Heisler: Biztonságban érzik magukat a zsidók Magyarországon

2016. április 12. 12:44

Az ellenőrizetlen migráció, ahogy tavaly zajlott, semmiképp nem jó; viszont a nyugat-európai terrortámadások után is biztonságban érzik magukat a zsidók Magyarországon – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke kedden. „Ez a kérdés nem kérdés” – összegezte Heisler András, amikor a Mandiner arról kérdezte: miért a Mazsihisz szeretetkórházában ápolták a nemrég elhunyt kommunista belügyminisztert, Biszku Bélát. Az is kiderült, hogy a Mazsihisz orrokkal kampányol majd az adónk 1 százalékáért. Tudósításunk.

2016. április 12. 12:44
Bakó Beáta

Zoltai nem lobbizik Lázárnál a Mazsihisznek

A Mazsihisz keddi sajtóbeszélgetésének egyik fő apropója az volt, hogy pénteken temetik el a Margit-híd felújításakor, még 2011-ben talált csontokat a Kozma utcai zsidó temetőben. Frölich Róbert főrabbi arról beszélt: a csontok nagy valószínűséggel zsidóké, de bizonytalan esetben is inkább temetnek nem zsidókat zsidó temetőbe, mint zsidókat nem zsidó temetőbe.

Az eseményen zsidó és keresztény vallási vezetők mellett a kormány részéről Balog Zoltán emberierőforrás miniszter is beszédet fog mondani, az EMIH részéről viszont senki, mert arra Heisler András szerint „nem jelentkeztek”. A Mazsihisz elnöke hangsúlyozta, hogy a temetést egyben közéleti eseménynek szánják.

A Kozma utcai temető kapcsán az ott történt visszaélések is szóba kerültek a beszélgetésen, amelynek folyományaként Zoltai Gusztáv távozott az ügyvezetői posztról. Heisler András erről azt mondta, hogy három éve húzódik a nyomozás a Kozma utca-ügyben, és ők várják a legjobban, hogy ez lezáruljon.

Zoltaival egyébként semmilyen kapcsolata nincs sem neki, sem a Mazsihisznek, az pedig szerinte Lázár János dolga, hogy kit vesz maga mellé tanácsadónak. A Mazsihisz mindenesetre nem kérte fel Zoltait lobbitevékenységre – válaszolta Heisler a HVG ezzel kapcsolatos érdeklődésére.

Nem félnek a magyar zsidók a terroristáktól

Heisler András arról is beszámolt, hogy a héten összeülnek a visegrádi országok zsidó vezetői és külön meghívták a biztonsági főnököket is. A találkozón kulturális és biztonsági témákról esik majd szó, és a kormány is képviselteti magát: Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Benkő Levente, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára vesz majd részt a megbeszélésen.

A Mandiner azon kérdésére, hogy mennyire érzik magukat biztonságban a zsidók Magyarországon a nyugat-európai iszlamista merényletek után, és mit szólnak ahhoz, hogy a franciaországi rabbik már inkább azt javasolják a zsidóknak, hogy ne viseljenek az utcán kipát; Frölich Róbert leszögezte: ők azt javasolják közösségük tagjainak, hogy legyenek büszkén zsidók. Mint mondta, a terrorizmus fő ereje nem a robbantás vagy a késelés, hanem a félelemkeltés. „A zsidók már eleget féltek az elmúlt kétezer évben, és nem akarnak többet félelemben élni” – fejtette ki, hozzátéve: ezért arra buzdítja őket, hogy legyenek büszkén zsidók és ne engedjenek teret a félelemnek. Ugyanolyan biztonságban érzik magukat Magyarországon, mint bármelyik másik állampolgár – mondta.

Heisler András hozzátette: mindenkinek megvan a saját felelőssége ezen a területen. A EU-é, a magyar kormányé, a rendőrségé, és a zsidó közösségeké. „Nem dőlhetünk hátra, amikor ilyen fokozott kockázati helyzet van” – mondta. Hozzátette: nem titok, hogy saját biztonsági szakértő csapata van minden zsidó szervezetnek Európában, és a rendvédelmi szervezetekkel is együttműködnek. A V4-es találkozón ennek a magasabb szintre emeléséről is szó lesz.

Migrációval kapcsolatos felvetésünkre Heisler azt mondta: azt, hogy Európában a zsidó intézmények biztonsági kockázata nő, ők már azelőtt jelezték a kormánynak, hogy a migráció a köztudatba került volna. Szerinte ez nem közvetlenül a migrációval függ össze, hanem a szélsőséges iszlámmal és az „ellenőrizetlen mozgásokkal”. A Mandiner azon kérdésére, hogy akkor jónak tartja-e a kerítést, Heisler azt mondta: a technikai megoldás nem az ő dolguk, de az ellenőrizetlen migráció, ahogy tavaly zajlott, semmiképp nem jó.

