Tényleg a CIA? – Richard Field valódi háttere

2015. december 08. 09:04

Neve öt éve ismert a szélesebb nyilvánosság előtt, s azóta terjed a legfelsőbb politikai körökben is, hogy mozgatják, netán titkosszolgálati háttérrel gyengíti Magyarország pozícióit. Richard Field volt LMP-támogató, „evakuált” Gyöngyöspatán, sertepertélt a Milla körül, most pedig sajtófronton támad, noha már nem is él Magyarországon. Tényleg a CIA áll a háttérben?

2015. december 08. 09:04
Stumpf András

Reaktivált CIA-ügynök, Magyarországon aknamunkát végző titkosszolga? Soros György kijáróembere? Netán csak egy önjáró idealista?

Sorjáznak a kérdések Richard Fielddel kapcsolatban, s a Mandiner tapasztalatai szerint olykor még magas kormánykörökben is hajlanak arra, hogy hősünket küldött figuraként tartsák számon, aki megbízói érdekeinek megfelelően szítja az Orbán-gyűlöletet szerte a világon. Az öt éve az LMP-t támogató amerikai, aki a gyöngyöspatai „evakuálással” tett sokat a Magyarország körüli nemzetközi médiahisztéria korbácsolásáért, immár a nemzetközi vizeken lövi kalózcsapatával az orbáni gyorsnaszádot – szintén médiafronton. 

A RealReporting.org portfóliónak három online kiadványa is van Magyarországon: The Budapest Beacon, The Budapest Sentinel, valamint az Abcúg. Utóbbi a legkevésbé érdekes: magyar nyelvű ország- és kormánykritizáló oldallal, bloggal Dunát lehet rekeszteni. A Beacon és a Sentinel azonban új minőséget jelentenek, igaz, utóbbi egy angol nyelvű sajtószemle csupán, amely mazsoláz mindabból, ami a magyar sajtóban megjelent cikkek közül fontos lehet – Fieldék szempontjából. A Beacon hasonló, csak éppen kétnyelvű. Ezen követte el Field október közepén azt a publicisztikáját, amellyel végigszántott a magyar online sajtón: az írás ugyanis nem csak azt állította, hogy Orbán Hitlerrel egyenlő, de azt is, hogy a magyar miniszterelnök félig cigány.

Mínuszos cégek

A Fielddel kapcsolatos gyanakvás már akkor szárba szökkent, amikor főhősünk 2010-ben tizenegynéhány millió forinttal támogatta az LMP kampányát, ám akkoriban még hihetőnek tetszett a magyarázata arról, miért is ártja bele magát a magyar politikába. Addigra túl volt már Seres Mária mozgalmának támogatásán, s húsz éve élt Magyarországon. Rögtön az egyetemről kilépve csöppent egyébként közénk: 1989-ben végzett a Columbián, ahol történelmet hallgatott, kedvenc egyetemi professzora Deák István volt, aki a második világháború után vándorolt ki Magyarországról. Ő többek közt az 1848-49-es forradalomról írt könyvet, ami akkor nagy hatással volt Fieldre. „Épp akkor diplomáztam, amikor lehullott a vasfüggöny. Úgy döntöttem, nem Amerikában akarom tanulni a történelmet, hanem inkább Európában akarom megtapasztalni azt.” – mondta akkor a Mandinernek, közéleti kavarásait pedig alábbiakkal magyarázta: 

„Két kisfiam van, mindketten magyar állampolgárok, ahogy a feleségem is az. Nekem fontos, hogy ők olyan országban nőjenek fel, ami fejlődő, magabiztos, békében él magával és felelős EU-tagországként viselkedik. Én nem kívánom a családomat Amerikába visszavinni, én a fiamat Magyarországon szeretném felnevelni, magyarnak.”

Csakhogy nem telt bele egy év sem, s miután 2011-ben megszervezte a gyöngyöspatai cigánysor kiköltöztetését, Field bejelentette: az őt ért fenyegetések miatt elhagyja Magyarországot. 

