Oxigén

2019. augusztus 30. 15:07

A közbeszédbe beszivárgott egy olyan téma, amelyről a kormánypárt alaposan lemaradt.

2019. augusztus 30. 15:07
Tamás Ervin
168 Óra

„Csakhogy váratlanul új sebességbe kapcsolt a klímaügy, az erről szóló napi hírek már-már elveszik a népvándorlás fenyegető sztorijainak helyét, s bár a kettő kapcsolatát testes tanulmányok ecsetelik, Kövér urunk leginkább attól esik kétségbe, hogy a liberális hírgyárak »agymosása« miatt a gleccserek eltűnésének következményei még a migrációs ártalmaknál is jobban kezdik foglalkoztatni a közvéleményt. Az, hogy Athénban hűvösebb volt, mint Londonban, arcul csapó döbbenet. Az, hogy nálunk is évszázados csúcsokat dönt a hőmérséklet, másképp, máskor érik be némely termény, valamiféle folyamatra utal, magyarán nem kizárólag a mindig is szeszélyes időjárásra fogható. Képzeletünk könnyebben befogja már, hogy a brazil esőerdő fölcsapó lángjai a Föld oxigénháztartását boríthatják fel. Meglehetősen ismerős az ottani elnök dühödt reakciója, hogy az Amazonas a miénk, nem pedig az UNESCO-é, ő védje, amit akar, de a termőföld növelése, új bányák nyitása országunk eminens érdeke, csakhogy már érzékeljük az érvelés csapnivaló felelőtlenségét. Azt is láthatjuk, hogy külföldi politikustársai a kemény szankciók meglebegtetésével hamar észhez térítik. Ám ezzel még nincs elintézve semmi. A miáltalunk is annyira kedves szuverenitás e témában totális vereséggel fenyeget. A személyes példamutatástól csak egyetlen híd vezet az országokon átívelő, globális példamutatásig. A környezeti változások ajtói nem zárhatók kizárólag nemzeti kulcsokkal, de épülő lőterekkel, stadionokkal sem. Tényleg valós veszély a népességrobbanás, a mostoha sorsú afrikaiak ökológiai lábnyoma azonban sokszorosan kisebb, mint a túlfogyasztó kényelemben élőké – és ezzel a felelősséggel előbb-utóbb meg kell ismerkednie az emberiség gazdagabb felének.

A közbeszédbe tehát beszivárgott egy olyan téma, amelyről a kormánypárt alaposan lemaradt. Ahhoz, hogy az ellenzék képes-e élni vele, kibontani, s a migránsveszélyről némi »oxigént« átcsoportosítani, hogy a kivágott fáktól eljuthasson a megmentendő erdőkig, egyelőre csupán a terep adott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sándor
2019. augusztus 31. 16:55
tamási ervin!!!!!! "A munka olyan emberi erőkifejtés, mellyel az ember átalakítja a természetet, hogy szükségletei kielégítésére javakat termeljen." Te is tanultad biztosan, ha máshol nem, a faxi-maxin. Szóval ne a jobboldalt baszogasd klíma ügyben, hanem az elvtársaidat!!!"
kaltran
2019. augusztus 31. 14:59
Nem beszivárgott, hanem beszivárogtatták. Óriási különbség. Rettenetesen igaza van Bogár Lászlónak: aki meghatározza a tematizálást, azé a jövő. Ehhez még hozzájön a véleményhatalmuk is és máris összeáll a klasszikus mondat: Kell még valamit mondanom Ildikó?
u.cserkész
2019. augusztus 31. 12:55
Komcsi! Hülye fejjel emlékszem még a politikai gazdaságtanra, kötelező tantárgy volt a közg.technikumban. A munka meghatározása a szocialista pol.gazdban: "A munka olyan emberi erőkifejtés, mellyel az ember átalakítja a természetet, hogy szükségletei kielégítésére javakat termeljen." Te is tanultad biztosan, ha máshol nem, a faxi-maxin. Szóval ne a jobboldalt baszogasd klíma ügyben, hanem az elvtársaidat!!!
Anonymtalan
2019. augusztus 30. 22:22
Ennek mi az agy-kehéje van megint?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!