Kormány: Kettős mércét alkalmazva perel az Európai Bizottság

2018. január 04. 16:00

A többi ország sem hajtotta végre érdemben a menekültkvótát, így ha csak három tagállamnál kifogásolja a döntés elutasítását az EB, akkor kettős mércéről beszélhetünk – állította Völner Pál csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2018. január 04. 16:00

Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor csak három tagállamnál kifogásolja az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítását, miközben azt több ország sem hajtotta végre érdemben – hangoztatta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Völner Pál arra reagált, hogy hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az Európai Bizottság kötelező kvótaügyi keresete a Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárásban.    

A magyar kormány képviselője úgy fogalmazott, az egész eljárás arról szól, hogy Brüsszel életben tartsa a kvótaügyet, és akár felső korlát nélküli betelepítést kényszerítsen rá a tagállamokra. Az államtitkár szerint egyértelműen erre utal, hogy miközben három tagállam ellen indul per, addig például Ausztria kevesebb mint egy százalékban, Szlovákia 1,8, Bulgária 4,6, Spanyolország 14, Franciaország pedig 24,5 százalékban teljesítette a befogadási elvárásokat. A perbe fogott államokat már nem lehet befogadásra kötelezni, ugyanakkor pénzbírsággal fenyegetik őket – mondta. Hozzátette: ez felveti a kérdést, hogy aki egy százalékot teljesített, annak miért nem kell a maradék 99 százalék után fizetnie.

Völner Pál szólt arról is, hogy megjelentek a felső korlát nélküli betelepítéshez kapcsolódó olyan javaslatok, amelyek nagyobb szerepet szánnak a különböző nem állami szervezeteknek (NGO) a migránsok befogadásának, áthelyezésének segítésében. „Ez megint Soros György szervezeteinek megerősödését mutatja” – mondta, hangot adva azon álláspontjának, hogy az unió vezetői továbbra is a tagállamokra kényszerítenék a migrációs hullámot. Az államtitkár aláhúzta, a kormány azonban ellenáll ennek a szándéknak.

A tavaszi választásoknak pedig azért is nagy a tétje, mert olyan kabinetre van szükség, amelyik ebben a kérdésben következetes, nem maszatol, nem állítja azt, hogy nincs Soros-terv és kvóták, amikor a valóság és különböző szervezetek, személyek nyilatkozatai ennek ellenkezőjéről szólnak – fejtette ki. A politikus kérdésre válaszolva azt valószínűsítette, hogy az Európai Bíróság pere akár egy évnél is tovább húzódhat, a lehetséges bírság összegéről azonban nem kívánt nyilatkozni, mivel szerinte Magyarország meg tudja majd védeni álláspontját.

(MTI)

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2018. január 04. 22:36
Eus és a hazai kommunisták véres puccsra készülnek ,a régi módszerük. Nem lehetetlen az orosz cári család kiirtása mintájára. Nem lehetetlen Brüsszelből sorostól indul ki a parancs . Gyurcsány nagyon hallgat erről brüsszeli parancsra verette békésen haza felé vonuló magyar embereket . Kondrád György megfenyegette Orbánt . http://hungaryexpres.com/konrad-gyorgy-megeshet-hogy-orban-ugy-kerulheti-el-ceausescu-sorsat-ha-onkent-elmegy/
liberálzöld.
2018. január 04. 20:11
Kellett járatni a pofád, ugye Viktor!
Gregorius
2018. január 04. 18:24
A kvóta (áthelyezés) végrehajtási aránya talán 20%-s lehet. A többiek sumákoltak, falból átvettek pár embert, azok aztán vagy maradtak vagy nem ( pl. a litvánoknál vagy letteknél) Ezeket békén hagyják, akik viszont kategórikusan nemet mondtak azokat előveszik...A szlovákok is átvettek pár keresztényt, néhány talán még ott van.
Kanóc
2018. január 04. 18:04
A határvédelmi kötelezettség elmulasztása miatt viszont senkit sem perelnek. Érdekes, nem? Még hogy jogállamiság...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!