Szovjet vérnyomok

2019. október 28. 08:12

Épp nyolcvan évvel ezelőtt történt: a németek és az oroszok felosztották egymás közt Lengyelországot.

2019. október 28. 08:12
Tamáska Péter
Magyar Hírlap

„Épp nyolcvan évvel ezelőtt történt: a németek és az oroszok felosztották egymás közt Lengyelországot. A szovjet fél a maga »rendőri« feladatait Kelet-Lengyelországban a szokott brutalitással végezte, de nem egy népirtó ideológia nevében – gondolnánk.

Csakhogy a szovjetek rögtön elkezdték a kolhozosítást, mert meggyőződésük szerint a paraszti birtok árutermeléséből nőhetett volna ki egy új burzsoázia. A ku­lákoktól nemcsak a földjeiket, de gyakran az életüket is elvették. Ideo­lógiai, osztályalapon öltek éppúgy, mint a németek faji alapon. (A mongol–tatár hagyományoknak megfelelően a hódítást népirtással kötötték össze.) S még ennél is fontosabb volt, hogy a harmincas évek közepétől óriásira nőtt Gulag-világot ellássák rabszolgákkal, s hogy a megszállt területeken éppoly félelmet keltsenek a lakosság minden rétegében, mint a polgárháború idején, amikor Lenin utasítására a tömegesen begyűjtött túszokból társadalmi arányuknak megfelelően válogatták ki a kivégzendőket. (Így százalékosan a parasztság [kulákok] és a munkások vezették a sort.) Tömegkivégzések egy eszme, a kommunizmusért vívott harc oltárán: a Vörös Hadsereg nyomában jövő belügyi alakulatok célja egyértelműen a népirtás és a deportálások megszervezése volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2019. október 29. 17:45
Idézek Jan T. Gross: Revolution from Abroad (Forradalom külföldről), The Soviet Conquest of Poland’s Western Ukraine and Western Belorussia (Princeton University Press, 1988) című könyvéből: “Az emigráns lengyel külügyminisztérium emlékeztetőjében az 1939 és 1941 között a Szovjetunióba deportált és költözött lengyel állampolgárok számát 1,25 millióra becsüli.” (194.old.) (A könyvben közölt térkép, amit a lengyel hadsereg térképészeti osztálya készített 1,05 milliót ad mint a deportáltak száma. (195.old.) Majd Gross bemutatja a másik oldalt: “Ugyanezen két év alatt, 1939 és 1941 között, Lengyelország németek által megszállt területén 120,000 volt az áldozatok száma”, 100,000 lengyel zsidó, a többi lengyel. (228.old.) A kelet-lengyelországi szovjetek megszállta területen a deportálások nem kíméltek senkit, bár a lengyel etnikumot mint uralkodó, elnyomó fajt állították be a szovjetek és ezt használták népszerűsítő magyarázatként a megszállásra.
istvanpeter
2019. október 28. 12:29
A új kori politikai és más hasonló jellegű tömeggyilkosságokat és deportálásokat a nagy francia forradalom idején a liberális jakobinusok vezették be.
Paskai
2019. október 28. 10:20
Most nem ez folyik sunyibb módon? Most nincs besúgókkal elárasztva és marcangolva a társadalmak egészségesebb része?
Fiorini
2019. október 28. 10:04
Úgy tesz mindenki, mintha csak a szovjetek próbáltak volna egyezkedni. A müncheni egyezményben az angolok meg a franciák feldarabolták Csehszlovákiát a németek kedvéért, ráadásul Lengyelország is annektálta a neki tetsző darabkát. Akkor nem volt az eljárással semmi bajuk a lengyeleknek, mert nem ők voltak a szenvedő fél. Mi is megkaptuk a magunk részét -- persze megvolt hozzá az erkölcsi jogunk, de ezek után arra már nincs, hogy a németekkel kötött paktum miatt bárkit is elítéljünk. Amúgy Lengyelország volt az első ország, amelyik paktumot kötött a hitleri Németországgal: megnemtámadási szerződést már 1934-ben. http://ujkor.hu/content/megnemtamadasi-egyezmeny "A Harmadik Birodalom ekkor Ausztria és a Szudéta-vidék megszerzésére törekedett, Lengyelországra a Szovjetunió elleni háború szövetségeként tekintett. Mindkét ország közép- illetve kelet-európai befolyásra törekedett, ezen kívül – különböző okok miatt – pedig ellenségként tekintett a Szovjetunióra. Németország a bolsevizmus megsemmisítése mellett kívánt harcba szállni, a lengyelek pedig aggodalommal tekintettek az 1932. november 29-án megkötött francia-szovjet megnemtámadási szerződésre annak ellenére is, hogy nem sokkal korábban köttettet meg a már említett lengyel-szovjet szerződés. Emellett Lengyelország vissza akarta szorítani Csehszlovákia hegemóniáját, amelyben Németországban partnerre talált."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!