Fidesz: Az AB döntésének teszünk eleget

2013. március 06. 16:14

A Fidesz szerint félreértésen alapul az Európa Tanács főtitkárának az alkotmány módosításával kapcsolatos „ítélete”. Az elfogadás előtt álló negyedik módosítás ugyanis éppen az Alkotmánybíróság döntésének tesz eleget; Magyarország pedig demokratikus jogállam, ahol az államhatalmi ágak különváltan működnek, de az alkotmányozó hatalom kizárólag a magyar Országgyűlést illeti meg.

2013. március 06. 16:14

A kormánypárt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője Rogán Antal és Gulyás Gergely képviselő szerdán közleményben reagált arra, hogy Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) főtitkára felszólította a magyar kormányt: halassza el a jövő hétfőre tervezett szavazást az alaptörvény módosításáról, és tegye lehetővé, hogy a javasolt módosításokat megvizsgálhassa a Velencei Bizottság. A két fideszes politikus ezzel szemben úgy véli: Magyarországon működik a jogállam, éppen ezért az Országgyűlés a folyamatban lévő alkotmánymódosítás elfogadásával az Alkotmánybíróság döntésének tesz eleget.

A magyar kormány és a magyar Országgyűlés is tiszteletben tartja az európai uniós és az ET-tagsággal együtt járó kötelezettségeket – olvasható a közleményben, amely így folytatódik: „meggyőződésünk, hogy az Országgyűlés előtt fekvő alkotmánymódosítás e kötelezettségekkel teljes mértékben összhangban áll”. A politikusok természetesnek tekintik, hogy az ET figyelemmel kíséri a tagállamok alkotmánymódosításait, ugyanakkor nem tarják elfogadhatónak, hogy a tanács főtitkára az alkotmánymódosítás elfogadását megelőzően „olyan előzetes ítéletet hirdessen, mely nyilvánvaló félreértésen alapul”.

A képviselőcsoport a tájékoztatás szerint különösen furcsának tartja az eljárást azért, mert az ET két, Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője február végén hivatalos látogatáson járt Magyarországon, ahol az Országgyűlés elnökétől, illetve a kormánypárti frakciók vezetőitől kaptak részletes tájékoztatást az alkotmánymódosítás okairól – teszik hozzá. Közölték azt is: nyilvánvaló félreértés az ET főtitkárának azon állítása, amely szerint „a magyar kormány újra be akarja vezetni azokat az átmeneti intézkedéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság (Ab)megsemmisített”.

A valóság szerintük ezzel szemben az, hogy az Ab az átmeneti rendelkezéseket formai okokból semmisítette meg, és kifejezetten azt a feladatot adta az Országgyűlésnek, hogy valamennyi alkotmányos szabályt az alaptörvénynek kell tartalmaznia, így a Ház köteles belefoglalni a megsemmisített átmeneti rendelkezéseket az alaptörvénybe. Ezért a jelenlegi módosítás nem csupán nem ellentétes az Ab döntésével, hanem éppen annak végrehajtását szolgálja – teszik hozzá. Emlékeztetnek arra: az átmeneti rendelkezések több mint egy évig a magyar jogrend részét képezték, ezen idő alatt számtalan európai testület vizsgálatát kiállták. „Úgy gondoljuk, hogy a kommunizmus vezetőinek nyugdíjmérséklése, a diktatúrák elítélése vagy éppen az emberi méltóság kiemelt védelme összhangban állnak Európa közös alkotmányos hagyományával, ezért mind a tartalmi, mind az eljárási kritikákat megalapozatlannak tartjuk” – közölték.

Magyarország demokratikus jogállam, ahol az államhatalmi ágak különváltan működnek, de az alkotmányozó hatalom kizárólag a magyar Országgyűlést illeti meg - eleveníti fel a kommüniké, amely így folytatódik: a kormánypártok és a magyar kormány azonos mércéhez és egyenlő elbíráláshoz ragaszkodva továbbra is nyitott arra, hogy a félreértéseket bármely európai testület számára nyilvánvalóvá tegye és a megalapozatlan aggodalmakat eloszlassa.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
devlaci2
2013. március 07. 10:03
Az egykulcsos adórendszer az a szegényeknek és a középosztálynak kedvez (ami már lassan nincs is), mert feldobja őket a tény, hogy a gazdagok nincsenek megkülönböztetve, nincs velük kivételezés, hisz ugyanannyi adót fizetnek mint az a család, anelyik aprót keresgél a kabátzsebekben, hogy kenyeret tudjon venni . http://tabloidschmuck.blogspot.hu/2013/03/a-fidesz-es-szegeny-emberek.html
StG
2013. március 07. 08:45
Igen, én is emlékszem, hogy az AB határozottan követelte (hivatkozva a 2/3-os felhatalmazásra és a NER-re), hogy ezeket a fasságokat emeljék át az alkotmányba.
Omega2010
2013. március 07. 08:20
Ragyás Tódi! Mikor kormányra kerültetek felesküdtetek az alkotmányra, hogy "betartom és betartatom". Na, szinte az volt az első, hogy szétvertétek az egészet, újra írtátok és még a saját tákolmányototak sem tartjátok be. Újra szabjátok, ahogy nektek és CSAK nektek jó. Úgyhogy ne beszéljetek ti itt demokratikus államról, baszki!
Omega2010
2013. március 07. 08:13
" félreértésen alapul az Európa Tanács főtitkárának az alkotmány módosításával kapcsolatos „ítélete”. Nem kell csodálkozni majd, hogy az ilyenek miatt soha nem fogunk kikerülni a túldeficit alól. Talán nem is lenne jó. Így is már túlságosan elment a csikó a fidesz alatt. Legalább van egy kis kontrol. Hogy rohadnának meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!