Lovász László: A magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állunk

2019. május 06. 11:47

Tüntetést tartottak a Magyar Tudományos Akadémia ma kezdődött 191. közgyűlése előtt.

2019. május 06. 11:47

A kutatóhálózat sorsa a legfontosabb témája a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn kezdődött 191. közgyűlésének – jelentette ki Lovász László, a testülete elnöke az ülést megnyitó beszédében.

„A teljes magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állunk” – fogalmazott Lovász László. Hangsúlyozta: az MTA elismeri és támogatja a kormánynak azt a célját, hogy a felfedező kutatásokra alapozva minél több olyan alkalmazott kutatási eredmény és innováció jöjjön létre, amely Magyarország gazdasági erejét növeli.

Hozzátette: egyetért azzal, hogy jöjjön létre a kormányzati igények hatékonyabb megvalósítása érdekében egy új, az akadémiai kutatóhálózatot irányító szervezet. Ennek a testületnek az összetétele és jogköre azonban csak olyan lehet, amely garantálja a tudományos kutatások szabadságát, függetlenségét és feltételeinek stabilitását - hangsúlyozta az MTA elnöke, kiemelve, hogy „ez most a mi legnagyobb felelősségünk”.

„Decemberben hitet tettem az akadémiai kutatóhálózat integritása mellett és a közgyűlés nagy többséggel támogatott. Majd fél évvel később, sok-sok nehéz, embert próbáló vita és tanácskozás során olyan erejét ismertem meg akadémiánknak, a testületnek és a kutatóhálózatnak egyaránt, ami büszkeséget és némi megrendülést is kiváltott belőlem” – mondta Lovász László.

Az elnök szerint az akadémiai kutatóhálózat nemzeti kincs. „Olyan érték, amelynek egyben tartása mindannyiunk érdeke. Teljesítménye nemzetközi szinten is kiemelkedő, a ráfordított erőforrásokhoz viszonyítva pedig Európa élvonalában van” – mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy „az akadémia a kutatóhálózat teljesítménye számára nem akadályt, hanem garanciát jelent”.

A köszöntőt után Lovász László akadémiai elismeréseket adott át. Ezután zárt munkaközgyűlés kezdődött, amelyen az elnöki beszámoló után a 191. közgyűlés legfontosabb napirendi pontjaként a jelenlévő csaknem félezer tudós az MTA kutatóhálózatával kapcsolatos előterjesztéséről szavaz majd. 

A szavazás után a főtitkári beszámolókat hallgathatják meg az akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők. A munkaközgyűlés ebédszünetében, várhatóan 14 órakor az MTA elnöke sajtótájékoztatón ismereti a döntéseket.

Kedden az akadémikusok gyűlésén a tagválasztással folytatódik a munka, majd tudományos előadásokkal folytatódik a közgyűlés. Ugyancsak kedden délután tartják a Külső Tagok Fórumát, amelyen az Arany János-díjak és az Arany János-érem átadása után a díjazottak tartanak előadásokat. Szerda délután immár harmadik alkalommal kerül sor a közgyűléshez kapcsolódva a Fiatal Kutatók Fórumára.

A közgyűlés kezdete előtt az Akadémiai Dolgozók Fóruma demonstrációt tartott az MTA székháza előtt.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2019. május 07. 07:56
Főhatóság vagy tudósok társasága? Ez itt a kérdés.
korona
2019. május 06. 19:26
Jól mondták régebben, meg most is a szülők, hogy TANULJ FIAM/LÁNYOM, HOGY NE KELLJEN DOLGOZNOD.
korona
2019. május 06. 19:12
20000 (húszezer) legalább egyetemet végzettségű fizetést kell adnia az államnak a kincstári pénzből havonta. Ez mellé még a nyugdíjasoknak bizonyos juttatások is járnak, ők meg bizonyos egyetemeken még tanítanak is. Tehát egy nyugdíjas akadémistának három helyről is jön a pénz. A MTA meg 2010-től 2018-ig mindössze három szabadalmat tudott produkálni. Végső ideje MEGSZÜNTETNI A MTA-át, MAJD ÚJRA ALAPÍTANI. A jelenlegit nem lehet megreformálni. Ilyen formában nem működhet tovább, mert a magyar államnak is vannak finanszírozási határai. És ne feledjük, hogy ezt a 20ezer kutatót, tudóst, emeritust az emberek adójából kell fizetni. Ugyanonnan, ahonnan a tanügyet és az egészségügyet valamint a nyugdíjat is pénzelni kell.
amarna
2019. május 06. 15:29
A SOK INGYENÉLŐ KITAKARÍTÁSA AZ MTA-BÓL!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!