Mindenki személyesen Orbán kegyeiért küzd

2020. december 22. 19:26

A Fidesz sok mindennel vádolható, de azzal nem, hogy ne tudná, milyen Magyarországot szeretne. Interjú.

2020. december 22. 19:26
Török Gábor

„A magyar politikában kinek van ma országvíziója, és a többi szereplőnek miért nincs?

Először is azzal kell megküzdjön, s azt kell rögzítse az elemző, hogy nem lát bele a politikai szereplők fejébe, a valódi stratégiákra és a valódi víziókra csak visszakövetkeztethet az illetők taktikai lépéseiből. Alap, hogy hosszú távon nem lehet sikeres az a politika, amelynek nincsenek vagy csak nem látszanak a közjóra vonatkozó céljai, vagyis nincs víziója. E tekintetben komoly aszimmetria mutatkozik a kormányoldal és az ellenzék között. A Fidesz sok mindennel vádolható, de azzal nem, hogy ne tudná, milyen Magyarországot szeretne. És ezt a képet, ha olykor végtelenül leegyszerűsítve is, de a párt a választók elé tárja. Így, aki legalább felszínesen követi a politikát, képes értelmezni, néhány mondatban összefoglalni, mit akar a Fidesz a hazával. Az ellenzék titokzatosabb. Nem kétlem, hogy némely politikusának nemcsak a hatalompolitikáról van elképzelése, hanem a helyesről és a jóról is, ám a cselekedetekben ennek kevés nyomát lehet felfedezni. Aminek oka az aszimmetrikus médiahelyzet, a kormányoldal erőforrásfölénye, a képességbeli hiány, s oka lehet a hatalmi machinériából eredő megfontolás is. Amíg csak annyit érzékel a választó, hogy ezek a hölgyek és urak kormányt kívánnak buktatni, addig viszonylag könnyű közös táborba terelni a szavazókat. Abból viszont csak baj származna, ha nyilvánvalóvá válnának az ellenzéki pártok közötti szakpolitikai különbségek az egészségügyben, az oktatásban, a kultúrában.

Mi Orbán Viktor víziója? Mit gondol a világról és benne Magyarország helyéről?

Megint csak hadd szögezzem le: az elemző nem tudhatja, mit gondol valójában a politikus. De hosszú ideje komoly erőfeszítéseket teszek azért, hogy közel kerüljek a válaszhoz, nem csupán a szakmám okán, hanem mert személyesen is végtelenül érdekel, mi a különbség a kommunikáció és a valóság között. Zömmel abból tudunk kiindulni, amit a politikus beszél, és egy olyan profi, mint Orbán Viktor, képes következetesen elrejteni a valós gondolatait, a véleményét, a céljait. Szóval, azt nem tudom, mit akar a miniszterelnök, azt inkább, hogy a céljaival kapcsolatban mit szeretne elhitetni a nyilvánossággal. Aztán a következtetések hitelesítésére természetesen rendelkezésre állnak informális csatornák, beszélgetések.

Mire jutott?

Szerintem abban rejlik Orbán évtizedek óta tartó sikeressége, hogy a valódi, mély céljaihoz következetesen, kételymentesen ragaszkodik. Ennek tudható be, hogy a jobbára hatalompolitikai megfontolásból változó víziói – liberálisból konzervatívba, onnét plebejusba – harmonikusan úsztak át egymásba. Ez a mostani, önrendelkezést és szuverenitást hirdető »szemben a világgal« attitűd, a magyar állami öncélúság gondolata, a konzervatív, kereszténydemokrata értékrend, benne a nemzetek Európájával, valamint azzal, hogy a politika a lakosság többségének akaratát kell hogy képviselje, nos, ez a mix, úgy hiszem, teljes egészében a sajátjává vált. Most tart ott, hogy végre azt képviseli, amit gondol a világról. Rosszindulatúan azt mondhatnánk, hogy ráégett a szerep, de inkább úgy fogalmazok, hogy azonossá vált vele.”

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. december 26. 17:41
igen-igen! hát te sem élnél meg orbán nélkül! míről firkálnál? fletóról?
Saksafar
2020. december 24. 14:15
Szegény Török, jobb napokat is látott, mintha öregedne ő is. Miben rejlik Orbán sikere? Sok mindenben, összetett, de az értelmes, korrekt, programmal rendelkező ellenzék hiánya mindenképpen az egyik összetevő. Az a baj, hogy ez még mostanra sem változott, most is a hatalmat akarják a hatalomért (a sok lóvé és nem az ország érdekében).
Vakfolt
2020. december 24. 09:37
"Nem kétlem, hogy némely politikusának nemcsak a hatalompolitikáról van elképzelése, hanem a helyesről és a jóról is, ám a cselekedetekben ennek kevés nyomát lehet felfedezni. Aminek oka az aszimmetrikus médiahelyzet, a kormányoldal erőforrásfölénye, a képességbeli hiány, s oka lehet a hatalmi machinériából eredő megfontolás is." Na itt abba is hagytam az ökörségek böngészgetését. Ferinek van vizilója, többször el is nyihogta mindenféle fórumokon, gyurcsányné is elmakogta a magáét, arról a fidesz nem tehet, hogy üresfejű szarságokat sikerült csak kieszelniük. Asszimetrikus médiahelyzet? Hagyjuk már a baromságot.
Európai téridő
2020. december 23. 18:49
Miért ezt a címet kapta az írás? Talán csak nem azért, hogy a ballibák is rárepüljenek, mint az a bizonyos madár a takonyra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!