In memoriam Gyulafehérvár

2017. december 01. 07:56

Emlékezzünk a keserű dátumra! Ahogyan Muhit, Mohácsot vagy Világost, ezt a gyulafehérvári napot se felejtsük el!

2017. december 01. 07:56
Pilhál György
Magyar Idők

„Romániában ma tartják a Nagy Egyesülés napját, az ország első számú nemzeti ünnepét. 1918-ban ekkor, december elsején mondta ki Gyulafehérváron az erdélyi román nagygyűlés, hogy Erdély, Partium és a Bánság (26 történelmi vármegye a 64-ből) ezentúl Románia része.
(A történelmi Magyarországból kiszakított, románná kényszerített 103 ezer négyzetkilométer nagyobb, mint a mára megmaradt csonka haza!) A memorandumban román ígéretek is szerepeltek: teljes nemzeti szabadság az együtt lakó népeknek; egyenlő jog és teljes autonóm szabadság az állam összes felekezetének; korlátlan sajtó-, gyülekezési és egyesülési jog stb. Az eltelt évszázadban ebből szinte semmi sem valósult meg.
Ellenben pár éve törvény írja elő odaát: pazar ünnepségeket kell rendezni e napon, emellett valamennyi város – ha eddig nem tette – nevezzen el egy főutat 1918. december 1-jéről. A rendelet célja: a magyar lélek megtiprása. Fájjon még jobban a történelmi haza megcsonkítása, milliónyi magyar elszakítása a szülőföldtől.

Emlékezzünk a keserű dátumra! Ahogyan Muhit, Mohácsot vagy Világost, ezt a gyulafehérvári napot se felejtsük el! Október hatodikát, 1849 mártírjait is megtartottuk emlékezetünkben, rájuk is utcák, terek emlékeztetnek. Ezek az erdélyi városokra oktrojált December 1. közterek csak erősítik a határon túli magyarok hitét. Ahogy az áldozat mártírrá lesz, úgy lesz a megtiport vesztesből is hős. És nincs vége a történelemnek!

Ne feledjük, szép emlékünk is köt december elsejéhez. 1800-ban e napon születik a költő, aki majd Szózatba fogja önteni a magyar reményt:
»Még jőni kell, még jőni fog / Egy jobb kor, mely után / Buzgó imádság epedez / Százezrek ajakán.« Isten küldte nekünk Vörösmarty Mihályt!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. december 01. 21:58
Vörösmarty nagy vátesz volt, már születésének a napjával is.
még fokozza
2017. december 01. 12:19
Európát nem érdekli, hogy a románoké vagy a székelyeké Erdély. Európa annyit lát, hogy a buta székely paraszt irtja a medvéket. Talán még száz év és a székelyek is rájönnek, hogy nem a legjobb reklám.
GV0917
2017. december 01. 12:06
A TÖRTÉNELEM ahogy láttatni akarják.... Muhi--Mohács--Világos.Néha még el is túlozzák a valót- a tatárokat illetően.Nem volt akkora a pusztítás, mint amannyit feltételeztek. Igaz csak két évről volt szó.Mohácsnál nagyobb katasztrófa érte a magyarságot. Fegyelmezetlenség és taktikai hiba okozta az óriási veszteséget. Viszont kétszáz év kellett a muszlim veszedelem megszüntetésére Kijöttünk a gödörből, hogy ismét beleessünk egy másikba. VILÁGOS,-pedig ilyen sötét erők ritkán akadnak.... Majd a szabadságot leverető Ferenc József előlépett Hóhérból "apánkká"és elmentünk szavára meghalni, elnyomorodni,szenvedni. Majd HAZÁNKAT az USA akkori elnökének Wilsonnak "demokratikus" elveit sutba vágva szétmarcangolták a Magyar Királyságot! Gyulafehérvárott!
digó
2017. december 01. 11:49
Lesz még bukarest magyar falu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!