Fedinec Csilla a magyar-ukrán viszonyról: Eredményről addig nem beszélhetünk, amíg nincs Orbán-Zelenszkij találkozó

2021. január 31. 15:22

„Véleményem szerint úgy nem lehet politizálni és előrelépésről beszélni, ha mindig csak az egyik fél enged” – mondta a témáról Potápi Árpád János államtitkár.

2021. január 31. 15:22

Elég sűrű napokon vagyunk túl – már ami a magyar-ukrán kapcsolatokat illeti. Fenyegető levelek, külügyminiszteri találkozó, legutóbb pedig egy új törvényjavaslat, amely szerint a „községi, nagyközségi, városi, városi kerületi, járási és megyei tanácsok plenáris üléseinek Ukrajna állami himnuszaival kell kezdődniük és befejeződniük”, megtiltva ezzel a a külföldi – így a magyar – állami himnuszok éneklését és lejátszását.

A Magyar Nemzet szakértőket kérdezett a témáról.

Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba többször tartott már közös sajtótájékoztatót, amelyek mindegyike baráti légkört, a legnagyobb megértést sugallt, a sajtószoba elhagyása után azonban visszatért a barátságtalan hangnem” – mondta a magyar–ukrán külügyminiszteri találkozóra reagálva a Társadalomtudományi Intézet Ukrajna-szakértője, aki hangsúlyozta: eredményről addig nem beszélhetünk, amíg nincs csúcstalálkozó, Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő találkozójára pedig már 2019 májusa óta várunk.

A szakértő úgy véli, önmagában barátságtalan, hogy az Ukrajnával határos országok közül Magyarország az egyetlen, amelyik viszonylatában nem volt még csúcstalálkozó, amelyre az ukrán elnök egyik korábbi nyilatkozata szerint akkor kerül sor, ha a tárgyalás végén konkrét eredményekről is be tudnak számolni. 

A magyar–ukrán kapcsolatok alakulását illetően a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában Potápi Árpád János is reményét fejezte ki, hogy az államközi kapcsolatokban jelentős enyhülés áll be, és visszatérhetnek a normalitáshoz.

De ezt nem lehet úgy megtenni – jegyezte meg –, hogy magyar politikusokat tiltanak ki Ukrajnából, vegzálják a kárpátaljai magyar párt vezetőit, és folyamatosan megfélemlítik a magyar közösségeket.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett: bár hivatalos értesítést azóta sem kapott, az ukrán külügyminiszter sajtóban tett nyilatkozata szerint ő azért nem léphet be az ukrán állam területére, mert az őszi önkormányzati választáskor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kampányát segítette. A kormánypárti politikus ennek kapcsán kijelentette:

„Mi nemcsak a kampányt, hanem a magyar kormánnyal együtt az egész magyar nemzeti közösség életét is segítjük úgy, hogy ebből a többségi lakosságot sem zárjuk ki.

Számos olyan döntést, intézkedést és programot hoztunk meg, illetve indítottunk el, ami az ukrán lakosságnak is kedvező” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy azokban a témákban viszont, amelyekben az együttgondolkodást kérték az ukrán vezetéstől, semmilyen előrelépés nem történt, hiába tettek bármilyen gesztust az irányukba.

Mi folyamatosan engedményeket teszünk, segítőkezet nyújtunk, az ukrán vezetés pedig általában nem ígér semmit, de ha mégis, azt sem tartja be” – zárta szavait az államtitkár.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fila2020
2021. február 01. 10:05
Ukrajna az USA hathatós beavatkozására számít, hogy azok ránk erőltetik akaratukat. Ebben a játszmában a magyarok most sem jelentenek semmit, a szép elvek meg mennek a kukába. Az oroszok meg teázgatnak.
nempolitizálok
2021. január 31. 18:01
Jobb lenne, ha az ukrajnában élő magyarok helyzetéről az oroszokkal tárgyalnánk. Az ukránok is jobban járnának, megvédené őket a maffiától, beleértve az USA demokratáit is, mert jó páruknak vadászterülete Ukrajna. A szervilizmusnak nagy az ára, ezt bizonyították már az itteni ballibsi pártok is.
ergo07
2021. január 31. 17:54
Majd ha idejön a Zelenszkij lábhoz. Mert most úgy viselkednek, mint a veszett kutyák.
civis72
2021. január 31. 17:32
Zelenszkij egy papucs... addig lesz kormányon ameddig a nyugat támogatja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!