A tankok Ukrajnába küldése egy dolgot tesz egyértelművé: ez egy nyugati háború Oroszország ellen

2023. február 03. 21:06

Volodimir Zelenszkij végre megkapja a kért segítséget, de ezzel Ukrajna jövője még inkább az USA kezébe kerül.

2023. február 03. 21:06
null
Martin Kettle
Guardian

„Az, hogy több nyugati tankot küldenek Ukrajnának, nem jelenti azt, hogy egyes politikusok időnként veszélyesen közel kerülnének ahhoz, hogy azt sugallják, a háborúnak már majdnem vége – csak spórolnak a harcon. Az ukrajnai háború még hónapokig, ha nem évekig fog tartani, és a legutóbbi döntések inkább egy stratégiai kitérőnek számítanak, mint egy teljes és maradéktalanul végrehajtott fordulatnak. Ugyanakkor ez kétségtelenük egy nagy pillanat, mégpedig három fő okból is.

Az első ok az, hogy a harckocsik olyan katonai előnyt jelentenek Ukrajnának, amely – Ed Arnold, a Royal United Services Institute munkatársa szerint – átalakító erőt jelenthet. A három nyugati harckocsitípus, amelyet most Ukrajnának szánnak – az amerikai M1 Abrams, a német Leopard 2 és a brit Challenger 2 – mind jelentősen erősebbek, mint a szovjet T-72-esek, amelyekből az ukrán és az orosz haderő zömét alkotják. Ugyanez vonatkozik a francia Leclerc harckocsikra is, amelyek rövidesen ugyancsak megérkezhetnek a frontra.

Ezek a nyugati harckocsik nagyobb mozgékonysággal, halálosabb tűzerővel és erősebb páncélzattal rendelkeznek, mint azok a járművek, amiket az oroszok használnak. Ugyanakkor nehezebbek is, ami a könnyebb orosz harckocsiknak előnyt biztosít a mocsaras talajon, amelyből Ukrajnában jócskán akad, főleg az olvadás után. Ennek ellenére a modern nyugati harckocsik vezérlő- és navigációs rendszerei olyan képességet biztosítanak a tüzérség és a gyalogság együttes manőverei részére, beleértve az éjszakai bevetéseket is, amellyel az oroszok nem tudják felvenni a versenyt.”

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2023. február 05. 15:08
Ukrajnában voltak választások, aztán volt egy puccs, amelynek a közepében Victoria Nuland osztott ételt a puccsistáknak - a folytatást pedig tudjuk. Lehet Oroszország szomszédjaként lényegében NATO érdekeltséggé, felvonulási területté válni, közben provokálni az oroszokat, az ukrán vezetés ezt az utat választotta. De a mostani helyzetet látva, megérte? Nem lett volna kedvezőbb hídként szerepelni Oroszország és Európa között, mint tengeren túli érdekek szolgálatába állni?
Szabó Tamás
2023. február 05. 11:20
A nyugat okosabb, gazdagabb, erősebb, mindenkinél... amúgy is: én is nyugati vagyok, dehát ez természetes is, az első pontok miatt... mindenki más hülye is egy kicsit... és persze, nekem mindig igazam van... aláírás: nyugati újságíró
antioxi
2023. február 04. 13:52
Az utolsó mondat: " Nor are the west's aims other than defensive; they do not extend beyond helping to liberate Ukraine from its invaders." Vagyis: "A nyugat céljai nem mások, mint a védekezés; nem lépnek túl azon, hogy segítik Ukrajnát megszabadítani a betolakodóktól." Na ne tessék röhögtetni!
RasPutin
2023. február 04. 11:55
A MIG21es repülők Vietnamba küldése egy dolgot tesz egyértelművé: ez egy szovjet háború az USA ellen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!