Ha ekkor vége a sztorinak, már senki sem emlékezne rá, csakhogy Field ezek után sem állt le. Még Bajnai Gordon színre lépése előtt bejelentkezett Juhász Péternél, hogy támogassa az akkor éppen ígéretesnek látszó ellenzéki mozgalmat, a Millát, az elmúlt évet pedig sajtógründolásra használta ki.

S hogy miből? Éppen ez a Fielddel kapcsolatos „aktivált alvó ügynök”-elmélet gyökerének másik lába. Több vezető politikus is utalt rá adatgyűjtésünkkor: az amerikai üzletember cégei nem futnak valami remekül, valójában nem is az a menő ingatlanvállalkozó, akinek kiadja magát, úgyhogy vélhetőleg más pénzét használja. 

Az állítás első fele – amint arra a cégbírósági adatok rávilágítanak – stimmel. Field cégei közül az Amerikai Ház Kft. tavaly 12 milliós veszteséget termelt adózás előtt, a Manor Hungary Kft. több mint kétszázmilliós mínuszt egymilliót sem elérő árbevétel mellett, a Mezőholding Kft.-nek nem volt bevétele, vesztesége tízmillió, de a Penn Stúdió Bt. és az RF Kft. is mínuszos. 

Az Amerikai Ház honlapjára kattintva is az látszik, hogy az ingatlanos cég majd' tíz éve inaktív: referenciáik között az utolsó dátum 2006-os. 

TASZ-szal az LMP-hez

Az összeesküvés-elméletek kedvelőinek további örömet okozhat Field kapcsolatrendszere a Soros-birodalommal. Tény legalábbis: az LMP öt évvel ezelőtti megkörnyékezéséhez nem más volt a kontakt, mint Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke. Dénes érdeklődésünkre így emlékszik vissza:

„Richardot Roberten, az apján keresztül ismertem meg. Robert Fieldet drogpolitikai tevékenysége miatt ismerem, a Common Sense for Drug Policy nevű alapítványán keresztül. Robert a TASZ drogpolitikai és ártalomcsökkentő programjait támogatta a CSDP-n keresztul (egy idő után a CSDP boardjaba is felkért). Ez, ha minden igaz, 2004-2005 környékén volt. Richard egyéb vonalon is érdeklődött, gondolkodtunk közös médiaprojekteken, de a TASZ  - azóta megszűnt - Oknyomozó programját végül nem támogatták.”

Field érdeklődésünkre beszámol még egy harmincezer dolláros támogatásról, amelyet szervezetük, az Amerikai Ház Alapítvány a TASZ számára juttatott 2012 októberében, de ennyi. 

Dénes volt mindenesetre az, aki annak idején összekötötte Fieldet Schiffer Andrással, de jutott szerep annak a Datki Szabolcsnak is, aki aztán Gyöngyöspatán is feltűnt. Datki marketing- és kommunikációs területen már 2004-től dolgozott Field budapesti projektjein, de az amerikai Romániában is terjeszkedni akart, márpedig Datki 2004-ben Emil Boc kampányába is besegített – Field azt is támogatta hát némi pénzzel. 

Magyarországon azonban nem elégedett meg ennyivel, itthon éceszgéberként is igyekezett befolyásolni a közéleti projekteket. Forrásaink szerint már Seres Mária mozgalmában is tanácsokat osztogatott – meg is gyűlt a baja a főhősnő férjével. Az LMP kampányába is belebeszélt volna, de nem nagyon kértek belőle – Schifferrel többek szerint sem volt rózsás a kapcsolata. Datki volt a közös pont, aki addigra már LMP-színekben pompázott, s most érdeklődésünkre elmondja: LMP-sként már nem volt napi kapcsolatban Fielddel, amikor utóbbi a gyöngyöspatai akciójával borzolta a kedélyeket, sőt, még csak nem is pártszínekben volt jelen.

„Én a civil szervezetekkel, mint a millások és az Amnesty voltam kapcsolatban, velük szerveztük a patai húsvétot, a cigánysor takarítását, sonka-tojás főzést. Azt akartuk, de közben jött Field és azzal, hogy elvitte a cigányokat, keresztülhúzta békés (demonstratív) szándékunkat. Field hozott egy érzelmi döntést, amivel nem értettem egyet és amiért ő mai napig nem beszél velem.”

