Szijjártó az ukrán tévében javasolt megoldást az oktatási törvény problémáira

2021. január 27. 21:22

Beszélt az ukránok NATO-tagságának blokkolásáról is.

2021. január 27. 21:22
null

Amint arról beszámoltunk, véres fenyegetések után látogatott Ukrajnába Szijjártó Péter, aki külügyminiszter kollégájával a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt.

Ezt követően pedig nyilatkozott egy tévécsatornának is – amint az a közösségi oldalára feltöltött videóból kiderül.

Az ukrán riporternek Szijjártó leszögezte: érti az ukrán állam szándékát az oktatási törvénnyel, – miszerint ötödik osztálytól nincs lehetőség anyanyelvi tanulásra az országban élő kisebbségek számára – de szerinte nem fizika, kémia és matematika ukránul oktatásával kellene elérni, hogy Ukrajna polgárai beszéljék az államnyelvet.

Szerinte inkább egy külön tantárgyat kellene létrehozni erre a célra, ehhez biztosítanák a tankönyveket is.

Ukrajna NATO-tagságának blokkolásáról a külügyminiszter elmondta: hazánk mindig is támogatta keleti szomszédunk integrációs törekvéseit, – személyesen Szijjártó is szót emelt a vízummentességért – de néhány nappal a társulási egyezmény hatályba lépése után a Verhovna Rada elfogadta az oktatási törvényt.

„Mi csupán annyit kérünk az ukrán hatóságoktól, hogy adják vissza azokat a jogokat a magyaroknak, amelyek biztosítják számukra azt, hogy az anyanyelvükön tanulhassanak” – szögezte le Szijjártó.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2021. január 28. 08:03
Verhovna Rada: vérhúgyos ragya
teljesenertelmetlen
2021. január 28. 07:49
Olvassátok el a YT-on a külföldiek hozzászólásait az angol nyelvű interjúi alatt. A 90% azt írja, hogy nekik is ilyen külügyminiszter kellene, függetlenül a nációtól.
Pelso j.
2021. január 28. 05:37
Nulla eredményű és jelentőségű látogatás, eleve esélytelen javaslattal.
Kup Lung
2021. január 28. 00:01
Egyértelmű h ragaszkodni kell az eredeti jogaik visszaállításához az ott élő magyaroknak. Még a riporter is érzékeli h természettudományi tárgyakat jobb ha anyanyelvén tanulja az ember. A példa felhozása jó húzás volt Szíjjártótól. Ha zsarolásnak veszi bárki is a NATO v. az EU kérdések blokkolását hát vegye. Persze itt bejön h nekünk is jó a tagság ugye de ezt most hagyjuk. ----- Érdekesebb kérdés miért is nem lázadnak ez ellen a nyelvtörvény ellen többi kisebbségek? Na ma lengyel barátomtól (volt évfolyamtársam) megkérdeztem. A helyzet az h nem kifejezetten csak az oroszok valamiféle utálata miatt van ez h ők nem szólalnak meg kellő erővel. Profánabb a dolog. Egyszerűen már régen ukránul beszél az az ott maradt lengyel kisebbség aki a történelem viharaiban még nem menekült vissza hozzájuk. Ez nekem legalább is újdonság volt. Szóval elukránosodtak már. Ez van. ----
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!