Ukrajna nem lehet a NATO tagja

2023. május 15. 06:10

A NATO soha nem vett fel háborúban álló országot tagjai közé.

2023. május 15. 06:10
null
Zsigmond Barna Pál
Magyar Nemzet

„Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát, egy brutális háborút indított egy szuverén ország ellen. Magyarország mint NATO-tag elítélte az agressziót, amit a nemzetközi jog durva megsértésének tekint. Az akkor még harminc országot magába foglaló NATO (amely Finnország ez évi csatlakozásával 31 tagúvá bővült) mint európai és észak-amerikai országok katonai szövetsége szintén elítélte az orosz ­agressziót, és a 2022-es madridi nyilatkozatban Oroszországot a szövetség legnagyobb és legközvetlenebb fenyegetésének nevezte.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete már alapítása óta kiemelt értékként kezeli az úgynevezett »nyitott ajtók politikáját«, azaz a szövetséghez való csatlakozás minden arra hajlandó és alkalmas államnak lehetséges. A NATO azonban soha nem vett fel háborúban álló országot tagjai közé, mert az észak-atlanti szerződés 5. cikke értelmében, ha egy tagállamot támadás ér, akkor ez az egész szövetség elleni támadást jelent és a kollektív védelem elve alapján minden tag köteles támogatni a megtámadott felet, azaz ez a helyzet automatikusan a NATO és a taggá váló országgal hadban álló ország közötti háborút eredményezne.”

***

Nyitókép: MTI/Ukrán elnöki sajtóhivatal

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bagi Barna
2023. május 15. 19:23
Ütős cikk!
Palatin
2023. május 15. 12:49
Vannak még más lehetséges opciók is. Kina nem véletlenül jelentkezett be. A kinaiak pontosan tudják, hogy mit akarnak, és azt is, hogy azt hogyan érhetik el. Szerintem most is két legyet akarnak ütni egy csapásra. Kina tenni fog az ukránoknak egy ajánlatot, hogy az ujjáépítésben és a továbbiakban is óriási segítséget nyújt Ukrajnának. Az ajánlata sokkal jobb lesz, mint amit a Nyugattól Ukrajna elvárhat. De ezzel az ajánlattal még vár addig, amig Ukrajna rájön, hogy ö csak addig kell a Nyugatnak, amig az oroszokat csépelik. Azután elfordulnak tölük. Kina azt akarja, hogy ezt az ukránok legalább sejtsék. Ez a következö hónapokban, az ellentámadás után látható lesz. Az ajánlattak az USA-t is megpróbálja kiszorítani Ukrajnából. Neki a "selyemúthoz" Ukrajna egy fönyeremény lenne. Hogy mit kér az ajánlatért? Semlegességet, és az oroszok által elfoglalt területröl való lemondást. Ha ez az ajánlat bejönne nekik, nem is kettö, hanem három legyet ütne. Kiterjesztené gazdasági szféráját Ukrajnára. onnan kiszorítaná a Nyugatot és egy komoly baráti gesztust tenne az oroszokra, amit majd a tajváni projektjében viszonzásként vissza akar kapni. Amennyire én a kinaiakat ismerem, - elég jól -, valahogy így képzelem el a közvetítési szándékaikat. Nagy meglepetés lesz, amivel elöállnak, abban biztos vagyok. Ebben a buliban még kínán kívül többen is benne lesznek, az USA ia meg lesz lepve.
felcsutfan
2023. május 15. 12:46
"Ukrajna nem lehet a NATO tagja. Ugye, Ukrajna nem lehet a NATO tagja? Mondjátok már, hogy Ukrajna nem lehet a NATO tagja! Nem mondjátok, hogy Ukrajna... Dehát dehát... A picsába..."
Palatin
2023. május 15. 12:46
Zselenszkij, de egész Ukrajna is addig és annyit ér a Nyugatnak, ameddig és amennyi bajt tudnak okozni az oroszoknak. Az ukránok Európa számára a rosszabbik oroszok. Erre a tanulságra való rádöbbenés Nyugaton még várat magára. Európa nagyon jól meglenne Ukrajna nélkül. Az USA-val szövetkezve az ukránok alá akarták ásni Oroszország biztonságát. De ök készek nemcsak testvérnépüket az oroszokat elárulni, hanem bárkit, még azokat is akik önzetlenül támogatták öket. Azok közé tartoznak, akikben nem lehet, nem szabad megbízni. Európának alaposan meg fog gyülni a baja az ukránokkal, akár gyöznek akár veszítenek. Az természetesen "jó" a Nyugatnak, hogy Ukrajna szutyongatja az oroszokat. De ha ennek egyszer vége lesz, mit fog kezdeni Európa ezzel a bizony nem éppen kedves és aranyos országgal, néppel? Nyugaton az ellopott fegyverekkel ukrán maffiák fognak garázdálkodni, az Unióban,- ha felveszik öket -, örökös baj lesz velük a követelödzéseik miatt. Majd ök fogják megmondani, kit kell kirúgnia az unióból és kérik a fizetséget azért, mert "megmentették" Európát. Ha veszítenek, akkor meg állandóna koldulni fognak. Ha a lengyelekkel összefognak, akkora eröt fognak képviselni, mint Németország. Európa igazi lejtmenete majd a háború után fog igazán kiteljesedni. Amerika harapófogójában, olcsó orosz energiahordozók nélkül, ukrán követelésekkel, garázdaságokkal kell majd szembe nézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!