Biszku Béla a Mazsihisz szeretetkórházában: „ez a kérdés nem kérdés”

A beszélgetésen elmondták, hogy a Mazsihisz „nyitott zsinagógák programot” szervez, hogy a többségi társadalom jobban megismerhesse a zsidó kultúrát és vallást, és eloszlassák az ezzel kapcsolatos sztereotípiákat.

Felvetettük Heislernek, hogy az egyik ilyen kép a társadalomban az, hogy a kommunisták között sok volt a zsidó, és – az egyébként nem zsidó, katolikus családból származó – Biszku Béla egykori kommunista belügyminiszter épp a Mazsihisz szeretetkórházában hunyt el. Emiatt a zsidó közösségen belülről is érték kritikák a Mazsihiszt, mondván: erkölcsi kárt okozott a zsidóságnak, hogy mindenhol arról lehetett olvasni, hogy Biszku a Mazsihisz kórházában halt meg.

Heisler András erre azt válaszolta, hogy a Mazsihisz szeretetkórháza országszerte elismert idősápolási tevénységet végez, és mivel OEP-támogatásból működnek, így nem tehetik meg, hogy akármelyik beteget visszautasítsák. Ez legfeljebb orvosi okokból, például fertőző betegség esetén lenne megengedhető, de alapvetően a kórháznak vallástól, pártállástól és történelmi múlttól függetlenül mindenkit el kell látnia. Azt is elmondta, hogy Biszku élete végén már rossz mentális állapotban volt, ezért gondnokot rendeltek ki neki, és a gondnok kérte Biszku felvételét a Mazsihisz kórházába.

Orrokkal kampányolnak az adónk 1 százalékáért

Szóba került még a Sorsok Háza projekt, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, az Élet menete és az adó 1%-kampány is.

Heisler a Sorsok Házát következetesen „a józsefvárosi Projektként” emlegette és közölte, hogy építészetileg kész van, de a beltartalmáról egyelőre nem tudnak, így nincs miről véleményt nyilvánítaniuk, azt várják, hogy a kormány lépjen az ügyben.

Április 17-én lesz az Élet Menete, de ezúttal csak a Dohány utcai zsingagógától a Bazilikáig vonulnak. A fő felszólaló Röhrig Géza lesz, és mindegyik történelmi egyház magas szinten képviselteti majd magát.

Végül bemutatták a Mazsihisz adó 1 százalékos kampányát. Az egyik plakáton színes téglalapok lesznek, a másikon meg orrok és szemek. Azzal a szöveggel, hogy „a zsidóság nem a külsőségeken múlik”. Szóba került az is, hogy miért nem hirdetnek a közmédiában, de kiderült, hogy csak azért, mert nem minősül „társadalmi célú reklámnak”, ezért fizetni kell érte.

