Újabb statisztika a többlethalálozásról: nem volt igaz, amit az ellenzék állított a Covid alatt

2023. március 06. 12:00

Statisztikai adatsor bizonyítja, hogy nem volt igaz az az állítás, mely szerint Magyarországon lett volna a legmagasabb a koronavírus-járvány miatti többlethalálozás Európában.

2023. március 06. 12:00
null

Emlékezetes, hogy az ellenzék a pandémia újabb és újabb hullámai alatt rendre azzal vádolta a kormányt, hogy a halálozások számát tekintve csődöt mondott a járvány kezelése Magyarországon. Egy svéd napilap adataiból azonban világosan kiderül: közel sem hazánkban okozta a legnagyobb többlethalálozást a koronavírus Európában.

Covid-halálozási statisztika

Most egy újabb statisztika készült a témában. A Svenska Dagbladet nevű svéd napilap megbízásából – az Eurostat és más európai országok statisztikai hivatali adatainak felhasználásával – készült kimutatásban svéd statisztikusok összevetették a 2020 és 2022 közötti halálozások számát a várható halálozások átlagértékével, amely a világjárvány kitörése előtti évek, azaz a 2017–2019-es halálozási adatokon alapul.

A 31 európai országot vizsgáló felmérés szerint a legnagyobb többlethalálozás Bulgáriában volt, majdnem 20 százalékos, de kiugróan magas adatot produkált két visegrádi állam, Szlovákia és Lengyelország is, 18,7, illetve 17,7 százalékkal. Az első tízben található még Ciprus, Csehország, Románia, Litvánia, Málta, Szlovénia és Olaszország.

Forrás: Svenska Dagbladet
Forrás: Svenska Dagbladet

Többlethalálozás Magyarországon

Hazánk a maga 10,1 százalékos értékével a lista 17. helyén áll, két balti állam, Észtország és Lettország között. Ez azt jelenti, hogy a kelet-közép-európai régióban Magyarországon volt a legkisebb a többlethalálozás, nagyjából egyébként ugyanakkora, mint Ausztriában (9,8 százalék).

A legalacsonyabb többletmortalitást Luxemburgban és Észak-Európában mérték:

Dániában, Luxemburgban, Norvégiában és Svédországban 4-5 százalék körüli volt az érték, azaz mindössze negyede-ötöde a lista élén álló országokénak.

A Svéd Statisztikai Hivatal a számításait az európai államok által az Eurostatnak és a nemzeti statisztikai hatóságoknak jelentett adatokra alapozta. A szomszédos norvégok statisztikai hivatala ugyanakkor rámutat: a többlethalandóság abból a szempontból viszonylag tompa mérőszámnak tekinthető, hogy nem veszi figyelembe az országok eltérő kormegoszlását, valamint azt sem, hogy a népesség növekszik-e vagy csökken.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. március 06. 19:10
Ez a vonat elment fideszcsicskák. A gazdátok lopott, élősködött, hazudott a covid alatt, után. Ennyi, ahogy tompika mondaná.....
manitowoc
2023. március 06. 16:12
Sőt, Magyarországon MINDENKIT MEGGYÓGYÍTOTTAK, aki elkapta azt a betegséget. Tessék: https://www.youtube.com/watch?v=0JyQJ8iTfX8
budapesti
2023. március 06. 15:57
Én megértem Noét, hogy bárkát épített. Tényleg nem jó ez a Flood.
olajfa1
2023. március 06. 15:45
Az ellenzék HALÁL-ORVOSAI megint hazudtak! mint a főnökük!... REGGEL ÉJJEL MEG ESTE!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!