Nincs változás: Karácsony lehet a közös jelölt, Gyurcsányé a befolyás

2021. október 03. 10:14

A 2010 előtti világ híveire és az azzal szemben állók táborára osztotta az előválasztás második fordulójára készülő főpolgármester az ellenzéket. Csakhogy ilyen törésvonal nem létezik. Elemzésünk.

2021. október 03. 10:14
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Az ellenzéken belül van alapvetően egy mély megosztottság. Az egyik részt képviseli a Demokratikus Koalíció, amely az ellenzék talán legjobban szervezett pártja, s a legelkötelezettebb szavazókkal rendelkezik. És kevésbé kritikus a 2010 előtti kormányok, illetve a rendszerváltás teljesítményével kapcsolatban” – magyarázta a történteket Karácsony Gergely a Partizán műsorában, miután eldőlt, alulmarad Dobrev Klárával szemben az ellenzéki előválasztáson. Kifejtette: szerinte a DK-val szemben van egy másik politikai narratíva az ellenzéken belül. Ebben vannak jobboldaliak és baloldaliak, akik éles kritikát fogalmaznak meg a 2010 előtti világgal szemben. És olyan politikai alternatívát adnának, „amely az egészet próbálja kezelni”.

A Párbeszéd, az MSZP és az LMP kormányfő-jelölt-jelöltje úgy látja, ez a két tömb van nagyjából az ellenzéki oldalon, ez a két alternatíva. Ezzel pedig meg is adta az alaphangját annak a kampánynak, ami az előválasztás második fordulójában zajlik majd a részéről. Csakhogy ilyen törésvonal valójában nem létezik. Mutatjuk, miért!

Összeálltak. Ellenzéki tabló 2019 januárjából (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ki(k)nek lesz a legnagyobb frakciója?

Az első körben ugyebár a képviselő-jelölteket már bizonyosan megválasztották a szimpatizánsok, már ahol erre érdemben lehetőségük volt, hiszen számos helyen egyetlen személy szállt ringbe a pártközi alkuk révén, több helyen pedig csupán látszatalternatívák álltak rendelkezésre. Most mindenesetre következik a talpon maradt potenciális listavezetők viaskodása.

Ahogy arról beszámoltunk: a versengés abszolút győztese a DK, illetve Dobrev Klára lett, jelen tudásunk szerint akárhogy is alakul a jövő évi választás,

Gyurcsány Ferenc pártjának lehet a legnagyobb frakciója az ellenzéki oldalon.

Ráadásul, miután megszületett a különpaktum a Jobbikkal, a két egykori ellenség lesz a meghatározó erő. Az exminiszterelnök által is elismert – sőt, büszkén felvállalt – alku hatásai kezdenek is felsejleni: a minap Jakab Péter Jobbik-elnök Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter kölcsönös visszalépési elképzeléseit ekézte, alig leplezetten kiállva ezzel Dobrev Klára mellett. Tekintve a Jobbik előéletét, ennél nyíltabb buzdítás a DK-jelölt mellett aligha várható Jakab részéről, ám a nyilatkozat nem sok kétséget hagy affelől, hogy a leendő – és a mostani – Jobbik-frakció kire hallgat majd.

Itt érdemes nyitni egy zárójelet: nem csak Karácsony, hanem a kormányváltást szorgalmazó sajtómunkások részéről is rendre felmerül, hogy a „huszonegyedik századi pártok” valójában a Gyurcsány-féle kilentúra visszaszorításán dolgoznak a színfalak mögött. A Válasz Online például ezt vetette fel az előválasztás kapcsán: Vissza lehet-e szorítani az őszödi múlttal, illetve számos korrupciós történettel terhelt „óbaloldalt” a most zajló előválasztáson, ahogy a Momentum, a Jobbik, az LMP, Márki-Zay Péter és talán Karácsony Gergely is szeretné hinni? Az ő válaszuk nagyjából az, hogy igen, hiszen a 106-ból 60 helyen győzött újgenerációs jelölt. Csakhogy a Jobbikot a DK-val kötött paktum után bajosan lehet elhelyezni ilyen módon a „térképen”, márpedig a DK, az MSZP és a Jobbik együtt nyolcvan körzetet hozott.

