Egyszerűbben megoldhatnák, hogy minden családnak jó legyen

2019. február 14. 15:38

Körbelőtték azt a társadalmi réteget, amelynek akarják nyújtani ezeket a támogatásokat.

2019. február 14. 15:38
Szikra Dorottya

Mi volt az első gondolata, amikor meghallotta a bejelentett családpolitikai intézkedéseket?

Orbán Viktor vasárnapi beszédében először nyitott egy mindenkihez szóló, biztató résszel, amelyben ilyen elemek voltak például: »Minden magyar ember élete számítson, minden magyar embernek legyen jövője.« Vagy: »Minden magyar gyereknek meg kell adni a lehetőséget, amelyet a szülei megkaptak.« Most már kilenc évet látunk egyben, és elmondható, hogy a kormány eddigi társadalompolitikája nem kedvezett a szegényeknek, a hajléktalanoknak vagy a munkanélkülieknek, hanem inkább a középrétegre és annak is a felső részére célzott. Még csak retorikában sem került elő eddig a szegénység felszámolása. Ehhez képest – ahogy mentünk előre a beszédben, és tért rá a miniszterelnök a családpolitikára –, úgy távolodott el ettől a kezdeti ponttól.

Ha a bejelentéseket szétszálazzuk, egyértelmű, hogy egy nagyon részletes szabályozással, kicsit bonyolult eszközökkel igyekszik a kormány azt elérni, hogy lefelé ne menjen semmi ezekből a támogatásokból. Körbelőtték azt a társadalmi réteget, amelynek akarják nyújtani ezeket a támogatásokat, és kizárni azokat, akik ettől lefelé vannak.

A beszédnek volt egy olyan pontja, amikor ellentmondva a kezdeti szegénységi retorikának, a miniszterelnök régi mintákat vett elő. Vállalta a szegénység elleni harcot, de mellé tette, hogy »nem lesznek se megértőek, se elnézők azokkal a családokkal szemben, akik a gyerekeikből és nem a gyerekeikért élnek«. Nagyon ellentmondásosnak tartom, hogy bizonyos családokról – akik a miniszterelnök megítélése szerint érdekből szülnek – elítélően beszélt, miközben bejelentett egy hétpontos csomagot, amellyel éppen több pénzt ad a családoknak, csak hogy vállaljanak több gyereket.”

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2019. február 17. 12:56
Az álam nem akarja, hogy "mindenkinek jó legyen". Ez amúgy is lehetetlen. Ez a kormányzat azokat támogatja, aki nem csak megszülni, hanem felnevelni is hajlandó a gyerekeit. Ha majd ti lesztek kormányon, akkor majd önthetitek a pénzt a kisebbségek csonka családjaiba, számolatlanul. Aztán meg persze szörnyülködhettek, hogy mennyire nincs pozitív társadalmi hatása. Amit aztán ráfogtok majd a többségre, hogy a középosztály mennyire nem szolidális, mennyire kirekesztő, fajgyűlölő, satöbbi, a szokásos neomarxista szarságok. Ahogyan szoktátok, ti, zseniális szociológusok ott az MTA-ban.
F.Szabó
2019. február 15. 19:42
Ha sikeres társadalmat akarunk, akkor minden állami elvonást és állami támogatást úgy kell megállapítani, hogy az a társadalom számára lehető legtöbb hasznot hajtó cselekvésekre és munkára ösztönözze az embereket. Ha demográfiai problémák miatt szülésre akar ösztönözni az állam (és jól teszi, hogy akar ösztönözni), akkor célszerű a jó képességű, szorgalmas szülőket ösztönözni, mert ha ők nem szaporodnak, de a tehetségtelenek és lusták igen, akkor először a PISA-felmérések eredményei kezdenek látványosan csökkenni, majd hamarosan a termelt áruk és szolgáltatások színvonala csökken, és sem az embereknek, sem az államnak nem lesz elég pénze semmire. Egészen döbbenetes, hogy a balliberálisok és a progresszívok egyre nyíltabban arra ösztönzik a fehéreket, hogy ne szaporodjanak – azon a címen, hogy az emberiség túlszaporodott és környezeti válságba sodorta a világot. Ugyanakkor nem akarják erre rávenni a nem fehéreket (kimondottan kijelentik, hogy rájuk ez nem vonatkozik), hanem be akarják őket hozni tömegével a fehérek helyére. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a szupergazdagok nagyobb profitra számíthatnak egy kevert népességű világból, hát tesznek róla. Megfizetnek (értsd jól fizető állásokhoz juttatnak) politikusokat és "társadalomtudósokat", hogy gyártsanak megfelelő háttér ideológiákat. Schiffer Andrást idézném: "A hajléktalanok, a melegek, a transzneműek, a menekültek... – liberális toposszá lettek az elmúlt évtizedekben... A »jóemberség« a kommunizmus bukása óta a neoliberálisok spanyolfala. Elfedi, hogy a nyomort globális méretekben éppen ők idézik elő és tartják fenn."
truthisone
2019. február 15. 17:15
Ennel egyszerubben nem is lehetett volna semmit irni :(
OberEnnsinnen
2019. február 15. 14:03
Szikra, Dorottya - Dorota Szelewa (2009). Welfare et socialisme: de certains concepts relatifs au genre. [Jólét a szocialista rendszerben. Kísérlet a hagyományos és a gender-alapú megközelítések adaptálására.] Cahiers du Genre, n° 48, 2009. "a gender-alapú megközelítések adaptálására"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!