A keresztény erkölcs eltörlése zajlik a szemünk előtt

2022. december 22. 21:21

Az egyén mindig azért öl, amit a korszak szentté tesz. Ma ezért van abortusz és eutanázia.

2022. december 22. 21:21
null
Chantal Delsol
Le Figaro

„Az eutanázia vagy az asszisztált öngyilkosság iránti jelenlegi sürgető igény egy olyan kulturális változást tükröz, amely fél évszázada a szemünk előtt zajlik, és amely megfelel a zsidó és keresztény kultúra erkölcsének eltörlésének. Az ókori görögök és rómaiak, emlékszünk, igazolták, sőt dicsőítették a személyes vagy kísérő öngyilkosságot. A haszontalan vénember távozhatott a helyszínről, mielőtt túlságosan terhére lett volna, és a legyőzött harcos megkért egy másikat, hogy végezzen vele – becsület nélküli élete már nem volt érdemes az életre. A judaizmus kellett ahhoz, hogy radikális változás következzen be – »Ki az ember, hogy gondolsz rá?« (Zsoltárok könyve, VIII. zsoltár, 5. vers) –, majd utána a kereszténység. Nyugaton az ember a szentségét a teremtőjétől veszi, ezért a halála nem az övé.

Ezért természetes, hogy napjainkban a vallási hiedelmek összeomlása társadalmainkban a megfelelő gyakorlatok megszűnéséhez vezetnek. Miért utasítom vissza az öngyilkosságot és az eutanáziát, ha az életem az enyém? Ha a halál legyőzése nem is lehetséges, a szuverén egyén legalább azt megválaszthatja, hogy mikor és hogyan haljon meg. Az aktív eutanázia iránti igény visszatérést jelent távoli őseink helyzetéhez: azzal indokolják, hogy kortársaink már nem hisznek az érdemi méltóságban, amely egy transzcendenciára válaszolt – a méltóságot ma már társadalmilag és egyénileg határozzák meg. Ez egy mély törés kulturális antropológiánkban, amely az élet minden területén tükröződik, amelynek egyik aspektusa az öngyilkossági asszisztencia.

A »ne ölj« parancsolat egyidős az emberiséggel, és minden kultúra osztozik benne térben és időben: csak abban különböznek, hogy milyen kivételeket tesznek ez alól az elv alól. Az emberek ölni fognak, hogy megvédjék a területüket (ez a háború), halállal büntetik a bűnözőt, ölni fognak a hitükért. Az ember mindig vállalja, hogy azért öl, amit a korszak szentté tesz. Ma az egyén akaratát szakralizálják: van abortusz és lesz eutanázia.

Meg kell próbálnunk higgadtan, sőt flegmán szemlélni ezeket a kulturális átalakulásokat: hogyan és miért akarnánk megakadályozni az asszisztált öngyilkosságra és az eutanáziára vonatkozó törvényt, ha polgártársaink többsége elhagyta azokat a hiedelmeket, amelyek ezt lehetetlenné tették? Különösen azért, mert itt nem csupán a régi hiedelmek passzív feladásáról van szó: az új törvények védelmezőinek harciassága, sőt könyörtelensége, itt és a szomszédos országokban is, a régi világ elszakítására és megismertetésére irányuló engesztelhetetlen akaratról tanúskodik. Az önkéntes halál dramatizálása (ahogyan például Denys Arcand québeci filmrendező Les Invasions barbares című filmjében látható), valószínűleg a régi kultúra provokálásának és végének mennydörgő módon történő kinyilvánításának egyik módja: be kell jelenteni, ki kell hirdetni, közzé kell tenni.”

Nyitókép: Twitter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. december 23. 15:28
Senkinek semmi köze ahhoz,hogy mit teszek a saját testemmel.
Szilágyi Miklós
2022. december 23. 10:21
Egyébként már nem is lesz annyira önkéntes az az euthanázia hamarosan. Hiszen mi másért tápolná a háttérhatalom azokat az ifjú mozgalmi zöldnácikat, akiknek már most is az az egyik fő programja, hogy az időseket hibáztatja a környezetszennyezését? (Pl. német unoka levelet ír nagymaminak, hogy miért tette tönkre a Földet stb.) Az a cél - hogy 20-30 év múlva - aki nem megy az euthanázia gépbe szép szóval öregkorában, annak majd "hozzájárulnak" a gyerekei légkörvédelmi okokból... (Mondjuk megtámogatják a motivációt egy nyugdíj megvonással, vagyis ha azt akarod éljen még pár évet, tartsd el.) Ha meg nincs gyereke, kijelöl az állam erre a feladatra egy eseti gondnokot.
chief Bromden
2022. december 23. 09:10
Frissíteni kellene. 5. Ne ölj Minden ember élete szent, kivéve aki rád támad.
benedek77
2022. december 23. 08:12
A zsidókeresztény erkölcsből, és istenéből kapott már eleget a világ, és kösz nem kér többet belőle. Játszátok el egymásnak mennyire különbek vagytok, el is hihetitek felőlem, de a négy fal között tegyétek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!