokat dédelgető Angliáról és a már-már „hazajáró”, ugyancsak nem gyenge Németországról.

Meg egy olyan miliő, amelynek nagyon nem kéne ott lennie a sportpályákon.

Az angol játékosok, így a válogatottjuk is letérdel a kezdőrúgást megelőzően (tiltakozva a bőrszín szerinti megkülönböztetés ellen). Budapesten, a Nemzetek Ligája 2022. június 4-i első csoportmérkőzésén sem tették ezt másképpen.

Csakhogy erre reagálva füttyszó és pfujolás érkezett a Puskás Aréna lelátóiról – onnan, ahonnan az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) két mérkőzés erejéig eltiltotta a magyar szurkolókat, mert pár közülük diszkriminatívan viselkedett –, ahova csupán a tizennégy éven aluliakat, illetve kísérőiket engedték be.

A válogatott ugyan győzött – méghozzá Szoboszlai Dominik tizenegyesgóljával –, vagyis három ponttal indított egy ilyen erős csoportban; ám a hazai, de még a világsajtó sem emiatt volt hangos. „Ironikus, hogy a magyarokat sújtó büntetés, a zárt kapu, éppen azért született, hogy elrettentse a szurkolókat a rasszista viselkedéstől” – írta mások mellett a BBC.

Sajnos nagyobbat szólt tehát a füttyszó, holott tudni lehetett, főképp az egy évvel korábbi, Írországgal játszott mérkőzés után, hogy a hazai publikum nem rajong e „gesztusért”.

A kormányfő például mindezt ezzel magyarázta: a magyarok csak három esetben térdelnek le – a Jóisten előtt, a haza előtt, és ha megkérik a szerelmük kezét. Minden más eset Magyarországon idegen. A magyar válogatottól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek, hanem azt, hogy harcoljanak, győzzenek, és ha nem sikerül, „állva haljanak meg” – fejtegette Orbán Viktor.

Magyarország soha nem volt rabszolgatartó ország, nem tudjuk így átérezni szerinte azt a morális terhet, melyet azoknak az országoknak kell, ahol ez jelen volt

– tette hozzá a miniszterelnök.

Három nappal később, június 7-én az ekkor hullámvölgyben (öt mérkőzés óta voltak nyeretlenek) lévő Itália várt Rossiékra. Hála az égnek, Cesenában tényleg minden a labdarúgásról, pontosabban írva: a calcióról szólt. Parádés hangulat mellett se füttyszó, se pfujolás, se bekiabálás – bár a mérkőzést viszont az olaszok nyerték 2–1-re. Előbb két meccs, három szerzett pont, majd egy Németország elleni hazai 1–1 – és rá is fordultunk június 14-re.

Pontosabban úgy, hogy igen-igen, idehaza, a Puskás Arénában aratott sikerek – végülis legutoljára hatvan (!) éve győzött a magyar labdarúgó-válogatott Anglia ellen –, továbbá a Nationalelf elleni döntetlen valóban jól mutatnak, azonban a wolverhamptoni, Molineux Stadionban megmutatkoznak majd a valós különbségek. Természetesen a hazaiak javára.

Az angol szurkolók nem felejtették el, mik történtek korábban Budapesten. Füttyszavak, pfujolások, bekiabálások érkeztek ismét a hazai lelátók irányából, ráadásul mindezt az ellenfél csapatának himnusza alatt. „Tudjátok, kik vagytok, tudjátok, kik vagytok, rasszista szemetek, tudjátok, kik vagytok!” – énekelték a vendéglátók, utalva többek között arra, hogy a 2021-es világbajnoki selejtezőn (amelyet az angolok nyertek 4–0-ra) pár magyar szurkoló huhogott, dobálózott. (Ezért jöttek a zártkapus mérkőzések.)

Provokáció és az elégtétel: 4–0

2022. június 14-ét megelőzően viszont a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint a játékosok is arra kérték a szurkolókat, hogy kerüljék el a kirekesztő és sértő viselkedést – mert az esetleges következmények ismertek. Ez a magyarok részéről meg is történt. Szalai Ádám, a nemzeti tizenegy akkori csapatkapitánya például a lefújást követően meg is jegyezte: örül, hogy a magyar publikum nem ült fel a himnusz alatti provokációnak.

