Ferenc pápa egy normális keresztény ember

2017. december 29. 13:11

Szerinte az lenne a legnagyszerűbb, ha mindenki otthon maradhatna, de ebben nagyon nagy segítséget kell nyújtani az elesetteknek. Interjú.

2017. december 29. 13:11
Beer Miklós

Nemrégen járt a magyar püspöki kar Ferenc pápánál, természetesen ön is ott volt. Milyen volt ez a találkozás?

Megerősített abban, amit eddig is gondoltam róla, és elnézést kell kérnem ezért a megfogalmazásért, de Ferenc pápa egy normális keresztény ember, minden sallang, merevség és görcs nélkül. Magát adja, ahogyan ő a pápasága előtt élt, úgy él pápaként is. Kedves, szeretetteljes és bölcs tanító. Azt mondta, gyertek, üljetek le, kínáljátok meg magatokat kávéval, teával, és mindannyian csodálkoztunk, hogy ilyen is van, aztán több mint két órán át beszélgettünk kötetlenül.

Bizonyára téma volt Magyarország is.

Minden érdekelte a hazánkkal kapcsolatban, ráadásul a magyar kapcsolatairól is mesélt. Már Buenos Airesben, a jezsuita rendtársain keresztül is tudta, hogy hol vagyunk, és kik a magyarok. Most is nagyon tájékozott volt. (...)

A menekültekről nem beszéltek?

Dehogynem. Az a bölcsesség szólt belőle, amit a magyar média sokszor félreért. Szerinte az lenne a legnagyszerűbb, ha mindenki otthon maradhatna, de ebben nagyon nagy segítséget kell nyújtani az elesetteknek, nem csak morzsákat szórni. És amíg ez nem történik meg, addig számosan lesznek olyanok, akiknek egyszerűen nincs lehetőségük az életre a saját hazájukban. Ilyen esetekben nem lehet kérdés, hogy nekünk ezeket az embereket fogadnunk kell. És nem azért, mert szükségünk van olcsó munkaerőre, vagy mert sok pénzt tud fizetni, hanem azért, mert bennük Krisztust kell látnunk származástól és vallástól függetlenül. Ne válogassunk, tehát aki segítséget kér, annak találjunk megoldást. Ez megint olyan tiszta evangéliumi tanítás, ami ismét megerősítette a Ferenc pápában való bizalmamat.

Viszont a magyar püspöki kar nem egységes a menekültkérdésben, vannak, akik nem értenek egyet Ferenc pápával vagy éppen önnel, és ezt el is mondják, és vannak, akik inkább meg sem szólalnak.

Azt hiszem, hogy ez nem titok. Mosolyogtunk is egymás között a pápai látogatáson, hogy Beer Miklós és Márfi Gyula a két széle a megközelítésnek. Márfi érsek úr meg van róla győződve, hogy az arabok iszlamizálni akarják Európát, én azonban ezzel nem értek egyet és valójában nem gondolom a saját véleményemet végletesnek, sem a megközelítések egyik szélsőségének. Ahogyan a magyar társadalomban, úgy a magyar egyházban is széles a véleménypaletta és én Ferenc pápával értek egyet. Csak azt mondom, hogy az iszlámnak is megtisztulásra van szüksége. A fundamentalista szélsőséget ki kell nőniük és ebben segítenünk kell nekik. A mi egyházunknak sem makulátlan a múltja.”

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2017. december 31. 16:03
Van a hitünk--már akiknek van--és van a politikai meggyőződésünk-szemléletünk. Mintkettő, a HIT is a politikum is lehet bennünk ilyen is olyan is.És MINDKETTŐNEK A MÉRTÉKE és MILYENSÉGE is lehet különböző(!) bennünk, ilyen- olyan FOKOZATOKKAL jellemezhető. A politikában lehetünk jobboldaliak, szélsőjobboldalak, mérsékelt konzervativok stb. A hitben lehetünk katolikusok, görögkatolikusok, lutheri és kálvini protestánsok, baptisták, presbiteriánusok és így tovább. Vannak EGYEZÉSEK a különbözőek között, és vannak KÜLÖNBŐZÉSEK az egymással megyegyezni tudók, egymást azonosnak vélelmezők között. A LÉNYEGI KÉRDÉS MINDIG: az azonosságok és különbözések MÉRTÉKE!!! Az egymással teljesen azonosan vélekedők KEBLÜKRE ÖLELIK egymást, a nagyon ellenkezők egymás TORKÁT FOJTOGATJÁK. A Világ ilyen. De ezt Excellenciás Püspök Úr TŐLEM JOBBAN TUDJA! És mert tudja, ezért NEM ÉRTEM A PROBLÉMÁT!
Sulammit
2017. december 30. 19:10
Eddig is ki lettek szolgáltatva a feleségnek a szentségek. "Ha például egy férj veri a feleségét, és ezért a feleség elválik a férjétől, akkor miért kellene ettől a nőtől megtagadnunk a szentségeket? Hiszen ő áldozat." Ez a "zseniális" gondolat sokunk fejében megfordult, hogy erre megy ki a játék, de inkább morbid, mint vicces ez a gondolat. A történelem azt mutatja, hogy iszlamizálódtak azok a helyek, országok, ahol egykor a kereszténység virágzott és nem fordítva. Az öregségnek nem feltétlen velejárója a szenilitás. Vagy igen? "Pontosan. Azonban Ferenc pápának az iszlamizációval kapcsolatban is van egy zseniális és igazából vicces gondolata: eddig mi mentünk minden földrészre téríteni, és most azok, akiknek átadnánk Jézus szeretetét, házhoz jönnek. Csak hitelesen kell beszélnünk nekik."
syphax
2017. december 30. 11:54
Nem lehet mindenkin segiteni, aki segitséget kér. Gondolja el excellenciás Püspök Úr! Ha egy 100 főt befogadó csónakba még 2 ember szeretne beszállni, hogy segitsük meg őket is, mert különben megfulladnak, akkor ELSÜLLYED A CSÓNAK, ÉS MEGFULLAD MIND A 102 EMBER! Azok is, akik eredetileg benne voltak, meg a most érkezett +2 ember is! Ez --tudom--túl didaktikus és iskolás metafora, de a lényeget elég jól szemlélteti. A lényeg: az hogy ugyan igaz az, hogy keresztény katolikus kötelességünk mindenkin segiteni, aki segitséget kér--ez VALÓBAN JÉZUSI PARANCS! Ám az nem parancs, hogy oktalanúl, bután és önmagunknak is ártva segitsünk, mert akkor végül NEM LESZ SEGITSÉG! Sem azok számára nem, akik most jöttek, sem azok számára sem, akiknek majd ezután kellene segitenünk, mert még ezután is jönnek. Ez így NEM MEGY! Csak okosan és racionálisan és valóban szeretettel. De a Jézusi Szeretet NEM A DEMAGÓG BUTASÁG--mint tudjuk. Kerüljünk ezzel szemközt akár Szentatyánkkal is!!!
catalina9
2017. december 30. 11:37
Bástyaelvtárs 2017. december 30. 11:04 @catalina9 És még te komcsizol másokat?" nem nagyon szoktam komcsizni...magát pedig egy későamuri partizánnak és korakádári libsinek tartom. Egy féleszű libsinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!