Miért vagytok ilyen alpáriak, Ervin?

2023. június 25. 18:05

Minél erősebbet mond valaki a kormányra, a jobboldalra vagy a magyar népre, annál jobban megveregeti a vállát a szakszervezet?

2023. június 25. 18:05
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Eldicsekszik azzal, hogy őt az apja már akkor Mustánggal furikázta, amikor más még a „pisikását kevergette”; luxusvillában lakik, imádja, hogy imádja a közönség, marha büszke arra, hogy művelt értelmiségi, de azért alpárikat mond – ki az? Hát persze, hogy Nagy Ervin.

A színész azzal az igen keménynek szánt megjegyzéssel szállt bele Pákay Philipbe, hogy „a pisikását kevergette még szerintem a Kálmánka, amikor én mondjuk automata Mustángban ültem édesapám mellett, csak aztán jött egy csúnya rendszerváltás, tehát nekem nem kell a fényűzést megmutatni”.

Ha jól értelmezem ezt a mondatot, Nagy Ervin rohadtul meg van sértődve és fel van háborodva valamin, például Rákay Philip munkásságán, akinek sikerült úgy beszólnia,

mint ahogy egy óvodaudvar erős kiscsávói dumálnak egymás közt: „bibí, az én apukám…”

Tekintve, hogy Nagy Ervin 1976-os, Rákay Philip pedig 1972-es születésű, a Nagy Ervin-i megjegyzés arra vonatkozólag, hogy ki, mikor és mit csinált, nem lehet a rangidős nagycsoportos beszólása a középsősnek (bár elképzelhető, hogy Nagy nem nézett utána az életkori viszonyoknak, és fiatalabbnak hiszi „Kálmánkát”).

Marad az az interpretáció, miszerint Nagy Ervin a családi örökséggel dicsekszik, utalván arra, hogy neki von Haus aus volt meg, amihez Rákay máshogy jutott hozzá. Én nem vagyok a családi örökségek ellensége, de azért mégiscsak jobban becsülöd a Mustángot, ha megdolgoztál érte, nem pedig apádtól kaptad. Emellett pedig Bódi Ábellel kérdezem:

vajon ki lehetett Nagy Ervin apukája, hogy a nyolcvanas években Mustánggal furikázta iskolába meg nyaralni a gyermekét?

Meg akkor most Nagy Ervin panelproli környezetből jött, amit úgy igyekszik eladni mostanában, vagy apukának volt Mustángja? A kettő szerintem eléggé kizárja egymást. Mármint nem a proli stílus meg a Mustáng, hanem a panelproliság és a Mustáng. Szóval gáz, ha az ember a sokmilliós autóival dicsekszik, de még gázabb, ha az apja autójával teszi ugyanezt.

A legszomorúbb mégiscsak az, hogy Nagy Ervin csupán az utolsó a sorban azon, magát műveltnek, elitnek és élcsapatnak tartó baloldali értelmiségiek között, akik nagy tudásukat és alaposan csiszolgatott jó ízlésüket, amely a nép felé emeli őket, többek közt alpári és ízlésficamos beszólásokkal próbálják demonstrálni – minél erősebbet mond ugyanis közülük valaki a kormányra, a jobboldalra, a magyar népre, annál jobban megveregeti a vállát a szakszervezet.

Valamiért annál menőbb vagy a baloldali értelmiség köreiben, minél inkább sikerül alulmúlnod Sas Józsefet. Pedig az azért már valami.

A pisikásázó Nagy Ervin mellé fel lehet sorakoztatni a nagy elődöket és pályatársakat, rögtön kezdve Sárosdi Lillával és Schilling Árpáddal, akik állítólag művészetet csinálnak, csak valahogy úgy, mint az orosz művészek a zongorával. Nem tudom, mi értelme ultramodorosan, ízléstelen videókban beszólogatni bárkinek is, és eladni ezt színházművészetnek. Szerintem a Sárosdi–Schilling-páros pörformanszai nem nevezhetőek művészetnek, maximum kínos, alpári erőlködésnek.

Még szánalmasabb, amikor Gryllus Dorka próbálja halványan utánozni Sárosdi stílusát, és arra szólít fel, hogy legyünk büszkék a Sárosdi–Schilling-párosra, mert sokfelé rendeztek.