A találkozó helyszínével kapcsolatban megjegyzendő, hogy az angol nemzeti együttes hagyományos otthona a londoni Wembley Stadion, de az elmúlt években a világversenyek előtt pályára lépett Sunderlandben, Manchesterben, Leedsben, Middlesbrough-ban, Leicesterben és Southamptonban is. A „háromoroszlánosok” már 1891-ben is játszottak a wolverhamptoni stadionban, 1956 óta viszont az olaszok elleni Nemzetek Ligája-meccs (2022. június 11-én) volt az első, amit itt rendeztek. Ráadásul az zárt kapus volt, vagyis a mieink elleni fellépésen térhetett vissza a publikum a lelátóra.

Forrás: Mandiner-grafika/Tóth Fruzsina
Forrás: Mandiner-grafika/Tóth Fruzsina

Rátérve a mérkőzésre, a wolverhamptoni aréna teljesen megtelt. 28 ezer 839 fő a Molineux Stadionban. Az UEFA játékvezető-küldése már jó előjelnek számított, hiszen a 2016-os Eb-n az osztrákok elleni győzelem alkalmával szintén Clément Turpin fújta a sípot. A hazaiak erős kezdővel futottak ki a gyepszőnyegre (lásd: fentebb), a magyar válogatottnál viszont – némi meglepetésként – nem Gulácsi Péter, hanem Dibusz Dénes állt a kapuban, aki azóta egy interjúban élete legnagyobb sikerének nevezte ezt a mérkőzést. Feszült hangulat, de jó iramú mérkőzés indult,

Szoboszlai végezhetett el szabadrúgást a bal oldalról a tizenhatodik percben, a kapu elé ívelt labdáját az egyik angol védő rossz helyre, Sallai Roland elé fejelte, aki nem tétovázott, hat méterről tüzelt, a labda pedig Aaron Ramsdale karján megpattanva kötött ki az angol hálóban.

Az erőviszonyokat jól mutatja, hogy a szövetségi kapitányok mely klubcsapatokból érkező játékosokat tudtak becserélni a meccs folyamán. Míg Gareth Southgate a Manchester City (Phil Foden), a Manchester United (Harry Maguire) és a Chelsea (Raheem Sterling) csapatát erősítő játékosokkal tudott frissíteni, addig Marco Rossi a Fehérvár (Loic Nego), a Paks (Ádám Martin, aki később Dél-Koreába igazolt) vagy az olasz másodosztályú Pisa (Nagy Ádám) futballistáját küldte pályára csereként.

A második gólra a hetvenedik percig kellett várni, amikor is a csereként beállt Ádám Martin indult el a jobb oldalon, harcosan megtartotta a labdát, majd remek ütemben a középen érkező Sallai elé tálalt, aki jobb külsővel a kapuba bombázott. Az Arsenal kapusának esélye sem volt. (0–2) (A hazai publikumnál e momentumnál kezdett elfogyni a türelem.)

Csakhogy a magyar gőzhenger nem állt meg: Nagy Ádám jobb oldali beadását Loic Nego fejelte kapura, de a védőről levágódó labda Ádám elé került, aki lekészítette a tizenhatos bal oldalánál érkező Nagy Zsoltnak, a felcsúti játékos pedig kapásból a rövid alsó sarokba lőtte a labdát. (0–3)

Dörzsöljük meg szemeinket, és higgyük el, amit látunk”

– szólt örömittasan a bombagól után Hajdú B. István, a mérkőzés kommentátora.

(A vendégszektorban álló magyar szurkolók itt már kezdték elhinni, hogy történelmi mérkőzésnek lehetnek szem- és fültanúi.) Az utolsó, negyedik találatot pedig Gazdag Dániel szerezte a nyolcvankilencedik percben. (0–4)

Forrás: Mandiner-grafika/Tóth Fruzsina
Forrás: Mandiner-grafika/Tóth Fruzsina

A mérkőzés összefoglalóját itt nézheti vissza:

Football is coming home: Budapest

Mi történt egy évvel ezelőtt? 

  • Anglia 1872 óta játszik válogatott mérkőzéseket, korábban még soha nem kapott ki hazai pályán szerzett gól nélkül, négy gólt kapva.
  • Magyarország az első csapat, amely idegenben négy gólt tudott szerezni az angol válogatott ellen, az 1953. november 25-i 3–6 óta. Akkor is a magyar válogatott volt az ellenfél.
  • Anglia 1928 márciusa óta először kapott ki hazai pályán négygólos különbséggel. Akkor Skócia 5:1-re verte meg őket.

