Vita a parlamentben: a kormány elkötelezett a korrupció-ellenes harcban

2014. november 11. 17:11

A Fidesz szerint politikai nyomásgyakorlási kísérlet a kitiltási-ügy. A Jobbik több részletet szeretne hallani az ügyről. Az MSZP a kiskertekért aggódik. Az LMP szerint megszűnt a középosztály. A KDNP kiállt amellett, hogy a közfoglalkoztatásra szükség van. Így folyik a vita az országgyűlésben.

2014. november 11. 17:11

KDNP: munkát kell adni az embereknek

Szászfalvi László arról beszélt, nem értenek egyet azzal a demagóg ellenzéki váddal, hogy a  kormány közmunkás országot szeretne létrehozni. Rámutatott: jóval több forrást fordítanak a közfoglalkoztatási és munkahely-teremtési programokra, mint a szociálliberális kabinetek. Mint mondta, reméli az MSZP sem fogja tovább támadni ezt a programot és több százezer embert méltóságában megalázni. Bízik benne, a segély helyett munkát programot egységesen támogatni tudja az Országgyűlés és higgadt párbeszéddel még hatékonyabbá tehetik. Czomba Sándor államtitkár kiemelte: a kormány számára a legfontosabb szempont a versenyszférában a foglalkoztatás növelése, de amíg vannak olyan területek és társadalmi csoportok, ahol ezt nem tudják megteremteni, a közfoglalkoztatásra szükség van. A büdzsének ez nagyobb teher, de minden forintot hasznosan költenek el. Jó folyamatok indultak el, ezeket szeretnék erősíteni – jelezte, hozzátéve: közfoglalkoztatásból a versenyszférába való lépést segítő programokat szeretnének majd indítani uniós forrásból.

LMP: megszűnt a középosztály

Sallai R. Benedek strukturális szemléletváltást sürgetett a büdzsében, szerinte nem jó irány a közmunka-program, nem alkalmas arra, hogy a munka világába visszavezesse az embereket. Kitért arra, hogy a társadalom szétszakadásával megszűnt a középosztály, a polgári réteg, 3,3 millióan keresnek kevesebbet, mint a medián bér. A társadalom többségének romlanak a lehetőségei, a sportági koncepciókra milliárdokat költenek, s amíg ez így van, addig a költségvetés nem szolgálja az ország lakosságának érdekeit. Tállai András államtitkár a jövő évi költségvetésről kiemelte: a gazdaság 2,5 százalékos növekedése mellett az infláció 1,8 százalék lehet, az uniós támogatásokban jelentős átszervezéseket terveznek, megtörténik a bankok elszámoltatása is. Emlékeztetett: 2010-ben Magyarország a csőd szélén állt, a költségvetés hiánya 10 százalékos volt, ugyanakkor az elmúlt négy évben komoly gazdasági eredményeket sikerült felmutatni.

MSZP a kiskertek tulajdonosairól

Varga László arról beszélt, hogy Tapolca környékéről számos kiskert bérlője jelezte, a választások után levelet kapott, hogy nem hosszabbítják meg szerződésüket. Hasonló a helyzet Szombathelyen is. Az érintettek évtizedek óta használják, a földeket – mondta, és felidézte a szakbizottságban leszavazott javaslatukat. A probléma akár félmillió embert is érinthet, s ezek a telkek, ha nem művelik őket, elvadulnak, ami közbiztonsági gondokat is eredményezhet majd – jegyezte meg. Nagy István államtitkár közölte: a kérdés nagyon sok nagyváros környékét érinti, hozzájuk is számos megkeresés érkezett. Már májusban volt válaszuk, de az unió földtörvényt érintő eljárása nem tette lehetővé, hogy a vitát megnyissák és rendezzék, de ezt meg kívánják tenni. Több alternatívát tárgyalnak, felmerült, hogy a zárkert nem lesz egyenlő a termőfölddel – jelezte.

