De mire készül Jakab Péter?

2022. augusztus 18. 06:00

A Jobbikból viharos körülmények között távozó politikus már közösségi oldalán ismertette, készül valamire. Minden létező módszerrel építik „A Nép Pártján” Facebook-oldalt, amely egyelőre nem szól másról, mint Jakab tömjénezéséről. A Jobbik korábbi elnökének feltett szándéka, hogy leszalámizza korábbi pártját, már csak az a kérdés, meddig jut.

2022. augusztus 18. 06:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Sok sebből vérzik a Jobbik: az országgyűlési választáson olyan csúfos eredményt értek el, hogy sejthető volt, valami gyökeres változásra lesz szükségük. Azonban sokan nem számítottak arra, hogy a gyökeres változás azt jelenti, az SZDSZ útjára lépnek, vagyis a teljes szétesés felé indulnak el, a legfőbb partnerük ebben pedig a volt pártelnökük lesz, aki vinne mindent.

Jakab Péter és a Jobbik viszonya éveken át stabilnak és kiegyensúlyozottnak tűnt, a miskolci politikus a szamárlétrán egészen a pártelnöki és frakcióvezetői pozícióig lépdelt. Imidzse egyértelműen arra épült, hogy egyszerű, sokszor agresszív üzenetekkel operál és igyekszik megbotránkoztató dolgokat csinálni a parlamentben.

Ez a lufi aztán hamar kipukkadt, Jakab tavaly ősszel az előválasztás során az első körben zúgott ki. Ekkor sokan azt hitték, hogy hátrébb lép, és a fiaskó után lemond valamely pozíciójáról, de ez nem történt meg, Jakab Péter sebességet váltott, üzenetei még agresszívebbek lettek. Az ellenzéki térfélen sokaknak az sem tetszett, hogy az április 3-ai választási eredmények után egyből páros lábbal szállt bele Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltbe: Jakab azt mondta, a hódmezővásárhelyi politikus nem leváltotta, hanem elárulta az ellenzéket.

Nem törekedett arra, hogy szeressék

Bár érezhető volt a Jobbikban is, hogy ezt a fajta stílust sokan nem annyira kedvelik, Jakab Pétert a választást követő kongresszuson május elején az elnökség újraválasztotta. Sajtóinformációk szerint már itt jelentős volt az ellenszenv az akkori pártelnökkel, ugyanis a Jobbik belső köre szerint Jakab és kabinetfőnöke, Molnár Enikő túl nagy hatalomra tett szert, és rossz irányba viszik a pártot. 

Jakab Péter újraválasztása után néhány hét kellett csak ahhoz, hogy rendkívüli ülést hívjon össze a Jobbik választmánya, ahol már a nyílt szándék egyértelmű volt: el akarták mozdítani Jakabot. Azonban ezt az országgyűlési képviselő nem várta meg, és közösségi oldalán előre menekülve jelezte, lemond a Jobbik elnöki pozíciójáról. 

Végül július első napjaiban Gyöngyösi Mártont választották a párt elnökévé, aki megpróbált kiegyezni renitens párttársával, azonban nem járt sikerrel. A konfliktusokat élezte, hogy Jakab közösségi médiás posztjainál nem használta pártja logóját, helyette a saját brandjét kezdte építeni, itt lehetett először látni „A Nép Pártján” szlogent. Jobbikos körökben nem lehet ismeretlen ez, ugyanis Vona Gábor ugyanezt használta a 2018-as kampánya során. Szerdán többször is próbáltuk elérni a Második Reformkor Alapítvány vezetőjét, ám nem reagált megkeresésünkre. 

A Jakab-saga újabb csúcspontja az volt, mikor a párt felszólította a képviselőt, hogy közösségi oldalain térjen vissza a kötelező jobbikos látványelemekhez; erre azonban nem volt hajlandó utána sem.

Össztűz

Jakab Péter közösségi oldalain rendszeresen nagy elánnal jelenti be, hogy hány jobbikos alapszervezet morzsolódik fel éppen, és csatlakozik hozzá. Emellett A Nép Pártján Facebook-oldal sem tétlenkedik, rendszeresek az utóbbi időkben azok a posztok, melyekben Fidesz-kollaboránsnak neveznek egyes jobbikos politikusokat. 

Nem asszisztálunk tovább ahhoz a vezetéshez, amely összekacsint a Fidesszel, és a Jobbik elnökét, Jakab Pétert megpróbálta feláldozni, kivégezni az Orbán-rezsim érdekében”

– szólt az egyik poszt, amihez hozzátették, küzdenek a Fidesz ellen a végsőkig és kiállnak Jakab mellett. 

Az utolsó szög a koporsóban a pártelnökök közötti Facebook-csörte volt. Gyöngyösi Márton közösségi oldalán, nyílt levélben szólt párttársához, hogy még nem késő visszatérnie a közösségéhez, csak pár szabályt kellene betartania. Gyöngyösi úgy fogalmazott, hogy

egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt.

Nem kellett sokat várni a válaszra. Jakab Péter úgy reagált, hogy a Jobbik elnökeként választás elé állította őt, amit meg is tett: kilép a közösségből. „Ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban” – írta.

Nagy a titkolózás 

A Jobbik volt elnöke a minap amiatt örvendezett, hogy már milyen sokan csatlakoztak a közösségéhez. A Nép Pártján Facebook-oldalon közzétett videóban ehhez sejtelmesen annyit tett hozzá: ha már ilyen sok ember jelezte, hogy támogatja, akkor valamit érdemes lesz bejelentenie. 

Bár hivatalos információ egyelőre nincs, borítékolható, hogy

Jakab Péter az augusztus 20-i nemzeti ünnepen jelenti be, hogy pártot alapít.

Több jobbikos politikust is kerestünk, ám nyilatkozni senki nem kívánt ezzel kapcsolatban. Molnár Enikő, Jakab Péter sajtófőnöke sem volt szószátyár, telefonos megkeresésünkre folyamatosan azt hangoztatta, hogy ő egy háttérember, nincs felhatalmazva arra, hogy bármilyen konkrétumot eláruljon. Molnár munkaszerződését amúgy a szerdai napon bontotta fel a Jobbik. 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2022. augusztus 18. 11:28
Jákób olyan szinten gyülöl,mint a"kornisi 5000erek". Vajh mi a "legkisebb közös többszörös"? A zsidó vér.
llnnhegyi
2022. augusztus 18. 11:08
Jakab Péter célja világos. Szétverni az antiszemita Jobbikot, Gyöngyösi Mártonnal ez élén! Hajrá Jakab Péter! Aztán mehettek ti is a levesbe!
Burmin
2022. augusztus 18. 11:07
Jakab egy senki..
samuka
2022. augusztus 18. 10:58
Ki nem szarja le hogy mire készül? Ez bulvár téma, minek kel ennyit foglalkozni ezzel az alakkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!