Amikor legyőztük Angliát, Trianon évfordulóján

2022. június 04. 20:32

Letérdeltettük a világ egyik legjobb futballválogatottját. Pont Angliát. Pont a nemzeti összetartozás napján. Tétmeccsen. Nagyvárosnyi gyereksereg előtt. Csoda.

2022. június 04. 20:32
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Ahogy egy kommentelő írta: kétszer térdeltek ma az angolok... de hagyjuk is a politikát, van most ennél fontosabb elbeszélni való.

Nem mondhatjuk, hogy a válogatott az elmúlt években ne örvendeztetett meg volna minket számos emlékezetes meccsel, pillanattal – gondoljunk csak a 2016-os vagy a 2021-ben tartott Eb-re.

Emlékképek a toporzékoló Ronaldótól a meglepett franciákon át a döntetlenért küzdő németekig...

...de talán egyik meccs sem volt olyan jó kedélyű, felszabadult, összeszedetten játékos, pályán és azon kívül is varázslatos fociünnep, mint a ma esti.

A magyar csapat 1:0-ra legyőzte a nála több mint tízszer többet érő, tavaly Eb-döntőt játszó, most már az év végi vébére készülő angolokat. Úgy, hogy a meccsen a magyar válogatott játszott szebben, kreatívabban, érdekesebben, miközben a legkülönbözőbb kisebb-nagyobb helyzeteink alakultak ki – és ugyan a mérkőzés végére előjött az angolok fölénye, de a magyar csapat keményen védekezve és ellentámadásokat indítva harcolta ki a megérdemelt győzelmet.

Hatvan éve vertük meg az angolokat utoljára tétmeccsen – és ha már magyar-angol, akkor nyilván a 6:3 is mindig eszünkbe jut. Csak hát az még régebben volt, és bármennyire is legendás és világra szóló történet, az egy barátságos meccs volt, és a magyar fél maga az Aranycsapat volt.

Most meg

a mai világfoci szétszakadt, túltuningolt, túlfinanszírozott korszakában a mi kiscsapatunk tudta megverni a topfocit játszó világsztárokat,

tétmeccsen.

Pici, magyar szívnek kedves Trianon-revans és Aranycsapat-reminiszcenciák – két magyar történelmi fogalom megidézése és boldog lezárása egy napon.

És a gyerekhadak... Én is már negyvenéves, meglett ember vagyok, de őszintén szólva – és talán sokak nevében mondva – szívesen látnám azt, hogy a meccsekre járó idősebb nemzedékek helyett akár minden második meccsen magyar gyerekek tízezrei láthassák élőben a válogatott különböző küzdelmeit. Ahogy most is: ingyen, jól szervezetten, és akár a válogatott meccsekre vagy egyáltalán Budapestre egyébként eljutni nem tudó, rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekekre külön fókuszálva.

Úgyhogy ha a nagyon is problémás közönségkitiltások gyakorlata megmarad, akkor most már akár kifejezetten kérhetjük is a bősz ítészeket, hogy

nyugodtan büntetgessetek, mennek ki akkor a magyar gyermekeink, helyettünk is!

Mert nem csak a meccs maga volt a csoda, hanem aki körülötte meg utána történt.

Percekkel a meccs után a magyar válogatott – benne a francia Negóval és az angol Styles-szal – a kezdőkörben körbe állva énekelte a himnuszt, együtt harmincötezer vidám, ünneplő kisgyerekkel... évekig, ha nem évtizedekig maradnak majd velünk ezek a képek. Is.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
De Molay
2022. június 07. 09:20
Milyen jó játékosok jönnek ki ebből a több, mint évtizede tartó Puskás akadémiai nevelésből te szakértő? 1 (egy) darab focista játszik topligában. De még a szerencsétlen NB 1-ben se sok. Én lennék a legboldogabb ha már legalább utánpótlás szinten kezdenénk Európa középmezőnyéhez tartozni. Persze ha ezt is a politika szemüvegén keresztül nézzük, akkor már meg is előztük a hanyatló Európát. Na, további jó szakértést.
Akitlosz
2022. június 05. 17:56
"Csoda." Csoda Magyarország 1914-es határvonalának a helyreállítása lenne. Az a szerzőt és a magyar labdarúgást minősíti, hogy ha a magyar csapat képes egyetlen gólt rúgni egy meccsen, azt is csak 11-esből, akkor az már a szerző szerint "csoda".
Akitlosz
2022. június 05. 17:53
Az a gond a sportfanatikusokkal, hogy rendkívül túldimenzionálják szenvedélyük tárgyának a jelentőségét. Egy mondatban említeni egy focimeccset és Trianont óriási aránytévesztés. Trianon jelentősége óriási, egy focimeccséé a köz többsége számára semmi.
koronaszepe
2022. június 05. 14:22
Minden labdarúgásra költött forint megérte, hiába sivalkodtak a "diplomás kommunisták". Remek teljesítmény. Jó az a szisztéma, amiből ilyen játékosok jönnek ki, mint Szoboszlai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!