, hiszen a 106-ból 60 helyen győzött újgenerációs jelölt. Csakhogy a Jobbikot a DK-val kötött paktum után bajosan lehet elhelyezni ilyen módon a „térképen”, márpedig a DK, az MSZP és a Jobbik együtt nyolcvan körzetet hozott.

Mindez azonban nem siklatja ki az eredeti forgatókönyvet. Nevezetesen azt, hogy végül Karácsony legyen a közös miniszterelnök-jelölt. Hiszen ha a meglepően jól szereplő, s így a második fordulóba – Jakabbal és Fekete-Győr Andrással ellentétben – bejutó Márki-Zay Péter végül visszalép a főpolgármester javára, kettejük szavazatai, kiegészülve a pártelnökükben csalódott, ettől még a DK-val nem szimpatizáló momentumosokéval, szinte bizonyosan elég lesz a győzelemhez. Ha mégsem, úgy Gyurcsányéknak Dobrev is jó lehet „B tervként”. Vele azonban elemzők szerint nehezebben lehet választást nyerni. Ezért is lenne jobb a baloldal vezérének a politikai hátország nélküli, a pártszervezéshez saját bevallása szerint sem értő, ellenben magát a „közös nevezőnek” tartó „Gergő”.

A lényeg tehát a befolyás, ami egyértelműen Gyurcsánynál van, elég csak pártjának a mostani előválasztási kampányban megmutatott szervezettségére, a Mandiner által részletesen bemutatott nemzetközi internetes hálózatépítésre, a kormányzati tapasztalatra vagy a budapesti Városházán kiépített „háttérhatalomra” gondolni.

Erre még visszatérünk, ám előbb nézzük meg, mennyire hiteles és reális, ahogy Karácsony két táborra osztja fel az ellenzéket!

Először is vegyük őt magát: ahogy arról a napokban több cikkben is beszámoltunk, a politikus

az őszödi beszéd kiszivárgása, a rendőri erőszak és a koalíciós válság idején is fizetett tanácsadóként segítette az SZDSZ-es Horn Gábor államtitkárságának munkáját. A Medián alkalmazottjaként pedig ugyancsak részese lehetett annak a holdudvarnak, mely haszonélvezője volt a 2010 előtti kormányzásnak. Később, az LMP-ben egy ideig ugyan a Gyurcsány-éra meghaladása volt a jelszava, ám már a 2014-es választások előtt összeállt Bajnai Gordon mozgalmával, együttműködött Gyurcsányékkal, 2018-tól pedig az MSZP logója is odakerült a plakátjaira. Bajnai például évek óta őt támogatja, bármilyen pozícióért is száll ringbe.

Itt a 2010 előtti világ

Az elvileg általa vezetett Városházán pedig a meghatározó pozíciókban is a 2010 előtti korszak emberei ülnek, elég csak Draskovics Tibort, a BKK felügyelőbizottságának elnökét említeni, aki több minisztériumot is vezetett Gyurcsány Ferenc kormányaiban. Vagy Gál J. Zoltánt, aki kormányszóvivője is volt a jelenlegi DK-elnöknek, most pedig kommunikációs vezér lett a fővárosban. Egy értetlenségét kifejező szocialista forrásunk szerint egyenesen ő írja Karácsony Facebook-posztjait.

Ezek után már csak hab a tortán, hogy a főpolgármestert jelölő, lassan a megsemmisülés szélére jutó szocialisták budapesti közgyűlési frakcióját a 2019-es önkormányzati választás után hagyta ott Kiss László és Szaniszló Sándor a DK kedvéért, lényegében többséget biztosítva ezzel Gyurcsányéknak a testületben. Egyes városházi informátoraink szerint az önkormányzat valódi, operatív főnöke az előválasztáson egyébként kikapó, ugyancsak DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

Gyurcsányék dominanciáját egyébként a számos szabálytalansági gyanúval is terhelt előválasztáson még a kormánnyal nem szimpatizáló, a procedúrát ünneplő és propagáló médiumoknál sem tagadják. Idézet a 24.hu elemzéséből: a korábbi miniszterelnök hosszú évek munkájával végül nem csupán egykori pártja, hanem a komplett ellenzék fölé kerekedett, még ha az átrendeződéshez a felesége kellett is.