Field tehát alapítványának vöröskeresztes kapcsolatain keresztül volt jelen Patán, s noha a táboroztatást már jóval korábban megszervezték, rácsapott a lehetőségre, hogy a Patán időközben feltűnt széljobbos csoportok miatti szükséges evakuálásként állítsa be a történetet. 

S hogy a kapcsolatokat hozó, karitatív Amerikai Ház Alapítvány forrásai honnan vannak? „Főként a családom biztosítja, bár időről időre magánszemélyektől is kapunk támogatásokat. Az alapítvány nem kap pénzt kívülálló, harmadik szervezetektől” - mondja érdeklődésünkre Field. „Soha nem álltam az Amerikai Egyesült Államok, vagy bármely más állam alkalmazásában. Soha nem álltam rendszeres kapcsolatban kormányzati tisztviselőkkel, vagy bárki mással, aki magáról azt állította, hogy az Egyesült Államok, vagy más állam képviselője. Soha nem tettem semmit bármely part utasítása szerint, kizárólag saját belátásomra hagyatkoztam.”

Sponsored: közel havi egymillió Facebook-hirdetésekre

Ideje szemügyre venni hát a Field-család oszlopát, a papát, Robert Fieldet. Röviden: ő a nagykutya, aki a valódi ingatlanbizniszt felépítette. Robert Field a Manor Group alapítója, tíz amerikai lakópark és négy szálloda tartozik hozzá, de ő volt a befektető fia 15 magyar ingatlanprojektje közül többnél is. Értesüléseink szerint a 15. kerületi önkormányzatban sem a fia tárgyalt a minap – miután megszületett a bírósági ítélet, úgy fest, valóban megvalósíthatják a Park City névre hallgató gigantikus, évek óta csúszó beruházást. A hivatalosan Lancasterben, Pennsylvaniában élő fiú sokat utazgat az Egyesült Államokban és Európában kezelt ingatlanbizniszek miatt, most épp Zágrábtól északra építenek családi házakat, apja támogatása viszont meghatározó – a magyar közéleti ügyeket illetőleg is. „A mai napig is támogatja törekvéseimet, hogy Magyarország visszatérhessen a demokrácia útjára, amiért nagyon hálás vagyok neki” - mondja Richard Field, hozzátéve, hogy azért ő a „saját lábán áll”, hiba lenne azt gondolni, hogy az apja dönt helyette. 

A hátteret mindenesetre biztosítja, olyannyira, hogy még a friss médiaportfóliót is neki köszönheti a fia. „Ő publikálja a RealReporting.org portált már jó néhány éve, sokkal korábban, minthogy engem is érdekelni kezdett az online publikáció. Nagyvonalúan felajánlotta, hogy számos online kiadvány főszerkesztőjeként tevékenykedhessek.”

A RealReporting.org LLC jelenleg mintegy húszezer dollárt (közel hatmillió forintot) költ havonta a The Budapest Beacon, The Budapest Sentinel, és az Abcúg.hu online kiadására. A Beaconnél Fielden kívül négy ember dolgozik teljes munkaidőben, s általában ők készítik a Sentinel fordításait is. Az Abcúg.hu is négy főállású alkalmazottal fut, de náluk van két részmunkaidős is. 

Field elmondása szerint naponta 500 és 3000 között mozog a Beacon angol kiadását látogatók száma, a magyar változat pedig 600-2500 látogatót ér el. A magyar nyelvű Abcúg.hu meglehetősen siralmas számokat produkál: naponta 100-1500 látogatójuk van, pedig a csoport egy átlagos hónapban 2000 és 3000 dollár (nagyjából 600 és 900 ezer forint) között költ Facebook-hirdetésekre. 

A Beaconnek még így is lehet hatása, hiszen – Field szavaival – „olyan online hírportálnak indult, mely a szándékaink szerint olyan külföldi újságírók számára szolgál médiaforrásként, akik nehézségekbe ütköznek, amennyiben pontos, tényszerű cikkeket keresnek a magyar eseményekről

S hogy mit kapnak? 

