Sólyom: A kétharmados többség nem ismer korlátot

2012. augusztus 04. 17:29

Komoly bírálatot fogalmazott meg a kormánypártok irányába Sólyom László az aszófői falunapon elmondott beszédében. A volt államfő szerint az emberi jogok európai egyezményébe ütközhet az előzetes feliratkozás terve. Sólyom egyebek mellett kritizálta a törvényalkotást is, valamint kiemelte a jogbiztonság, illetve az alkotmányos biztonság hiányát is.

2012. augusztus 04. 17:29

Élesen kritizálta az aszófői falunapon elmondott beszédében a kormánypártokat Sólyom László az Origo tudósítása szerint. A volt államfő szerint a józan ítélőképesség megnyilvánulása a bizonytalan szavazók nagy tábora. Sólyom szerint ez a kormánynak és az ellenzéknek is köszönhető, mivel „egyre kevesebben viselik el azt a lebecsülést, ami a magyarázat nélküli, erőszakos kormányzati lépésekből éppúgy árad, mint abból, amikor megérdemelten hitelüket vesztett ellenzékiek lármáznak a demokrácia védelmében.” Beszéde folytatásában bírálta a választási törvényt, az előzetes feliratkozás tervét pedig alaptörvénybe és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek nevezte.

Kritizálta a kormánypártok törvényalkotását is: „Gőzerővel, kíméletlenül folyik mindennek az átalakítása, a törvénygyárban valóságos sztahanovista mozgalom működik. De a nagy átalakítás mégis átláthatatlan. (...) A változásoknak nincs magyarázata, és az eredményük is bizonytalan. (...). A politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi, taktikai célok ismerhetők fel. S nem lehet belátni, hogy az egyes intézkedésekhez valóban szükség volt annyi rombolásra, sérelem okozására, nemzetgazdasági veszteségre, amennyi történt” – fogalmazott. Sólyom szerint ezen intézkedések eredménye alkotmányosan kifogástalan úton is elérhető lett volna.

A jogbiztonság hiánya mellett kiemelte az alkotmányos biztonság hiányát is. Sólyom szerint az alkotmányos kultúra nemcsak törvényhozásban, hanem a kormányzásban is odaveszett az utóbbi két évben, mert „a kétharmados többség nem ismer korlátot maga fölött, nincs, amit meg ne tenne” – jelentette ki. „Az alaptörvény többé nem a politika határait húzza meg, hanem a napi politika puszta eszközévé vált. A magyar alkotmány, majd a helyébe lépő alaptörvény (...) elveit állandó, napi érdekű módosítások rombolják. Nyilvánvalóan alkotmányellenes szabályokat vesznek fel az alkotmányba azért, hogy ne lehessen megtámadni őket. Előfordult, hogy rögtön az után, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított egy törvényt, azt az alkotmány részévé tették. Ezzel kibékíthetetlen belső ellentmondásokkal terhelik meg az alaptörvényt” – mondta a volt köztársasági elnök.

Sólyom László szerint a legsúlyosabb beavatkozások az alkotmánybíráskodást és a független bírósági rendszert érintették. Többször utalt arra, hogy bár a kormánynak számos olyan terve, illetve intézkedése volt, amelyekben egyetértett, de a kormányzás stílusa és eszközei úgy véli elrontották a jó célokat. Sólyom beszédében szóvá tette a bírák, illetve a közszféra dolgozóinak kényszernyugdíjazását, illetve bírálta a közoktatási reform több pontját is. A volt államfő szerint az önkormányzatok és a helyi közösségek az alkotmányos kultúra hanyatlásának és a központosítás egyetlen ellensúlyai. Zárásként e szerep megőrzésére biztatta a falunap résztvevőit.

Összesen 374 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. augusztus 05. 14:42
Akit úgy választottak meg elnöknek hogy közben belerúgtak az alkotmányba az kussoljon!Vén hülye veréb!Egyszer lehettél volna a magyarok büszkesége.Ha átmentél volna a hídon.Már akkor beszari voltál!Menj és szagolgasd a bazsarózsáidat!
Terminátor
2012. augusztus 05. 12:00
Úgy látom felébredtek az agymosottak is !:)
Terminátor
2012. augusztus 05. 10:53
Agymosott orbános buzik ! Már elnézést ,de ha az mszp mondott ilyeneket akkor"büdös kommunisták" Ha a külföld ,akkor ne szóljanak bele a magyar belügyekbe . Sólyom Lászlót pont a fidesz tette meg közt. elnökké tehát egyik sem mivel kritizálni merte az orbán rezsimet hát nem tetszik . Takarodjon ez a népnyúzó fideszes gennyláda kormány az összes agymosott slepjével együtt és hagyja békén a tisztességs Magyar Népet ! +1 adalék a rengeteg új adó között : luxusóvoda a kormánytisztviselők gyerekeinek . Egy magyar óvoda gyerekenként 200 e ft.ot kap évente az államtól ez meg 1,1 milliót -minimum vérlázító ,de remélem ez a tetű cigánypárt nagyot fog bukni viktorkátokkal az élen még 20 pszichológus is kevés lesz ,hogy kigyógyítsa !
Yuing
2012. augusztus 05. 10:37
Csuti csótány remélem elolvassa a szakszerű bírálatot !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!