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2016. április 13. 08:55
Nagyon örülök, h. Magyarországon a zsidó közösség képviselői szerint a zsidó közösség biztonságban érzi magát. Remek! Nem lehetne akkor az ellenkezőjének hirdetését minden lehetséges nyugati fórumon és médiában a zsidó közösség prominens tagjai részéről befejezni? Hihetetlen örömöt szerezne, ha a tervezett Sorsok Háza tartalmi részében és a Szabadság téri szobor ügyben is megegyezés születhetne. Ebben a két ügyben az alapvető probléma, h. a szobor olyan, milyen és bár minden elképzelhető nyelven világosan ki van írva, h. ez az áldozatok emlékműve, de a zsidó közösség képes arra, h. saját értelmezésben általánosan elfogadhatatlan jelentést tulajdonítson neki. A Sorsok Házánál pedig a zsidó közösség képviselői sem Schmidt Máriát, sem a koncepcióját nem tudják elfogadni. Feltehetőleg a koncepcióból nem hiányoznak a korabeli, nem eléggé, de akkor is, nem elhanyagolhatóan eredményes mentési kísérletek a NEM érintettek részéről. Értelmezési monopólium? Nyomásgyakorlás nemzetközi kapcsolatok felhasználásával? Mindenesetre örülök, h. van józan hang is.
szancso
2016. április 13. 07:50
Ezek szerint sem Fröchlich rabi, Sem Heisler úr nem látták a március 14-én 22.30-kor a Bayor TV-ben lejátszott doku filmet, melyben a megszólítottak - egy kivételével - mind a magyarok antiszemitizmusáról panaszkodott és nagyon fél, hogy " ismét Magyarországról fog elindulni a holokauszt"
korona
2016. április 12. 21:54
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------- MINDEKÖZBEN: A KERESZTÉNYEK VAKSÁGÁRÓL Jézus Krisztussal vagy az Őt káromlókkal akarunk-e tovább élni? Sokaknak talán érthetetlennek tűnik, miért foglalkozik ez a honlap az utóbbi időben annyit az iszlámmal. Nos, Magyarország eddig, úgy látszik, kimaradt a mohamedánok előretörési útvonalából, aminek csak örülhetünk. Ugyanakkor Európában emberi szemmel nézve elkerülhetetlen a győzelme. És ha ez a győzelem bekövetkezik, Magyarország túl kicsi és gyenge és jelentéktelen lesz ahhoz, hogy ellen tudjon állni az ebből fakadó következményeknek (de nyilván nem is akar majd ellenállni). Úgy hogy mi úgy leszünk iszlám országgá, hogy észre se fogjuk venni. De ez csak az egyik ok. A másik, még ennél is súlyosabb. Ennek mibenléte a honlap „Krisztus fölé helyezni magát és a helyére ülni, ez nyilvánvalóan sátáni” címmel nemrég feltett cikkéből világosan kiderül. („Azáltal, hogy Mohamed Jézus isteni teljhatalmát hatályon kívül helyezi és igazi anti-keresztény módra Jézus koronája után kap, hogy azt saját fejére helyezze, nyilvánul meg az a sátáni csalás, ami őt átitatja. Hogy Jézus útjában áll az ő makacs terveinek, hogy csak akkor éri el célját, ha Jézust félretolja, nos, ezekkel Mohamed tisztában volt. Krisztus fölé helyezni magát és a helyére ülni, ez nyilvánvalóan sátáni.”) Az iszlám azáltal, hogy saját vallását nem egy új vallásnak, hanem a kereszténység „betetőzésének” tartja, nem egyszerűen egy téves vallás, hanem a Sátán és küldöttének, az antikrisztusnak vallása! Nyílt támadás Isten, Isten Fia, az Ő szava és az Ő Egyháza ellen, vagyis szentségtörő, istenkáromló! Az imént említett cikkben szerepel egy részlet Basiela Schlink anyától, mely így hangzik: „Ha Mohamed csak azt hitte volna, hogy – egy isteninek vélt inspiráció után – az embereket arra kell felszólítania, hogy az egyetlen Isten, Allahban higgyenek, vallása nem lenne olyan veszélyes. A döntő momentum nála azonban ez: hallott Jézus Krisztusról mint Isten Fiáról, mégis úgy döntött, hogy szembehelyezkedik vele, és ezzel harcba vonult ellene. Az úgynevezett egy Isten-Allah nevében Mohamed az Isten Fiában való hitet istenkáromlásnak jelentette ki. Ez az ő nagy vétke, és ez teszi őt csalóvá és csábítóvá, kísértővé. – Jeruzsálemben a templomhegyen, Isten egykori szent kinyilatkoztatásainak helyén, a sziklamecset, az iszlám egyik legszentebb szentélye körüli téren egy körbefutó frízben a Koránból való idézetek olvashatóak, például ezek: »Istennek legyen hála, akinek se fia, se társa nem volt a kormányzásban.« – »Nehogy azt állítsd, hogy hárman vannak. Isten csak egy egyetlen, és távol álljon tőle, hogy fia lett volna.