Megadja Gábor megköszönte Hont Andrásnak a „menstruáló libnyikeket”

2022. január 11. 14:35

Vitába szállt Megadja Gábor és Hont András Schmitt Pál plágiumügyének 10. évfordulója kapcsán a Facebookon.

2022. január 11. 14:35
null

„Ma tíz éve, hogy ez a cikk megjelent. Az utolsó írások egyike, amelynek következménye volt. Nem is kicsi” – tette ki Hont András kedden azt, a HVG-ben 10 évvel ezelőtt megjelent írást, melyben először értesülhettünk a Schmitt Pál doktori disszertációja körüli plágium gyanújáról. A botrány pár héttel később a köztársasági elnök lemondásához vezetett. 

„Hogyne. Azt a kérdést azért föltettük akkor, hogy UGYE további következmények is lesznek – akár ellenzéki politikusok esetében, akár olyanok esetében, akik – Schmitt Pállal ellentétben – az akadémiai életben tevékenykednek, és mégis foximaxis papírokkal meg lopott holmival tanszékvezetnek. Persze, persze, mondták a független médiákok. Tudtok mondani egy esetet is? 
Ennyit a függetlenül objektíven oknyomozó médiákok őszinte szándékairól. Legalább egy nyomorult nyakunkon ragadt korábban marxista, ma liberális-demokrata akadémikoszt lebuktattak volna, de nem. Pedig bőven lett volna alapanyag. Nekik egy »fideszes« skalp kellett”
 – véli a kontra főszerkesztője, Megadja Gábor. 

„Ennyiről szólt a történet, és nem többről. Szó sincs semmiféle tisztulási folyamatról, morális mércékről és hasonlókról. 
Az ezt követő kínos csönd minden plágium-üggyel kapcsolatban igazolta azokat, akik az ún. függetlenobjektív médiákokat a kezdet kezdete óta politikai erők kinyújtott karjaként tartotta számon. De legalább tényleg van tanulsága az ügynek, csak nem az, amit az érdekeltek vagy mai napig naivák kiolvasnak belőle”
 – áll a bejegyzésben. 

Hont András kommnentben kérdezte a Kontra főszerkesztőjét

„Azért ennek a posztnak a lényegét majd magyarázd el” – kérte Megadja Gábort Hont András. 

„1. Változtat-e az ügy megítélésén bármit is, hogy szerinted nem azok voltak a következmények a későbbiekben, aminek szerinted lennie kellett volna? Rendben volt-e ezektől függetlenül, hogy Magyarország köztársasági elnöke úgy használt doktori címet, hogy disszertációjának »törzsanyagát« eredeti készítője még csak tudományos munkának sem szánta? Levon-e ez bármit az újságírói, kutatói munka minőségéből?

2. Észrevetted-e, hogy volt azután más plágiumügy is? Kormánypárti és ellenzéki egyaránt. Semjén-ügyben nem kisebb személyiség védte meg a címszereplőt, mint Hiller István, a Gyurcsány-ügy, amelyet ugyan nem a hvg.hu robbantott ki, de kellően nagy teret szentelt neki, meg bizonyítható sem volt, van rá tippem, miért, de ez megint aligha egy újság bűne. Ahogy az sem, hogy a Schmitt-ügyet követően egyszerűen nem érdekelte a közönséget a többi hasonló eset. »Uncsi« – mondta egy fiatal olvasónk akkor.

3. Megakadályozta-e a nem függetlenobjektív médiát bármi, hogy ezt követően ellenzéki politikusokról vagy balosnak tekintett értelmiségiekről hasonlókat derítsen ki? Volt ehhez elegendő pénze, energiája, tudása? Ha nem, akkor az miért a hvg.hu hibája? Ha volt, akkor miért nem csinálta?” – kérdezte Hont András. 

Megadja Gábor válaszolt a baloldali publicistának

– felelte a kommentre a Kontra főszerkesztője. „Aztán volt nagy fogadkozás, hogy lesz még sok ilyen. Ehhez képest volt a bukó Semjén-ügy (még egy »jobbos skalp« kísérlete), meg Feri ügye, amit már nem az oknyomozásilag rendben lévő portál hozott nyilvánosságra. Tehát akkor két fideszes skalpolási kísérlet. Én a szándékról beszélek. És az is oké, hogy »nem érdekelt senkit«, csak akkor nem kell a tisztítási vágyról szóló hamuka, ez egy sikeres skalpolási kísérlet volt, ennyi” – válaszolta Megadja Gábor, aki köszönetét fejezte ki Hont Andrásnak a kommentje révén a falára érkező „menstruáló libnyikekért”.

– tette hozzá. 

Fotó: MTI/Vajda János

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. január 11. 21:28
Láthatóan Hont ugyanúgy nem ismeri az 1992-es TE-i doktori szabályzatot mint sokan az akadémiai közegből, vagy a média képviselői! Az ugyanis előírja, hogy a kisdoktori disszertáció: - vagy eredeti szellemi termék kell legyen, - vagy egy közérdekű munka. Nos, SP-é az utóbbinak felelt meg, mivel felhasználták egyrészt a TE-en, másrét adatbázisként szolgált a MOB-nál is.
Galerida
2022. január 11. 17:33
Semmi értelme a ballib vezetők bűneivel foglalkozni! Ők elintézik egy "Na és?"-el, a szavazóik meg éppen ezért szeretik őket....az azonos etika miatt...
Agnieszka
2022. január 11. 16:41
Schmitt Pál ügye az első ellenzéki támadsok egyike volt
Agnieszka
2022. január 11. 16:37
A Schmitt ügy ritka aljas volt, a Gyurcsány szakdolgozat fényében ráadásul. Még ma is letolvajozzák Schmittet. Undorító. Abban az időben mások voltak a "kisdoktori" követelmények, mint ma a PHD. NEM kellett eredetit produkálni. Nem tüntetett fel irodalomnak egy hivatkozást, ami egy olimpiai eredménylista volt évek hosszú sorának helyezetteiről. Hasonló módon ezrek kaptak ilyen címet. Ráadásul az akkori rendszerben az orvosok mellett az állatorvosok, jogászok és gyógyszerészek minden külön teljesítmény nélkül a diplomával együtt kapták meg a doktori címet. Más egyetemi végzettség esetén külön kellett beadni disszertációt, marxista tanulmányokat és neyelvtudást igazolni. A disszertációnak nem önálló kutatásra, hanem szakirodalmra volt elég támaszkodni. A tényekhez és az ügy megitéléséhez ez is hozátartozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!