Hát, bocs és kösz, de nem. Szegények lecsúsztak szellemileg, felemésztette őket a gyűlölet.

Péterfy Bori is szeret néha megereszteni egy-egy jó kis trágárkodást, 2020-ban például kifejtette, hogy: „Jött a trolltámadás jobbról. Kemény volt, de hozzáedződtünk az évek alatt. És megtanultuk a neveinket. Most épp libernyák kurva a nevünk.”

Aztán Tarr Béla nevezte „szerencsétlen véglényeknek” a Gyula környéki vidékieket, mikor arról értekezett a Partizánon „Kozmikus a szar” címmel futó anyagban, hogy hogyan értette meg a Fidesz szavazóit. Úgy fogalmazott: „Az az ember egy mezőgazdasági proletár volt. Semmi nem emlékeztetett már a hagyományos paraszti kultúrára. Ekkor megértettem, mit jelent az, hogy Alföld, és megértettem, miért tudott győzni a Fidesz harmadszor is. Az az ember az agyát szétitta. Kész. Véglényekké válunk.”

Tulajdonképpen a magát a magyar ugar fölé helyező balos elit színvonaltalan és alpári megszólalásai közé sorolhatjuk a nem túl művelt, ám annál mérgesebb NoÁr teljes közéleti munkásságát is.

Ugyan Simicskától ered, de a baloldal lelkesen átvette az O1G-zést, így nyugodtan ide sorolhatjuk ezt az összellenzéki jelszót is.

A kiskunfélegyházi Nagy Blanka 2018 decemberében lett a baloldal egyik ikonja, amikor részt vett és beszédet mondott a túlóratörvény ellen szervezett kecskeméti tüntetésen. A diáklány elképesztően trágár stílusban beszélt. Azt mondta: undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járvány járja az országot,

Majd úgy fogalmazott: „csak üzenem annak a bajszos fasznak és az összes fideszes képviselőnek – legyen kecskeméti, félegyházi, szegedi vagy bárhonnan –, hogy álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát”. 

Nagy Blanka méltó utóda Pankotai Lili. Bár ha jól sejtem, egyikük sem a művészpályát választja, kivéve, ha a slamelés művészet. Mindenesetre NoÁr és Lili közös performansszal is jelentkezett, a címe: „Foglalod a kurvanyádat!”

Hosszasan sorolhatnánk még a példákat, talán a tanártüntetések kapcsán készült videót érdemes még itt megemlíteni, amelyet egy PSZ álnéven futó rapper készített, és olyan művészi magasságokban sikerült kifejezni a tüntetői haragot, miszerint„És az elhivatottságra lassan teljesen szarsz, mert kurvára kész. KURVÁRA KÉSZ!”, „Összekeverik egy szaros seggel az embert”, valamint „egyen meg a retek a teremben (BASZDMEG) úgy pusztuljál”.  

Persze a trágárkodásnak időnként megvan a helye a hétköznapi életben, a közéletben és a művészetben is. De nekem úgy tűnik, mintha a fenti mondások inkább frusztráltságból eredő nagyotmondási kényszerből születtek volna, szóval nem épp a jól eltalált pillanat sikerült példái. 

(Nyitókép: MTI/Mohai Balázs)

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2023. augusztus 21. 04:32
Ótvar nagy suttyó, az az igazi, szánalmas parasztmacsó. :))
DFK
2023. június 26. 13:06
Miért alpáriak? Egyszerű, mert baloldaliak. Azok mind ilyen primitívek. A baloldal a csőcselék megjelenése.
Akitlosz
2023. június 26. 12:03
A címe alapján azt gondoltam, hogy ez is egy fészbukkoló cikke lesz. De nem. Ezt hivatalos Mandiner újságíró írta. Így még szomorúbb, hogy kocsmai veszekedésre használja ezt az újságot. Ez nem hír. Ez nem közügy. Beszéljenek meg randevút aztán rendezzék le egymást!
formaegy
2023. június 26. 11:13
"Miért vagytok ilyen alpáriak, Ervin?" Árokpartra kiülve szocializálódott. Esélye sincs elérni a a Homo sapiens szintet abban az állati sorban ahol dagonyázik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!