Igazságtalan osztozkodás

2020. július 16. 07:30

Teljesen homályos, mire akarja elkölteni ezt az összeget Brüsszel.

2020. július 16. 07:30
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Ismét nagy csörtére készülünk Brüsszellel, hiszen pénteken és szombaton tárgyalnak az európai uniós országok vezetői a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap feltételeiről és elfogadásáról.

Ezt azért is érdemes jól körüljárni, hiszen a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállítási csomag nemcsak a jelenlegi, hanem a következő generációs uniós polgárok létét is erőteljesen befolyásolja, mint ahogy az a nevében is szerepel: Következő Generáció EU. Már most ki lehet jelenteni, hogy ennek a tervnek a megvalósítása politikailag és gazdaságilag egyaránt igazságtalan: politikailag azért, mert az Európai Unió ránk akarja erőltetni, utóbbi esetében pedig azért, mert ha valóban a gazdaságot akarjuk megsegíteni, hitelt a versenyképesség élénkítésére és munkahelyteremtésre lenne érdemes felvenni. Most viszont teljesen homályos, mire akarja elkölteni ezt az összeget Brüsszel. Ráadásul a hitelt közösen, de nem egyenlő feltételekkel kell visszafizetnünk 2028-tól, harmincéves futamidővel. Ha pedig közösen vesszük fel a hitelt, akkor a feltételekről is közösen kellene döntenünk.

Az is inkorrekt, hogy a helyreállítási alapból a leggazdagabb államokat támogatná az unió, a feltörekvőket, mint amilyenek mi is vagyunk, kevésbé. Azokat a gazdagabb országokat, amelyek félrekezelték a koronavírus-válságot, előnyben részesíti Brüsszel a szegényebbekhez képest. A fegyelmezett költségvetést követőket pedig, amelyek a járványban is megállták a helyüket, büntetné. Az újabb gazdasági krízis jóval enyhébb lehet a régióban, mint az unió régebbi, jellemzően déli tagállamaiban. Ugyanakkor borítékolható, hogy egymilliárd euróval több pénzt kellene visszafizetnünk annál a 6–6,5 milliárd eurónál, amit nekünk osztanának ki, azzal együtt, hogy egy fillér támogatásra sem lenne szükségünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. július 16. 14:57
Világosan megfogalmazták, hogy mire. Csak neked homályos, a képességeid révén.
Vakfolt
2020. július 16. 13:11
- Főnök, nem akarnak örökös adósrabszolgák lenni. - Akkor vessük be a régi trükköt, osszuk két felé a hitelt, és az egyik felére mondjuk azt, hogy ajándék. - Ez remek ötlet, az ingyen pénzre mindenki ugrik. - Aztán majd a másik feléből búsásan kigazdálkodjuk, az a lényeg most, hogy rántsuk be őket a fincsibe.
jord
2020. július 16. 12:46
Na gyerünk már vakok, agyatlanok---nem kell EU egyedül is képesek vagyunk mindenre szárnyal a magyar gazdaság nem vagyunk rájuk utalva. Az EU elvesziti a legnagyobb növekedést felmutató tagországot, belerokkannak majd hamar. A szenzációs magyar ipar és mezőgazdaság nincs ráutalva AZ Unióra. Gyerünk azonnal kilépni ha nem teljesitik minden kivánságunkat!!!!
TARR Ferenc dr.
2020. július 16. 11:03
Ugyan bizony, ÁLLJON MÁR MEG A LAKODALMAS MENET!!! (Mondaná Józsi bácsi Karakószörcsökről, mer') TÖKE VAN A MENYASSZONYNAK!!! No: "A folyó fizetési mérlegek egyenlege 2018-ban Unió-szerte enyhén romlott, ugyanakkor a deficites pozíciók továbbra is kivételesek, és változatlanul vannak kiugróan magas többletek is. Néhány kivételtől eltekintve azok az országok, amelyek korábban jelentős többletet könyveltek el, most nagyjából kiegyensúlyozott egyenlegeket mutatnak a folyó fizetési mérleg tekintetében, ugyanakkor egyes tagállamok továbbra is nagy és tartós, a fundamentumok által indokoltnál magasabb szintű többletet mutatnak." Írja az EU jelentés!!! (Strasbourg, 2019.12.17.) COM(2019) 651 final) AKKOR, - kérdezi a magyar - MI A FÉSZKES FENÉNEK VAN SZÜKSÉG KÖLCSÖN, mondom KÖLCSÖN FELVÉTELÉRE???!!! Hacsak, nem a szegény, utólag becsalt országok végleges KINYÍRÁSÁRA - öröktartozás formájában! Hazug, csaló, cinikus, erkölcstelen, öngyűlölő, kegyetlen EU tisztségviselők! Pokolra velük!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!