Szivárgás

2017. november 25. 09:29

Szivárognak a nagy görög-római-keresztény homlok mögül, szív kamráiból induló európai erek.

2017. november 25. 09:29
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Aztán valahogy úgy történhetett, miként 1541-ben, amikor a törökök »beszivárogtak« Budára. Nem kellett letennünk a fegyvert, mert nem volt a kezünkben. Majténynál, Világosnál legalább letette a fegyvert, aki akarta és tudta. De az első világháború után hol tettük le a fegyvert? Belgrádban Károlyinál nem volt fegyver, csak az elhordott ország csonka égboltja. Akinél volt, vízbe hullt, inkább eldobta. És a második után? Budapest ostromának kellős közepén írt alá fegyverszünetet Moszkvában egy békéscsabai könyvkereskedő, szegedi plébános és egy katonák nélküli tábornok. És utoljára, 1956 után? Ki tette le a fegyvert? Szétszivárogtunk, és a »győztesek« beszivárogtak.

Senki nem tette le a fegyvert 1990-ben sem. Nem volt. Így megint beszivárogtak az itthoni bennfentes eszesek a »spontán« privatizációval a magántulajdonba, a »békés átmenettel« a parlamentbe, a sajtóba, kultúrába, oktatásba. Olyannyira beszivárogtak, hogy el se szivárogtak. Maradtak. Vagy éppen visszaszivárogtak. Aki dörömbölt, elzavarták. De az igazi beszivárgás kívülről jött: észre sem vettük, és megszűntek egész magyar iparágak, megrogyott a mezőgazdaság, elárasztott a külföldi préselt termék. Közben eltűnt a teljes magyar államvagyon, s még hatalmas adósságot is a nyakunkba varrtak. Kapituláltunk. De ilyesmit már túléltünk. Nem adtuk fel. És szerencsére most már észrevesszük a beszivárgást.

De mi történik? Most még nagyobb a baj. Szivárognak a nagy görög-római-keresztény homlok mögül, szív kamráiból induló európai erek. Születés fehér lepleivel, hittel, egyházzal, állammal, kultúrával, szabadsággal, szeretettel, értelemmel, felfogható renddel. A szellemétől megfosztott kontinens el fog fonnyadni. Fel akarja adni. S mi ebben a sodrásban találtuk magunkra. Nem két, hanem ezer pogány közt. Mit tehetnénk? Ezzel a törekvéssel nem paktálhatunk. Nekünk kell betapasztani a szivárgás helyét. Ha vétettek is ellenünk, mégis a mi vérünk. S talán nem is vagyunk egyedül, lehet, hogy számítanak is ránk az életpártiak mindenütt a Lajtán és az Óperencián túl.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2017. november 28. 13:27
Mandiner, lehetne máskor is ehhez hasonló színvonalú írásokat szemlézni? Hiánypótló lenne.
GV0917
2017. november 26. 09:59
A TÖRTÉNELEM ismétli magát.Egyébként sem előreugrani, sem helyben maradni nem lehet....Mert a szerepek cserélődnek, a helyszínek megváltoznak, az idő pedig monoton folyamként halad el mellettünk.A JÖVŐ nem kézzel fogható valami. Ámbár vérből építkezik. Maroknyi démon bűvöli az emberfolyamot. Ennyi a tény.Egy sötét anyag vár a felszín közelében, hogy erupciója szétvesse az emberiséget,lakóhelyével, a FÖLDDEL együtt, hogy fényév milliárdok múlva ismét összeálljanak valahol egy olyan térben, időben és dimenzióban ,ahol ismét egy VILÁGEGYETEM születik majd, amiben a mi hajdan volt rendszerünk mérhetetlenül kis parányként jelen lesz és küzd a teljességért,hogyha pedig megközelíti ismét-új robbanás újra meg újra...örökkön örökké! Na hol van a HATALMAS EMBER? Itt van még,- és magát ISTENNEK képzelő EMBERFORMÁJÚ GONOSZ dönt minden élő felett... Ne dőlj be neki!Álnok és vesztedet akarja a hitetlen ördögcsorda hozsannázása közepette....
kampman
2017. november 25. 22:36
A legjobb egyetemi tanárom volt.
noMores
2017. november 25. 17:32
A magyar népnek újra sorsdöntő szerep jutott a világtörténelemben, de 1000 év legjobb Vezetője van hatalmon, semmi bántódásunk nem eshet! Fegyverbe!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!