Jobbik a kitiltási ügyről

Volner János a kitiltási ügy hátteréről beszélt, azt firtatva miért nem tudnak fontos részleteket, ki az a hat magánszemély és mi volt az ok. Egymást érték a különböző, egymással ellentmondásban lévő nyilatkozatok a kormány és a NAV-vezetőjétől egyaránt. Jelezte: összehívja az Országgyűlés vállalkozás-fejlesztési bizottságát péntekre, s meghívják a NAV-elnökét, André Goodfriend, amerikai ügyvivőt, a kormány képviselőjét, Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét. Higgadt, szakmai, tényszerű vizsgálatot szeretnének lefolytatni, mindenkinek az az érdeke, hogy ebben a kérdésben tisztán lássanak - közölte. Répássy Róbert államtitkár azt mondta: az érintettek nem kérhetnek jogorvoslatot, de még meg sem tudhatják miért döntött így az USA, mint az előző nap kiderült. Önmagában is elgondolkodtató, hogy akivel szemben ilyen vádat megfogalmaznak, annak kell bizonyítania, hogy nem érintett. Úgy látja, Vida Ildikó végigmegy az úton, amit Goodfriend felkínált, és vízumért folyamodik, hátha akkor végre megmondják, mivel is vádolják. Ez elképzelhetetlen egy jogállamban, ahogy az is, hogy semmilyen módon nincs lehetőség megtudnia mivel vádolják, és nem tud védekezni – rögzítette.

Fidesz: politikai nyomásgyakorlási kísérlet a kitiltási-ügy

Németh Szilárd szerint az amerikai ügyvivő október 21-e óta semmilyen fórumon nem tudott semmilyen bizonyítékot felmutatni, megmaradt az alaptalan vádaskodás szintjén. Három titkosszolgálati vezető és a rendőrfőkapitány is azt mondta, semmilyen más ügyekben bejáratott csatornán nem érkezett információ, így például a CIA-tól, az FBI-tól sem. Így a kijelentései nem tűnnek másnak, mint személyes indíttatású politikai nyomásgyakorlási kísérletnek. Eközben olyan valós biztonsági kockázatot jelentő ügyek kerülnek le napirendről, mint az MSZP képviselő-jelöltjének KGB-s kapcsolata. Egyetlen ország sem engedi meg, hogy egy másik állam polgára bemondásra bűncselekménnyel megvádolja polgárait, ez szuverenitás kérdése – jelentette ki, jelezve: a külügyi és nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén is kísérletet tesznek az ügyvivő meghallgatására. Répássy Róbert egyetértett azzal, szükség van, hogy megtudják végre, mivel gyanúsítják ezeket a magyar állampolgárokat. Minden jogi eszköz rendelkezésre áll – jelezte, hozzátéve: ideje tisztázni, méretes blöffről van szó, vagy valóban van bizonyíték az USA kezében. Bíznak benne, hogy az akkreditált diplomaták együttműködnek a magyar Országgyűléssel. A kormány elkötelezett a korrupció-ellenes harcot tekintve, és ha megalapozott gyanú van, a szükséges vizsgálatokat lefolytatják – közölte.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. november 11. 23:25
HAHAHAHAHAHAHAH:DDDDDDD Az évtized vicce. Mi az a korrupció? Simicska Mészáros Garancsi Nyerges Lázár Rogán Szíjjártó Kocsis Matolcsy Zsiga Habony L.Simon Vida stb. stb. stb. stb. stb. stb. stb. stb.
becike4
2014. november 11. 21:16
A korrupcióhoz való viszonyotokat láttuk az olaj ügynél.80 év.Hazug, korrupt tetvek vagytok mind.
Gombóc XVI. Artúr
2014. november 11. 21:12
Ja. A kormány elkötelezett a korrupció ellen. A gond "csupán" az, hogy a fiúknak az a korrupció, ami nem az ö zsebükbe megy...
realista
2014. november 11. 20:43
Akkor talán bizonyítani kellene ezt az elkötelezettséget, és a KEHI-t a NAV ellenőrzésére utasítani, legalább olyan alapossággal, mint tették azt az Ökotársnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!