A tradícióról és a lázadásról

2017. december 14. 19:17

Ma a tradíció melletti kiállás az abszolút lázadás.

2017. december 14. 19:17
Mauri partizán
Mandiner

Ma lázadni annyit tesz, mint totális mértékben megfelelni a multinacionális cégek propagandájának és a nyugati világot az elmúlt 60 évben teljesen markában tartó kulturális diktatúrának. Nézem a hippit, a jogegyenlőségért küzdőt, a Pride-on felvonulót, a migránsok és hátrányos helyzetűek mellett bátran kiálló, felszegett állú aktivistát és nevetnem kell.

Ezek az emberek azt hiszik, hogy ők a régi értelemben vett, tényleges lázadók.

Valójában annyira konformisták, amennyire azt csak elképzelni lehet.

Egy gondolatuk és megnyilatkozásuk sincs, ami ne a fősodorhoz tartozna, amit egy-egy reklámkampányban ne sütött volna el a Coca-Cola vagy az Apple.

Nevetek, de egyúttal szomorú is ez. Ezekkel az emberekkel elhitették, hogy lázadni norma, a lázadás szükséges a becsontosodott szabályokkal szemben, miközben annyi eredetiséget hagytak meg nekik, ami egy átlagos, hollywoodi romkomban található.

A körúton belüli, sálas, ironikusan lepusztult kocsmákban az egyetlen elfogadható agendát fújó „értelmiségi” figurája annyira elkoptatott, hogy már-már leírni is modoros, ugyanakkor attól is röhejes, hogy igaz. Úgy fagytak bele saját manírjaikba, mint Johnny Depp Sparrow kapitány figurájába.

A '60-as és '70-es években, amikor az utolsó, elkeseredett ostromot indították, hogy tönkretegyék a világ természetes rendjét, legalább akadt némi megtermékenyítő erő a lázadásban. Szó se róla, ettől még ugyanolyan undorító volt, mint a mai, de jól tudjuk, hogy a szubjektív mérce nem minőségi mérce. Ami az ízlésünknek elviselhetetlen, az nem feltétlenül igénytelen.

Az akkori lázadás bizonyos aspektusai nem voltak teljesen elkoptatottak és eredetiség is volt bennük – ha másban nem, legalább a művészetükben.

De mégis mi maradt ebből mára? Átvert, lefolyó arcú, egykor nagy nemzedéknek hívott személyek, akik majdnem lettek valakik és az ő rajongói rétegük. Ahol minden elv és érv addig releváns, amíg felhasználható az éppen esedékes lázadás mellett.

Nézzünk szembe a tényekkel.

Egykoron legalább kellett valamiféle vakmerőség ahhoz, hogy a rend és a hierarchia ellen küzdjenek. Ma ez belépő a „jobb” körökbe.

Egy vásárlási utalvány a hozzád legközelebb eső plázába. A korsó sör a kezedben, mikor az asztalodhoz ülsz a többiekkel, megváltani a világot.

A modern világ szétverte az értékeket, és az egyik legnagyobb hazugságával megalkotta őfelsége ellenzékét, a konformista minimumot, a lázadó aktivisták körét. Na most, amit nem értek, hogy aki igazán lázadni akar, hogy nem veszi észre az ellentmondást? Azt, hogy a Biblia bármelyik passzusában vagy Evola egy tetszőleges idézetében több lázadás rejlik, mint John Lennonban és az européer újbaloldal követeléseiben összesen?

Mi lehetne korunkban annál nagyobb lázadás, mintsem valaki a rendet keresse és a felbomlással szemben határozza meg önmagát? Ma a tradíció melletti kiállás az abszolút lázadás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. december 16. 21:29
Tradiciója válogatja... Hogy valami igazságos, észszerü és közhasznú, nem attól függ, hogy régi vagy uj. Minden szokást érdemes ápolni, ami jó hatással van az emberekre. (A dohányzás pld nem ilyen...)
gubenc
2017. december 15. 12:24
Igen az örök balodali forradalmároknál csak egy valakik nevetségesebbek: A kormánymédiákban jó pénzért cikkeket író fotelkonvervatív tradicionalisták, akik arról cikkeznek, hogy ők mekkora lázadók. Az ö lázadásuk még akkora veszéllyel sem jár, mint, mint a hippiké meg a meleg aktivistáké. Akibkől ugye a kelet emelkedő csillagából most csinálnak hősöket azzal, hogy az említett foteltradicionalisták gazdái üldözni kezdik őket. Pedig gmár kezdtek végleg elpuhulni. Most majd újra menő dolog lesz a fiatalok körében Soros szervezetben dolgozni, mert olyan partizán feelingje lesz, amit a foteltradícionalista lázadók még hírből sem ismernek.
vérgőz
2017. december 15. 09:43
A végére csak odakanyarodott a szerző ahol a lényeg van. Valóban mi vagyunk a lázadók (sajnos), a konzervatív állaspontúak, a tradicionalisták. Legalábbis itt, Budapesten, a nagyvárosokban, a fősordú médiában ez a helyzet.
NeMá
2017. december 14. 23:16
Ez már nem lázadás, itt azon megy a verseny ki tud a leghülyébb, leggusztustalanabb lenni és ráadásul 0 humorérzékkel, hiába mondjuk, hogy már elég hülye vagy fiam megsértődik, hogy a haverja ennél is hülyébb :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!