A röszkei „ütközetről” például kiderült náluk, hogy minden a magyar rendőrség hibája, sőt, Field „emberiség elleni bűncselekményt” képzelgett, védtelen szír menekülteket vizionált.

Orbán, a cigányhitler

Fieldet nem mindennapi képzelőerővel áldotta meg tehát a sors. Elsőre ezt látszanak igazolni a Beaconre írt alábbi, elhíresült sorai is: 

„Orbán, aki maga is félig roma, bejelenti egyik nap, hogy kormány elkötelezett a rasszizmus elleni harcban, majd a következő héten bejelenti, hogy hiba volt hagyni, hogy a romák Magyarországon telepedjenek le.”

Másodikra is ezt látszanak igazolni. A Mandiner megkérdezte Fieldet, milyen információk alapján születtek a sorok. Az érintett a következőt válaszolta:

„Az információm forrásával kapcsolatban annyit, hogy úgy egy hónappal ezelőtt olvastam egy cikket, melynek szerzője azt állította, hogy ismeri Felcsúton az Orbán-családot, és Orbán édesanyja egy nagyon kedves asszony, akiről általánosan elfogadott, hogy roma származású. Akkor nem tulajdonítottam ennek különösebb jelentőséget, mert Magyarországon a köztudat részévé vált, hogy Orbán részben maga is roma származású.”

Field egyébként meglepődött, amiért a félromás mondattal vette át a cikkét mindenki, szerinte helyesebb lett volna mondjuk a „Field Hitlerhez hasonlítja Orbánt” címet adni az írásáról készült beszámolóknak. Elmondása szerint a félromázással csak „a kognitív disszonanciájára” akarta felhívni a figyelmet, „hogy egy vezető, aki állítólag részben maga is roma örökséggel bír (ezt ő maga sosem tagadta), panaszkodik amiatt, hogy együtt kell élni romákkal”.

No de mégis hol panaszkodott erről Orbán? A Mandiner hiába kutatott ilyen mondat után, Field azonban segítségünkre sietett. 

„Magyarország történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Nekünk ezzel kell együtt élnünk, mi nem kérjük, hogy más éljen együtt velük.”

Ez volt tehát az orbáni két mondat, amelyek Field szerint „értelmezhetőek akként, hogy hiba volt hagyni, hogy a romák letelepedjenek Magyarországon, ahogyan az is hiba volna, ha hagynánk, hogy a szírek és az afgánok Magyarországon telepedjenek le”.

Ez lenne hát a real reporting, a valóságalapú tudósítás – Field értelmezésében. 

Ehhez tényleg nem feltétlenül kell a CIA, sem más titkos támogató. Field esetében sokkal inkább egy gazdag családból származó amerikai idealistát látunk, akinek mindig van egy kis pénze arra, hogy rögeszméjére, az Orbán-fasizmus elleni harcra költsön, s kisebb projekteket támogasson a szent cél, a magyar demokrácia újbóli eljövetele érdekében.

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2018. március 16. 19:02
Orbánt egyszer hallottam reagálni a cigány-témára. Valahol valakik csúnyán lecigányozták.Ezután felszólalt egy cigány ~kongresszuson,ahol elnézést kért a jelenlévőktől,mert a "cigányságot" negatív értelemben említették az ő személyével kapcsolatban. Touché!
zoles
2015. december 10. 18:12
Faszszopó kis geci.
catalina9
2015. december 09. 10:46
Egy másik Jóbarát elvtárs...
Sörgyári megálló
2015. december 09. 06:55
"Nekem fontos, hogy ők olyan országban nőjenek fel, ami fejlődő, magabiztos, békében él magával és felelős EU-tagországként viselkedik. " Ezért mindent megteszek, hogy gyarmati sorba hajtsam, hogy hagyományaitól, értékeitől és saját akaratától végképp megfosszam, ráerőltessem üres, kizárólag a pénz imádatában gyökerező hajlamaimat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!