« (Sure 17,111 és 4,169) Ez nem más, mint hadüzenet Jézus Krisztusnak és minden kereszténynek! – Mennyire felfoghatatlan, ha ezek után maguk a keresztények mégis elfogadják Mohamedet Isten küldöttének, holott még arra is merészkedik, hogy magát bűnös emberként az utolsó, Jézus fölött álló küldöttnek nevezze ki, állítsa be. Ez az Isten-Fiú, a mi Megváltónk fájdalmas megalázását és becsmérlését jelenti! – Ah, valóban csak ilyen kevéssé szeretjük a mi Urunkat Jézust? Jön valaki a saját maga nevében (vagyis nem Istentől küldve), egy hamis próféta, aki nem más, mint az Antikrisztusok egyike, ahogy a Szentírás nevezi az olyanokat, akik nem akarják elismerni, hogy Jézus Isten Fia. És Krisztus eme tagadói előtt mégis szélesre tárják az ajtókat, hogy mindenütt lehetőséget kapjon, hogy hamis tanítását, mely Jézus ellen irányul, terjessze és a Jézus-hívők ellen harcoljon! Micsoda fájdalom Urunk számára! Jézus odaadja az életét érettünk szeretetből, és sok keresztény válasza erre az, hogy elárulják az ellenségeinek – támogatják, erősítik, hogy még jobban tudjanak dolgozni Jézus, a mi Megváltónk ellen!” Isten, a Mindenható soha semmit nem tesz véletlenül: ezért az iszlámnak minden bizonnyal üdvtörténeti szerepe volt és van és lesz. Ha meggondoljuk, hogy az arabok Ábrahám hús szerinti fattyú fiának, az idegen egyiptomi rabszolganő fiának, Izmaelnek a leszármazottai, akkor kimondhatjuk, hogy a mohamedánok szent háborújában valójában mindig is a test embere támad az ígéret emberére. Most, a végidőkben Isten nem egy új és eleddig ismeretlen veszedelmet küldött a kereszténységre, hanem olyat, mely a történelemből már tökéletesen ismert, ezért a felelőssége, és vétke is, sokkal nagyobb. Hiszen korunkban nem csak a világ emberei, de Jézus Egyházának tagjai is elárulják Jézust, az igaz Isten egyetlen Fiát, amikor olyanokkal ereszkednek párbeszédbe, olyanokat támogatnak sok helyütt a keresztényekkel szemben is, akik lenézik, becsmérlik Jézust! Nem lehet véletlen, hogy Isten engedte, hogy a világ függővé váljon a kőolajtól, és ezzel a mohamedán országoktól. De miért is vált az emberiség függővé az olajtól? Mert kapzsi volt, mert azt hitte, hogy az isteni rendet következmények nélkül bonthatja meg, mert istenként hitt a tudományában, a technikájában. És mit kapott ezért a mohóságáért? Rabszolgaságot, függőséget, kiszolgáltatottságot és önérzetének, elveinek, hitének feladását. Nem állíthatjuk, hogy ez nem igazságos csere, azaz ítélet. Egy keresztény számára minden pillanatnak megvan a szegletköve. Vagyis az a kő, mely a választási pontot jelöli, mely nem engedi az egyenes tovább haladást, hanem arra kényszerít, hogy válasszunk: Jézus Krisztussal vagy VELE SZEMBEN, ŐELLENE akarunk-e tovább élni. Az iszlám, mely minden keresztény számára ismerős, tehát nem rejt megfejthetetlen kérdéseket, korunk keresztényei számára talán a végső szegletkövet jelenti. Ha végre megértjük a tényt, hogy Mohamed Jézus-káromló volt, és az iszlám sátáni, antikrisztusi vallás, akkor a mi reakciónk velük szemben nem lehet más, csak a teljes elutasítás. Ahogy János apostol mondja: „Ha valaki nem ezzel a tanítással megy hozzátok, még csak ne is köszönjetek neki. Mert aki köszön neki, részes gonosz tetteiben.” ( 2 Jn 9-11) Nem álságos tehát az a végkövetkeztetés, hogy Isten az emberek megrostálására használja az iszlámot. Nem Isten, hanem saját tetteink fognak ítélni felettünk: eltűrtük-e, részt vettünk-e Isten meggyalázásában vagy sem? Ez a mostani világot foglalkoztató nagy probléma igazi értelme. És ez a honlap ezért foglalkozik sokat e kérdéssel. Elsőnek Essad Bey 1932-ben Berlinben megjelent Mohamed életrajzi kötetéből közlök részleteket. (Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy Essad Bey Sztálinról is ekkortájt adott ki könyvet, mely a kritika szerint „át van itatva a mondabeli grúz iránti csodálattal”) Majd Basilea Schlink anya „Hol van az igazság? Mohamed Allahja tényleg a Biblia Istene?” című könyvecskéjéből idézem a legérdekesebb részeket. 2010. október 22.
Türelem
2016. április 12. 20:20
Ennyi őserejű indulat mellett nehéz megszólalni. Kolozsvári Grandpierre Emil írta, hogy amikor egy zsidó gyermek megszületik, a szülők az első naptól kezdve felrajzolják a kicsi életpályáját, aki annak megfelelő neveltetésben, iskoláztatásban részesül. A katolikus családban rácsodálkoznak a gyermekre, aki nő, mint a dudva, növöget, majd a szülők egyszer csak szembesülnek azzal, hogy valamit kezdeni kellene a gyerekkel. Nem irigykedni kell, nem az "ész-kultuszt" kell elvitatni, hanem utánozni. Tanulni, harcolni kell. S különösen nem gyűlölködni. Vigyáznunk kell egymásra, egy a hazánk, ezt kell megőrizni. Nem kellenek a gyilkos muszlimok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!