Miért fáj ennyire a Blokád, kedves baloldaliak? Tán csak nem azért, mert újraértelmezi a balliberális kánont?

2023. június 12. 16:20

A „bűn” alighanem a tabudöntés – a gondosan kimunkált Árpi bácsi-féle jóságos, bölcs elnökimázs felülírása. A rendszerváltás még zajlik.

2023. június 12. 16:20
null
Constantinovits Milán
Mandiner

A Magyar Mozgókép Fesztiválon tarolt a Blokád. Tősér Ádám alkotása besöpörte a legjobb játékfilm, a legjobb forgatókönyv (Köbli Norbert), a legjobb férfi főszereplő (Seress Zoltán), a legjobb női mellékszereplő (Tóth Ildikó), a legjobb operatőr (Nagy András), a legjobb vágó (Makk Lili) és a legjobb smink (Görgényi Réka) díjakat is. A film kiválóságát a mozikat elözönlő közönség után végre a szakma is elismerte.

Legalábbis a szakmának és a nagyközönségnek azon része, akik nem ideológiai szemüvegen keresztül nézték az Antall-kormány és a taxisok összefeszülését. Támadások ugyanis érkeztek, elsősorban Göncz Árpád megformálását kritizálták balról, illetve a fészbukos kultcsatatéren történelemhamisítással vádolták a készítőket. A viták a díjeső és a záróest furcsa incidense nyomán kaptak új lendületet. 

Úgy tűnik, sokan nem tudják megbocsátani a Blokád megszületését.

Magam többször is megnéztem a filmet, egyszer moziban a teljes hatás kedvéért (itt írtam róla), majd Netflixen, ahol kellemes meglepetésként a mai napig elérhető. Erős képiségű, korhű díszletekkel megkomponált utazás a félmúltba, van íve, van személyes drámája, van éle. Jó film, de a támadások nem is szakmai oldalról érkeztek, vagy legfeljebb színleg onnan. A bírálatok és habzó ellenérzések elsősorban ideológiai tőről fakadtak. 

A Blokád hangsúlyozottan játékfilmes jellege dacára ugyanis komoly emlékezetpolitikai súllyal bír.  A maga – olykor túlzó, olykor fiktív vonásokkal megfestett módján – szembesít a rendszerváltás utáni történetünk egyik legmegosztóbb eseménysorával. A Blokádot érő baloldali kritikák e motivációra reflektálnak elkeseredetten, ugyanis az első szabadon választott kormány, 

Göncz karaktere vagy a demokratikus ellenzék története mitizált ügyek. 

Olyan balliberális narratívába illeszkedtek eddig a közbeszédben, amit most nagyon kényelmetlen felülvizsgálni.

A Blokád „bűne” a tabudöntés, elsősorban Göncz Árpád tevékenységének, személyiségének új megvilágítása, a gondosan kimunkált Árpi bácsi-féle, jóságos, joviális, bölcs elnökimázs felülírása. És miért fáj ez még most is? Miért élnek még ezek az emlékezetpolitikai dogmák? Miért nem lehet új narratívába helyezni az MDF-et megbuktatni szándékozó taxisblokádot?

A napokban kiváló történészekkel folytattunk eszmecserét arról, hogy történelem-e a rendszerváltás. Magunk mögött hagytuk-e '89-90 izzó időszakát, és lezártuk-e az átmenetet. Beszélgetőtársaim egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy 

nem, ez a folyamat nem ért véget. A rendszerváltás még zajlik.

Amíg az átmentett elit számos szegmensben, a felsőoktatásban, az irodalomban vagy épp a filmművészetben meghatározó tényező lehet, és újratermeli önmagát, addig nem lehet befejezettnek nyilvánítani a rendszerváltást. Addig a Blokád köré blokádot fognak vonni.

Ez viszont annak a jele, hogy ha lassan, ha komótosan is, de mégiscsak haladunk valamiféle változás felé.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 280 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. június 14. 14:37
Lévén, hogy a Blokád fikciós mű (akkor is, ha az alkotói dokumentumfilmnek nevezik), ezért nem az a baja, hogy hazudik - ez egy játékfilm esetében értelmezhetetlen - hanem az a baja, hogy rossz! Tehetségtelen emberek tehetségtelen fércmunkája! Emellett még unalmas is! Ez - megbocsáthatatlan!
szürkeSzarvas
2023. június 13. 14:03
Az események résztvevőjeként mondhatom-VALÓJÁBAN a film által bemutatott hazaáruló(!) "Árpibácsi" a valós narrativa-kevesen tudják,a szadesz "keménymagja" sodorta mint a szél a szemetet,a Haraszti Miki amolyan "tartótisztje"(rossz szelleme)-volt szinte állandóan a közelében-akinek a Robi (a főhadsegéd) mindent "jelentett",ami a Patkány elnökurral kapcs.volt.
Skulo
2023. június 13. 08:31
.... súlyos kritikát hallattál, az egyszer történt meg.
koronaszepe
2023. június 13. 07:09
Eltörléskultúra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!