Marco Rossi: Összetartott a csapat

„Senki nem számíthatott semmi hasonlóra, a legszebb álmainkban sem. Volt néhány szerencsés epizód is, de megérdemeltük őket, mert a játékosok az első perctől összetartottak, igazán egy csapat voltak – értékelt a magyarok szövetségi kapitánya. – Ha belegondolok, hol és hogyan kezdtük a munkát és hova érkeztünk, erről nem is álmodtam volna, számomra ez hihetetlen dolog.

azt megelőzően Olaszországban alacsonyabb szériákban edzősködtem. Csak Magyarországtól kaptam meg azt a lehetőséget, hogy idáig eljussunk. A szurkolók ismét hihetetlenek voltak, Magyarországon még az olaszoknál is lelkesebbek tudnak lenni a szurkolók, néha nem hiszek a szememnek, mennyi érzelmet át tudnak adni a srácoknak. Büszke vagyok rájuk is” – fogalmazott Marco Rossi, hozzáfűzve: „Mondtam a játékosoknak, hogy ha ilyen ellenfél ellen játszol, meg kell szenvedni a mérkőzést, mert óriási munkát követel meg. Itt futni kell, és ha rajtad van a magyar válogatott mez, nem lehetsz sérült vagy fáradt.”

Az angolok kapitánya, Gareth Southgate így vélekedett: „Nagyon jó válogatott ellen játszottunk, az első gólnál elvesztettük az önbizalmunkat. Megpróbáltam cserékkel visszanyerni a lendületet, azonban amikor támadásba lendültünk, kiaknázta a magyar válogatott a védelmi hibáinkat” – tette hozzá. 

Mi lett a válogatott „meneteléséből”?

Mivel a csoport másik meccsén a németek 5–2-re verték az olaszokat, Marco Rossiék az élre ugrottak, és a csoportgyőzelemért játszhattak szeptember 23-án, amikor a németek vendégei voltak Lipcsében. Ismét egy meglepetés: 0–1 a magyaroknak, Szalai csodálatos góljának köszönhetően. Majd a mindent eldöntő, a Nemzetek Ligája döntőért vívott utolsó mérkőzés következett, amit sajnos nem sikerült behúznia a nemzeti tizenegyünknek.

Ha sikerült volna legalább egy döntetlent elérnünk Olaszország ellen,

akkor a Nemzetek Ligája legjobb négy csapata közé jutunk, és az is biztos, hogy ha nem jutunk ki egyenes ágon, a csoportmérkőzések során a 2024-es EB-re, NL-csoportgyőztesként mindenképpen pótselejtezőt játszhattunk volna.

De azért második helyezettként sincs okunk a kesergésre, hiszen a remek Nemzetek Ligája-szereplésnek köszönhetően így is számos „kedvezményhez” jutottunk.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. június 19. 22:29
MINDEN marad úgy ahogy van, és azért amit műveltetek hogy megváltoztassátok el fogunk számolni.
Hoth
2023. június 15. 02:14
Az angolok térdeljenek a fekák előtt...épp eleget adtálak vettek rabszolgának,gyarmatositották az anyjuk picsáját is...szopják ki az összes faszát ha úgy érzik ezzel megbocsátást nyernek..de valszeg nem hisznek semmit,egy ugyanolyan aljas politikai ármány,mint amit egész történelmük során folytattak...de minket hagyjanak ki..semmiért se kell bocsánatot kérnünk senkitől..
barkasfarkas
2023. június 14. 14:34
Csodálatos meccs volt, és gyönyörű emlék, de most nem arra reagálok. "Magyarország soha nem volt rabszolgatartó ország, nem tudjuk így átérezni szerinte azt a morális terhet, melyet azoknak az országoknak kell, ahol ez jelen volt" Lehet ezt morális teherként értelmezni, de akkor sem a futballpályára való. A futballban éppen az a szép, hogy összeköti az embereket a sportág szeretete, és a pályán tényleg nem az az érdekes, hogy kinek milyen a bőrszíne, a haja, a vallása, van-e szakálla, tetoválása vagy nincs, és így tovább. Ezért is tartom károsnak belevinni az ilyenfajta megkülönböztetésre figyelmet felhívó akciókat, amelyek ráadásul erősen politikai színezetűek is. Szivárványos zászlók detto. Az meg külön bájos, hogy angol szurkolók rasszistáznak, annak a csapatnak a szurkolói, amelynek kikezdték saját színesbőrű játékosait, akik büntetőket hibáztak az Eb-döntőben.
Halder
2023. június 14. 14:22
De szép nap is volt !! 4-0ra nyerni Angliában !! Hajrá Magyarok !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!