Négy-nulla, Magic Magyars – legyen ez egy új futballkorszak kezdete!

2022. június 15. 09:30

A magyar válogatott mostani menetelése nagyobb bravúr, mint az Aranycsapat egykori 6:3-a. Legenda született.

2022. június 15. 09:30
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Sok tízezer magyarhoz hasonlóan én se csinálok mást este óta, mint kissé katatón állapotban keresem az újabb és újabb híreket az esti futballcsoda fejleményeiről, meg vissza-visszanézem a hihetetlen pillanatokat.

Ez az éjjel se érhet véget soha, úgy tűnik.

Egy kitérő az elején: azok a nyomorult, sudribunkó angol futballprolik, akik tömegével fütyülték ki, illetve kántálták le rasszistázó rigmusokkal a magyarok himnuszát, megérdemelnék, hogy életük hátralévő hétvégéiken ezt az angol-magyart, a mieink káprázatos góljait és az övéik fogalmatlan szétesését nézzék újra meg újra, kikapcsolhatatlanul. Szoboszlai himnusz elején meglepődött arcától Szalai Ádám jogos meccs utáni kiszólásáig láttuk, mi történt –

és ott vagyunk a példátlanul mocskos módon megalázni kívánt magyar válogatott mögött.

Így tettünk volna akkor is, ha egy papírformának megfelelő kisebb vagy nagyobb vereségbe futott volna bele a magyar csapat angol földön, egy győzelmi kényszerben lévő, nála papíron több mint tízszer annyit érő, világbajnokságra készülő angol válogatottal szemben.

De hát nem ez történt, emberek!

Épp az ellenkezője: a magyarok mértek történelmi vereséget az angolokra.

A négy magyar gól, videón

 

Rekordok és rekordok:

a focitörténelem kezdete óta soha senki nem verte meg a futball szülőanyját, Angliát a saját földjén 4:0-ra.

Utoljára majdnem száz éve nyert a szomszéd Skócia ellenük 5:1-re, de akkor legalább volt egy angol becsületgól. És ennél több gólt csak a magyar Aranycsapat tudott nekik lőni hazai földön, a legendás 6:3 során. Akkor viszont „csak” három gól volt a különbség. Most meg négy.

Aranycsapat és hat-három... Vajon tabut török meg azzal, vagy felségsértést, eretnekséget követek el azzal, ha azt mondom, hogy a mostani magyar győzelem nagyobb bravúr volt, mint Puskásék akkori tarolása?

Nézzük csak: az Aranycsapat saját isteni tehetségük és sikerszériájuk nyomán azokban az években a világ legjobb válogatottjának számított – nem egy „szimpatikus kiscsapat” voltak, hanem egy világverő gépezet, a kor legfényesebb csillagai. Akiknek ugye azt a bizonyos vébét is meg kellett volna nyerniük, erre számított mindenki, még az első meccsen nyolc góllal vert nyugatnémetek is talán – csak aztán a döntő máshogy alakult... És a 6:3: csodálatos, itthon és Angliában is az emlékezetben máig megőrzött győzelem volt az, ahogy a magyarországi „visszavágó” 7:1-e is –

csak hát az ténylegesen egy barátságos mérkőzés volt,

amikor is a régi idők fociját játszva a kor legjobb csapata könnyedén lelabdázta ezt az ellenfelét (is).

Ma viszont messze nem a világ legjobb, legeredményesebb és legértékesebb válogatottja a magyar. A kétezerhúszas évek futballja a maximalizált tudáson, a tökéletesre fejlesztett erőnléten, big data elemzéseken alapul, a foci a világ egyik legizgalmasabb, óriási összegeket forgató iparága lett, csúcsra járatott klubcsapatok csúcsra járatott focistái uralják a világot, és belőlük állnak össze hol jobb, hol rosszabb válogatottak. Magyarország ebben a versenyben legkésőbb a nyolcvanas évek végén lemaradt, és az elmúlt jó tíz év vetései kellettek ahhoz, hogy mostantól aratni tudjunk.

Innen nézve a mostani magyar válogatott négygólos győzelme a világ legerősebb bajnokságából és a világ legerősebb, legjobban menedzselt klubjaiból érkező angol legények fölött sokkal nagyobb fegyvertény, mint az egykori, barátságos 6:3 a Puskás-féle zsenialakulattal.

Főleg úgy, hogy nem is csak egy egyszeri, „véletlen” csodáról van szó: tíz nappal korábban is megvertük Angliát, és közben meccseltünk egy keményet Olaszországgal, aztán lazán döntetlent játszottunk egy Németországgal. És ott a tavalyi Eb, ott a 2016-os Eb, melynek játékosaiból még többen most is ott vannak a pályán – ez most a mi válogatottunk.

Ez az új Magic Magyars.

Bármennyire is csodálatos volt az az 1953-as győzelem, azóta már nem egy emberöltőnyi, hanem egy egész emberéletnyi idő telt el. Soha nem fogjuk elfeledni Puskásék eredményeit – de itt és most, immár a 2020-as években ideje új mércét állítani a mai magyar futballsikerek és a fiatal nemzedékek számára, ideje új rekordgyőzelmeket aratni, ideje a mához igazítani az óráinkat.

Ideje van az új legendák születésének. 

Ideje egy új korszak kezdetének.

Itt és most. 

#ria

fotó: MTI

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
De Molay
2022. június 16. 11:05
"Köszönet Orbánnak, hogy megalapította, létrehozta az alcsúti FUTBALLAKADÉMIÁT ! NEM HIÁBA ! BEÉRETT A GYÜMÖLCS !" Két látható játékost adott eddig a magyar futballnak, abból az egyik játszik top bajnokságban Sallai. Meg Kleinheisler NK Osijek. Ahhoz képest, hogy évtizede messze a legnagyobb a TAO pénzek miatt a költségvetésük ez nem annyira kiemelkedő teljesítmény.
Szívemből magyar
2022. június 15. 14:01
Mindegy kár volt ide kommentelnem, nem károgni akartam és nem is ellendrukkolni, csak arra akartam rávilágítani, hogy ez egy műanyag dolog, de mindegy, ha sokan örülnek neki, akkor az legalább rövid távon jó.
dakotasámán
2022. június 15. 13:59
"Vajon tabut török meg azzal, vagy felségsértést, eretnekséget követek el azzal, ha azt mondom, hogy a mostani magyar győzelem nagyobb bravúr volt, mint Puskásék akkori tarolása?" ha a mostani válogatott zsinórban szállítja a győzelmeket az aranycsapathoz hasonlóan, akkor jogos az összehasonlítás, de, ha csak egy jó napot fogott ki a válogatott, akkor nagy túlzás.
simonvitéz
2022. június 15. 13:02
Azért járjunk a földön! Óriási siker a tegnapi, meg az egész menetelése a válogatottnak, de a VB-re kijutas még mindig álom, sajnos. Klubcsapataink tele vannak tuzdelve légiosokkal, és a Fradit leszamitva így sem igazán acélosak. Szóval van munka bőven, a magyar labdarúgás még nincs ott, ahol hagyományai szerint lennie kéne. De nem szeretnék persze unnepronto lenni, szóval: Hajrá magyarok!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!