Erőforrás és teljesítmény

Mindazonáltal, bár egyes DK-s politikusok erélyesebb beszólásokat engednek meg Karácsony irányában, elég csak Molnár Csabára vagy Czeglédy Csabára gondolni, ezek inkább afféle jelzések arra vonatkozóan, „ki az úr a háznál”. S hiába veszített a nimbuszából, Karácsony továbbra is a legesélyesebb aspiráns a közös miniszterelnök-jelöltségre, már csak a matematika alapján is.

Az előválasztás is megmutatta azonban, hogy

Gyurcsány Ferenc és pártja az ellenzéki térfél domináns szereplője, mind erőforrás, mind politikai teljesítmény, mind szervezettség tekintetében.

Ráadásul az általa vezetett kormányok holdudvarának annak idején maga Karácsony is integráns része volt, így az ő kiállása a 2010 előtti világgal szemben minimum megkérdőjelezhető hitelességű.

nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P1964P
2021. október 04. 11:30
Konfucius. MZP 2 körzetben nyert(előválasztás). Ahhoz hogy 2022-be kormányt tudjon alakítani és ő legyen a kormányfő összesen 100 parlamenti képviselőre volna szüksége. Ebben az esetben lehetne valódi szakértői kormányt felállítani. Amint látjuk erre nincs esély. Előválasztás eredménye: DK 32, Jobbik 29, MSZP-Párbeszéd 25, Momentum 15, LMP 5. Ezek egyéni körzetek. Összesen 106. Jövőre mennyit tudnak megnyerni az egyéni körzetekből az ellenzéki pártok azt még nem tudjuk. Ezen kívül vannak a listás helyek ez a pártokra vonatkozik az elért eredmények alapján osztják szét 96 parlamenti mandátumról van szó. A listás helyeket értelem szerűen a jövőévi választásokon kell csak figyelembe venni.
P1964P
2021. október 03. 22:30
Az ellenzék Gyurcsány foglya. Márki Zayra csak azért van szükségük hogy a jövőévi tavaszi választásokon a bizonytalan jobboldali szavazókat a maga oldalára állítsa. Elméletileg akár ezen is múlhat hogy kinyer 2022-be. Ezért cserébe az alkotmányozással kapcsolatos pozíciót ígértek neki. A kulcs pozíciókat majd a főnök eldönti (Gy F).Így hát ne legyen kétségünk apró kis adagokba jöhetnek a megszorítások és a bevándorlók. Illetve a nagyon üres baloldali zsebeket tele lehet tömni EU-s pénzekkel. Amennyiben állampolgárságot adnak a migránsoknak és szavazati jogot akkor bizony el se lehet zavarni őket. Szép új jövő. Nem kicsi a tét. Az a baj legtöbb ellenzéki szavazó csak a kormány hibáit látja, azt már nem hogy a legrosszabb esetben hosszútávon mi lesz ennek az ára. Szó se róla sok minden nem tetszik amit a kormány csinál, de nem ment el az eszem hogy a baloldalra szavazzak.
annamanna
2021. október 03. 17:24
Karigeri 2018-ban még basszusozott, hogy minek vállalta el a jelöltséget.... ehhez képest irtózatosan fura, hogy pont most keménykedik és ragaszkodik a maga pozíciójához. Furcsa és ellenszenves, hogy pont akkor erősködik, amikor tényleg akad másik jelölt. Egy dolgot tesz mindennél inkább nyilvánvalóvá, hogy rá semmiképpen sem szabad senkinek sem szavaznia, mert ilyen hülye kezébe senki se tegye se a maga életét, se az országot. Egy kutyát nem bíznék rá, nemhogy egy országot.
MerivaD
2021. október 03. 17:04
Igaz volt a Fidesz-prófécia: tényleg Karácsony lett a jelölt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!