Érzékenyítés a köbön

2021. november 09. 12:03

A tűzoltóparancsnokot és csapatát egy amerikai kertvárosi utcába riasztják.

2021. november 09. 12:03
null
Sebes Gábor
Sebes Gábor
Facebook

„ÉRZÉKENYÍTÉS A KÖBÖN

Képzeljétek el az alábbi jelenetet: a Tűzoltóparancsnokot és csapatát egy amerikai kertvárosi utcába riasztják. Egy középosztálybeli fehér hölgy hívta ki őket, mert zavarja a spanyolajkú szomszéd kertjéből átszivárgó füst. A spanyolajkú szomszéd közli a Tűzoltóparancsnokkal, hogy bár a hölgy kedves öreg néninek látszik, de valójában gonosz rasszista!

A Tűzoltóparancsnok rájön, hogy a hölgy feleslegesen hívta ki őket, ezért – hogy leszoktassa a tűzoltóság felesleges ugráltatásáról, meg persze a rasszizmusról is (hisz ezt a kettőt egy füst alatt is el lehet intézni, nemde?) – közli vele, hogy letartóztatja. A hölgy erre rosszul lesz.

Folytatás:

IDŐS HÖLGY: Én… én… a szívem! (összeroskad)

MUSZLIM TŰZOLTÓNŐ: Százados, nem vihetjük be! Infarktusa van!

TŰZOLTÓPARANCSNOK: Igen, tudom. Mérj vérnyomást!

MUSZLIM TŰZOLTÓNŐ: Máris!

TŰZOLTÓPARANCSNOK (tüntetőleg): És mehet a szájon át lélegeztetés!

IDŐS HÖLGY: Nem! Őtőle nem kell!

MUSZLIM TŰZOLTÓNŐ: Akkor talán nincs szívinfarktusa?

IDŐS HÖLGY: De igen, egyértelmű, hogy igen! (A Tűzoltóparancsnokra néz) Nem csinálná maga?

TŰZOLTÓPARANCSNOK (sajnálkozó mosollyal): Nincs róla papírom!

IDŐS HÖLGY (a Tűzoltóparancsnok mellett álló tűzoltóra néz): Na és a fiatalember?

FIATAL TŰZOLTÓ (amúgy a Tűzoltóparancsnok fia): Rendben, asszonyom, de szólok, hogy homoszexuális vagyok!

IDŐS HÖLGY (a távolabb álló, fekete tűzoltóra mutat): Akkor csinálja ő! (diadalmasan a spanyolajkú szomszéd felé): Mondtam, hogy nem vagyok rasszista! (aggodalmasan a fekete tűzoltóhoz): De ugye, maga nem homoszexuális?

FEKETE TŰZOLTÓ: Nem, hölgyem! Viszont transznemű vagyok!

A tűzoltócsapat tagjai nevetnek.

IDŐS HÖLGY (elkeseredve felkiált): Vigyenek a börtönbe!

Most nyilván azt gondoljátok, hogy ez így nagyon ügyetlen. Egyfelől szakmaiatlan – mióta kell szájon át lélegeztetni egy infarktusgyanús beteget? –, másfelől túl lett tolva benne a faji sokszínűség, meg a szexuális hovatartozás kérdése. Amúgy meg olyannyira propagandaízű és direkt az egész, hogy óhatatlanul is komikus hatást kelt. Tanácsos volna újraírni.

De nem, nem szükséges. Ezt a jelenetet így írták meg, így fogadták el, így forgatták le – a Rob Lowe főszereplésével készült Texas 911 (9-1-1: Lone Star) című sorozat második részében látható és hallható, úgy a huszadik perctől. Érzékenyítés a köbön, egyben sommás ítélet a fehér amerikai középosztály felett!

(A szerző nem én vagyok, inkognitóban szeretne maradni)”

Fotó: Tharindu Nallaperuma / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
képviselő
2021. november 09. 21:45
Nme láttam a filmet. De az alábbi cikk szerint a "rasszisták" elleni gúny volt az indítéka, amit a woke nézők elégedetten nyugtáztak, tehát jogos a kritika. https://meaww.com/9-1-1-lone-star-fox-homesexual-trans-diverse-show-responds-racism-criticism
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 09. 12:59
Netflix - Blue Story A helyszín állítólag London - Anglia - Európa A filmben egyetlen fehér szereplő nincs, kizárólag sokadik generációs négerek, olyan feloldhatatlan problémákkal, hogy megvegyenek e egy 140 Fontos (csaklatinkarakter) edzőcipőt elsőrandira.
T. Péter
2021. november 09. 12:53
Akkor, Gábor, két perc guglizás után (mert egyébként fogalmam sem volt róla, mi ez a tévéizé, amiről írsz): a sorozat korábban sok kritikát kapott egyes nézőktől, hogy túl sok benne a mindenféle buzi és nigger és hasonló. Erre találták ki válaszul ezt a viccjelenetet. Azt írod, hogy "amúgy meg olyannyira propagandaízű és direkt az egész, hogy óhatatlanul is komikus hatást kelt." Biztosan azt kelt, valóban. Ugyanis ezért írták, hogy kifigurázzanak vele valamit. Jól tették? Nem tudom (amit futólag ovasni lehet a sorozatról, annak alapján normális ember a közelébe sem megy, és nem ezért, hanem mert csak még egy ostoba, kifacsart, bugyuta szappanopera). De ha így felkaptad a vizet anélkül, hogy legalább annyit megtettél volna, hogy te is rákeresel, akkor alighanem igen. Annyira fájdalmas már, amikor az elvileg értelmes ember sem ismeri fel, hogy mi a vicc, mi az irónia, mi a komoly. Valaki megírta neked, te meg gondoltad, jól beleillik a narratívába, adjuk közre gyorsan, ugye?
MayorAnna
2021. november 09. 12:33
Mikor én Amerikában éltem, letartóztatásokat többnyire rendőrök végezték. Tűzoltóparancsnokok csak nagyon kivételes esetekben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!