Románia, a demokráciaexportőr

2020. szeptember 23. 08:56

Ha a pofátlanság maratoni sportág lenne, Románia vélhetően mindenkire kilométereket verve hódítaná el az aranyérmet.

2020. szeptember 23. 08:56
Balogh Levente
Krónika.ro

„Miközben magyar viszonylatban továbbra is az impertinens hangnemű üzengetés jellemzi a román külügy tevékenységének fő csapásirányát, az eddig a térségben meglehetősen lanyha aktivitást mutató bukaresti diplomácia látványosan felélénkült a fehéroroszországi politikai válság kapcsán. Ennek részeként mindent elkövet, hogy az a kép alakuljon ki róla, miszerint proaktívan, az ellenzéki erők mellett kiállva mindent megtesz az Oroszország és az EU – egyben a nyugati politikai és gazdasági érdekkör – közötti ütközőállam demokratikus átalakulásáért.

A magyar–román diplomácia jelenlegi állását illetően csak annyit jegyeznénk meg, hogy ha a pofátlanság maratoni sportág lenne, Románia vélhetően mindenkire kilométereket verve hódítaná el az aranyérmet. Ez a bukaresti külügy legutóbbi, Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár lapunkban megjelent interjújára adott reakciója alapján állapítható meg, abban ugyanis ismét csak »az egész úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött« mentalitás ragadható meg.

Az ominózus interjúban Potápi lapunk kérdésére Klaus Iohannis államfő minősíthetetlen hangvételű magyarellenes uszítását kommentálta, amelyben az elnök a székely autonómiastatútum hallgatólagos parlamenti elfogadása nyomán azzal vádolta meg a szociáldemokratákat, hogy el akarják adni Erdélyt Orbán Viktornak. Az államtitkár az államfői nyilatkozatot helytelenítve megjegyezte: bár Iohannis a magyarok szavazataival lett államfő, ezt nem viszonozta, sőt. Arra is emlékeztetett, hogy ezzel a magyar királyok által befogadott szászok példáját követte, akik a történelem bizonyos sorsfordító pillanataiban az őket befogadó magyarok ellen fordultak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2020. szeptember 23. 10:40
Ha Románia "szétesik" pezsgőt bontok, akár csak a bolgárok, oroszok, ukránok, szerbek (tőlük a vízenergiát lopták évtizedeken át). Ha USA nem állna mögötte, már rég szétosztogattuk volna, úgy mint 1918-ban Magyarországot.
nemecsekerno_007
2020. szeptember 23. 09:54
A románok főjenek csak levükben, megérdemlik. Nekünk meg fejleszteni kell a védelmi képességeinket akkor talán megjön a románok esze is. Különben szét fognak esni.
Takita
2020. szeptember 23. 09:46
Láttam valahol a román és az ukrán külügyminiszter találkozójának sajtótájékoztatóját. A román külügyér a legteljesebb egyetértését nyílvánitotta az ukrajnai román kisebbséget is sújtó oktatási törvénnyel és nyelvhasználati törvénnyel. Ami ellen Magyarország minden erővel küzd. A román diplomáciát nem a pofátlanság, hanem a perfidéria szóval lehet legjobban jellemezni. Fehéroroszország nagyon belóg a Baltikumtól Ukrajnán át Romániával záródó amerikai érdekeltségű övezetbe. Ezt bántani nagyon veszélyes stratégiai ügy.
buckafej
2020. szeptember 23. 09:40
Potápinak ebben speciel igaza volt, a szászok 1848-49- ben és 1918- ban is a magyarok ellen fordultak. És az ezt megelőző időben is volt rá példa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!