Lovász változtatna az MTA stratégiáján

2019. november 13. 08:55

A Magyar Tudományos Akadémia első közgyűlését tartja a kutatóintézetek elvesztése után.

2019. november 13. 08:55

A Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) újra kell gondolnia küldetését, stratégiáját, a december másodikára összehívott rendkívüli közgyűlésen erről is szó esik majd – jelentette ki a testület elnöke, Lovász László a Népszavának adott interjúban, amely a szerdai számban jelent meg.

Hangoztatta, hogy az MTA „érzi a kutatóintézetek hiányát”, és az új helyzetben jobban el kell majd mozdulnia abba az irányba, hogy az egész tudományosság képviselője legyen. Korábban a testületet sokkal szorosabb kapcsolat fűzte saját kutatóintézeteihez, mint például az ipari kutatóhelyekhez, egyetemi tanszékekhez, mostantól viszont olyan stratégiát kell kialakítani, amellyel mindhárom oldalt ugyanúgy tudják segíteni.

„Az Akadémiának egy olyan közös fórummá kell válnia, ahol sikerülhet áthidalni az olyan választóvonalakat is, mint amilyenek például a fiatalabb és idősebb tudósgeneráció, a társadalomtudományok és természettudományok vagy éppen a határon túli magyarok, a vidéki magyarok, a budapesti magyarok között húzódnak” – fogalmazott az elnök. Hozzáfűzte, hogy az MTA-nak nagyon fontos nemzetközi kapcsolatai is vannak, képviselnie kell a magyar tudományt európai és világszervezetekben.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2019. november 13. 14:55
Nem az Akadémia mozdul el, hanem a természettudományi és műszaki tagjai mennek el a kormány irányába, hiszen ez a jól felfogott érdekük. Ilyen egy akadémikus helyzete egy autoriter rezsimben. Az MTA pedig a humán tudományágak és a gazdaságtan művelője lesz, mert ezek a szakterületek nem tartoznak a kormány kedvencei közé. Kérdéses még az ipari környezetvédelemmel mi lesz. A környezetvédelmi felügyeleteket részben szétzúzta, részben szétszórta a rezsim, mert a gazdasági növekedés hátráltatóit látta bennük. Azonban a kormány minden bizonnyal észhez tér, amint növekedni fognak világszerte a tűntetések az üvegház hatású gázok kibocsátása ellen és akkor "add vissza a babaruhámat " felkiáltással fordulnak az ipari környezetvédelem felé.
toef36
2019. november 13. 11:45
Kedves Elnök Úr! Nincs "vidéki" magyar, csak "magyar" van!...
airmax
2019. november 13. 11:12
Persze utánanézni a tényadatoknak az sem menő... Viszont jól hangzó semmitmondás az igen... lásd klíma vészhelyzet...
airmax
2019. november 13. 11:10
Pár hónapja utána néztem, annak, hogy hány cég nyert uniós illetve állami pályázatokon illetve ezekhez köthető közbeszerzéseken... 2010 előtti időszakba 540 körül azóta olyan 2200 körül... (elnézést de már nem emlékszem a pontos számokra... Ez a 2200 cég lenne a "nernyik"...? nem is tudom el vagyok maradva biztosan mert a menők biztosan tudják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!