Merkel esete Afganisztánnal: „Valamiért hülyén sikerült”

2021. augusztus 26. 11:40

Lélegzetelállító, milyen hűvösséggel áll Angela Merkel és vele a kormány az afganisztáni államiság összeomlásához.

2021. augusztus 26. 11:40
null
Jacques Schuster
Welt.de

„Aki össze akarná foglalni a kancellárnő afganisztáni helyzetről tartott bejelentését, körülbelül erre jut: »valamiért hülyén sikerült«. Lélegzetelállító, milyen hűvösséggel áll Angela Merkel és vele a kormány az afganisztáni államiság összeomlásához. Olyan, mintha Angela Merkel és alkancellárja, Olaf Scholz megállapodtak volna abban, hogy absztrakt hibákról beszélnek, hogy a kudarcot mihamarabb a történelem szemétdombjára hajíthassák.

Merkelnek az van a segítségére, hogy távozik. Négy héttel a szövetségi választás előtt láthatóan alig valakit érdekel ez az egész annyira, hogy utánakérdezzen, és az afganisztáni kudarcot teljes egészében feltárja. Erre nagyon is szükség lenne, hogy a jövőbeli bevetésekre nézve levonjuk a megfelelő következtetéseket. A Bundestag kihasználhatta volna a szerdai ülést arra, hogy felállítson egy vizsgálóbizottságot. Nem élt ezzel a lehetőséggel.

Az egyik eredménye az lehetett volna, hogy Afganisztán gyors összeomlása előre látható volt. Franciaország már rég kimentette állampolgárait és minden olyan személyzetét, amit védelemre érdemesnek ítélt – és ez még jóval a jelenlegi fiaskó előtt volt. Miért sikerült az Párizsnak, ami Berlinnek nem?

A szövetségi kormány nem fogja ezt megválaszolni. Csak reménykedhetünk abban, hogy legalább a légüres frázisait megtartja majd magának, amikkel igyekezett megvezetni a hallgatóságát Afganisztán ügyében. Alig valamit gondoltak csak komolyan abból, amiket még hónapokkal ezelőtt is mondtak. Ha mégis így lett volna, egy teljesen másfajta küzdelemre lett volna szükség a tálibokkal szemben – méghozzá 2001 óta.

Akkoriban Peter Struck védelmi miniszter azt mondta, hogy Németország biztonságát védik a Hindukusban. Minden külügy- és védelmi miniszter megismételte ezt a propagandaszöveget. Ha ez így lenne, a Bundeswehrnek a lehető leggyorsabban vissza kellene térnie a Hindukusba. Ma a tálibok nagyobb részt uralnak Afganisztánból, mint az amerikaiak, britek és németek húsz évvel ezelőtti bevonulását megelőzően.

Hol marad hát Németország biztonsága? Lényegesen nagyobb lehetne, ha az egyik kormánypárt végre befejezné a kül- és védelempolitikai frázispufogtatást. Ehhez még a Bundeswehr sem kellene.”

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2021. augusztus 27. 11:50
Hindukusba még most sem tudtak bevonulni a tálibok a magas hegyek miatt. A németeknek könnyű dolga volt Hindukust védeni, ez is hozzátartozik az igazsághoz.
DNS.
2021. augusztus 27. 08:18
Merkelnéni az utóbbi fél évben mindenre ezt mondja.... Rosszul sikerült, nem gondoltuk, nem erre számítottunk, elnéztük. Európa meg megy a süllyesztőbe.
balbako_
2021. augusztus 27. 07:29
A kontraszt ott látható, hogy Magyarország minden polgárát kimenekítette plusz azokat is, akik a helyszínen segítettek minket és a németek még a saját polgáraikat sem! Mert nem fontosak, mert a lottyadt ülepét amit a képen láttunk az ott rekedt németeknek is megmutatta és nemcsak jelképesen. És ezt tette Európa polgáraival is amikor a nyakukba zúdította a migránsok millióit teljesen értelmetlenül, fölöslegesen. Aztán hátat fordít mint Bidé az USA-ban a behülyített afgánoknak és elmegy nyugdíjba, vagy jól fizetett állásba mintha mi sem történt volna. Németország és Európa meg vergődnek a nyakukra hozott migránsok millióival, akik már annyian vannak, hogy sem lenyelni sem kiköpni nem tudják az őslakosok és ezzel az akkut problémával még az unokáink is küzdeni fognak. De ők ellibegnek mintha semmi közük nem lenne mindezekhez.
Sanyikám
2021. augusztus 26. 22:39
Akárhogyan is erőlködött Merkel mégsem sikerül emelt fővel, büszkén lelépnie a hosszú szolgálata után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!